Idrottskändisar porträtterade

Konstnären Catrine Näsmark målar av kändisar på sitt eget, speciella sätt. Tavlan av Zlatan rönte stort intresse och hänger nu på bästa plats på ett kontor någonstans i Stockholm.
En annan idrottskändis som Catrine Näsmark har porträtterat är Peter Forsberg.

 

Kungligheter, politiker, artister, idrottsmän och idrottskvinnor…

Personligt uttryck

Konstnären Catrine Näsmark, Stockholm, har sitt eget sätt att porträttera kändisar. Hon intervjuar dem innan hon målar av dem för att kunna ge ett personligt uttryck åt tavlan enligt tekniken ”Mix Media”, som förutom målandet även kan innehålla foton och tygdelar. 

Drottning Silvia, Carola, Malena Ernman, Fredrik Reinfeldt… Tavlorna har blivit många genom åren. 

Idén att måla av Zlatan föddes ur ett tema: ”Kom igen nu!” 

- Jag gillar att måla utifrån teman. Zlatan symboliserar urkraft och vilja, och var given att måla i en kampanj med namnet ”Kom igen nu!”, berättar Catrine Näsmark som dock inte fick chansen att möta fotbollsstjärnan innan hon målade tavlan, utan fick göra research på egen hand. 

Zlatan betraktade den

När tavlan var klar var den huvudnumret på en vernissage på Scandic Park Hotel i centrala Stockholm. Zlatan var på hotellet samtidigt och stannade till för att betrakta tavlan.

- Jag var inte själv där, men hörde att han fotograferade tavlan och uttryckte sitt gillande, berättar Catrine Nilsmark.

Något köp blev det dock inte. Istället har den hängt till försäljning i Catrine Näsmarks ateljé. I början av året kom det in en man i 50-årsåldern, som letade efter konst till sitt kontor. 

Fattigare – och rikare

- Han stannade framför Zlatan-tavlan, betraktade den en kort stund och frågade vad den kostade. Jag berättade priset och att jag hade andra köpare på den. Då bestämde han sig blixtsnabbt. 

Mannen, som vill vara anonym, blev ett sexsiffrigt belopp fattigare, men en unik tavla av en unik idrottsman rikare.

Nu hänger tavlan på bästa plats på ett kontor i centrala Stockholm.

- Jag har varit på köparens kontor och sett var den hänger. Så mycket kan jag säga: Zlatan har det bra där han hänger nu!

Victoria-stipendiater till salu

Kvar finns nu bara en begränsad upplaga av särtryck av Zlatan-tavlan, som Catrine Näsmark snart sålt slut på.

Nu väntar nästa uppdrag: att hjälpa till att sälja slut de 16 tavlor av utvalda Victoria-stipendiater hon har målat av - på uppdrag av arrangörerna bakom Victoriadagen på Öland - bland andra Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Jan-Ove Waldner och Peter Forsberg. Priset är betydligt lägre än för Zlatan-tavlan. 

- Några hänger i  in ateljé, några på Hotell Borgholm på Öland. Alla bär på sin speciella historia, säger Catrine Näsmark, en kraftfull kvinna som ser något positivt i alla tavlor hon gör… 

Fakta

För att se flera porträtt av idrottskändisar, klicka här

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.