Idrottskändisar porträtterade

Konstnären Catrine Näsmark målar av kändisar på sitt eget, speciella sätt. Tavlan av Zlatan rönte stort intresse och hänger nu på bästa plats på ett kontor någonstans i Stockholm.
En annan idrottskändis som Catrine Näsmark har porträtterat är Peter Forsberg.

 

Kungligheter, politiker, artister, idrottsmän och idrottskvinnor…

Personligt uttryck

Konstnären Catrine Näsmark, Stockholm, har sitt eget sätt att porträttera kändisar. Hon intervjuar dem innan hon målar av dem för att kunna ge ett personligt uttryck åt tavlan enligt tekniken ”Mix Media”, som förutom målandet även kan innehålla foton och tygdelar. 

Drottning Silvia, Carola, Malena Ernman, Fredrik Reinfeldt… Tavlorna har blivit många genom åren. 

Idén att måla av Zlatan föddes ur ett tema: ”Kom igen nu!” 

- Jag gillar att måla utifrån teman. Zlatan symboliserar urkraft och vilja, och var given att måla i en kampanj med namnet ”Kom igen nu!”, berättar Catrine Näsmark som dock inte fick chansen att möta fotbollsstjärnan innan hon målade tavlan, utan fick göra research på egen hand. 

Zlatan betraktade den

När tavlan var klar var den huvudnumret på en vernissage på Scandic Park Hotel i centrala Stockholm. Zlatan var på hotellet samtidigt och stannade till för att betrakta tavlan.

- Jag var inte själv där, men hörde att han fotograferade tavlan och uttryckte sitt gillande, berättar Catrine Nilsmark.

Något köp blev det dock inte. Istället har den hängt till försäljning i Catrine Näsmarks ateljé. I början av året kom det in en man i 50-årsåldern, som letade efter konst till sitt kontor. 

Fattigare – och rikare

- Han stannade framför Zlatan-tavlan, betraktade den en kort stund och frågade vad den kostade. Jag berättade priset och att jag hade andra köpare på den. Då bestämde han sig blixtsnabbt. 

Mannen, som vill vara anonym, blev ett sexsiffrigt belopp fattigare, men en unik tavla av en unik idrottsman rikare.

Nu hänger tavlan på bästa plats på ett kontor i centrala Stockholm.

- Jag har varit på köparens kontor och sett var den hänger. Så mycket kan jag säga: Zlatan har det bra där han hänger nu!

Victoria-stipendiater till salu

Kvar finns nu bara en begränsad upplaga av särtryck av Zlatan-tavlan, som Catrine Näsmark snart sålt slut på.

Nu väntar nästa uppdrag: att hjälpa till att sälja slut de 16 tavlor av utvalda Victoria-stipendiater hon har målat av - på uppdrag av arrangörerna bakom Victoriadagen på Öland - bland andra Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Jan-Ove Waldner och Peter Forsberg. Priset är betydligt lägre än för Zlatan-tavlan. 

- Några hänger i  in ateljé, några på Hotell Borgholm på Öland. Alla bär på sin speciella historia, säger Catrine Näsmark, en kraftfull kvinna som ser något positivt i alla tavlor hon gör… 

Fakta

För att se flera porträtt av idrottskändisar, klicka här

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.