Idrottskändisar porträtterade

Konstnären Catrine Näsmark målar av kändisar på sitt eget, speciella sätt. Tavlan av Zlatan rönte stort intresse och hänger nu på bästa plats på ett kontor någonstans i Stockholm.
En annan idrottskändis som Catrine Näsmark har porträtterat är Peter Forsberg.

 

Kungligheter, politiker, artister, idrottsmän och idrottskvinnor…

Personligt uttryck

Konstnären Catrine Näsmark, Stockholm, har sitt eget sätt att porträttera kändisar. Hon intervjuar dem innan hon målar av dem för att kunna ge ett personligt uttryck åt tavlan enligt tekniken ”Mix Media”, som förutom målandet även kan innehålla foton och tygdelar. 

Drottning Silvia, Carola, Malena Ernman, Fredrik Reinfeldt… Tavlorna har blivit många genom åren. 

Idén att måla av Zlatan föddes ur ett tema: ”Kom igen nu!” 

- Jag gillar att måla utifrån teman. Zlatan symboliserar urkraft och vilja, och var given att måla i en kampanj med namnet ”Kom igen nu!”, berättar Catrine Näsmark som dock inte fick chansen att möta fotbollsstjärnan innan hon målade tavlan, utan fick göra research på egen hand. 

Zlatan betraktade den

När tavlan var klar var den huvudnumret på en vernissage på Scandic Park Hotel i centrala Stockholm. Zlatan var på hotellet samtidigt och stannade till för att betrakta tavlan.

- Jag var inte själv där, men hörde att han fotograferade tavlan och uttryckte sitt gillande, berättar Catrine Nilsmark.

Något köp blev det dock inte. Istället har den hängt till försäljning i Catrine Näsmarks ateljé. I början av året kom det in en man i 50-årsåldern, som letade efter konst till sitt kontor. 

Fattigare – och rikare

- Han stannade framför Zlatan-tavlan, betraktade den en kort stund och frågade vad den kostade. Jag berättade priset och att jag hade andra köpare på den. Då bestämde han sig blixtsnabbt. 

Mannen, som vill vara anonym, blev ett sexsiffrigt belopp fattigare, men en unik tavla av en unik idrottsman rikare.

Nu hänger tavlan på bästa plats på ett kontor i centrala Stockholm.

- Jag har varit på köparens kontor och sett var den hänger. Så mycket kan jag säga: Zlatan har det bra där han hänger nu!

Victoria-stipendiater till salu

Kvar finns nu bara en begränsad upplaga av särtryck av Zlatan-tavlan, som Catrine Näsmark snart sålt slut på.

Nu väntar nästa uppdrag: att hjälpa till att sälja slut de 16 tavlor av utvalda Victoria-stipendiater hon har målat av - på uppdrag av arrangörerna bakom Victoriadagen på Öland - bland andra Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Jan-Ove Waldner och Peter Forsberg. Priset är betydligt lägre än för Zlatan-tavlan. 

- Några hänger i  in ateljé, några på Hotell Borgholm på Öland. Alla bär på sin speciella historia, säger Catrine Näsmark, en kraftfull kvinna som ser något positivt i alla tavlor hon gör… 

Fakta

För att se flera porträtt av idrottskändisar, klicka här

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.