Idrottskändisar porträtterade

Konstnären Catrine Näsmark målar av kändisar på sitt eget, speciella sätt. Tavlan av Zlatan rönte stort intresse och hänger nu på bästa plats på ett kontor någonstans i Stockholm.
En annan idrottskändis som Catrine Näsmark har porträtterat är Peter Forsberg.

 

Kungligheter, politiker, artister, idrottsmän och idrottskvinnor…

Personligt uttryck

Konstnären Catrine Näsmark, Stockholm, har sitt eget sätt att porträttera kändisar. Hon intervjuar dem innan hon målar av dem för att kunna ge ett personligt uttryck åt tavlan enligt tekniken ”Mix Media”, som förutom målandet även kan innehålla foton och tygdelar. 

Drottning Silvia, Carola, Malena Ernman, Fredrik Reinfeldt… Tavlorna har blivit många genom åren. 

Idén att måla av Zlatan föddes ur ett tema: ”Kom igen nu!” 

- Jag gillar att måla utifrån teman. Zlatan symboliserar urkraft och vilja, och var given att måla i en kampanj med namnet ”Kom igen nu!”, berättar Catrine Näsmark som dock inte fick chansen att möta fotbollsstjärnan innan hon målade tavlan, utan fick göra research på egen hand. 

Zlatan betraktade den

När tavlan var klar var den huvudnumret på en vernissage på Scandic Park Hotel i centrala Stockholm. Zlatan var på hotellet samtidigt och stannade till för att betrakta tavlan.

- Jag var inte själv där, men hörde att han fotograferade tavlan och uttryckte sitt gillande, berättar Catrine Nilsmark.

Något köp blev det dock inte. Istället har den hängt till försäljning i Catrine Näsmarks ateljé. I början av året kom det in en man i 50-årsåldern, som letade efter konst till sitt kontor. 

Fattigare – och rikare

- Han stannade framför Zlatan-tavlan, betraktade den en kort stund och frågade vad den kostade. Jag berättade priset och att jag hade andra köpare på den. Då bestämde han sig blixtsnabbt. 

Mannen, som vill vara anonym, blev ett sexsiffrigt belopp fattigare, men en unik tavla av en unik idrottsman rikare.

Nu hänger tavlan på bästa plats på ett kontor i centrala Stockholm.

- Jag har varit på köparens kontor och sett var den hänger. Så mycket kan jag säga: Zlatan har det bra där han hänger nu!

Victoria-stipendiater till salu

Kvar finns nu bara en begränsad upplaga av särtryck av Zlatan-tavlan, som Catrine Näsmark snart sålt slut på.

Nu väntar nästa uppdrag: att hjälpa till att sälja slut de 16 tavlor av utvalda Victoria-stipendiater hon har målat av - på uppdrag av arrangörerna bakom Victoriadagen på Öland - bland andra Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Jan-Ove Waldner och Peter Forsberg. Priset är betydligt lägre än för Zlatan-tavlan. 

- Några hänger i  in ateljé, några på Hotell Borgholm på Öland. Alla bär på sin speciella historia, säger Catrine Näsmark, en kraftfull kvinna som ser något positivt i alla tavlor hon gör… 

Fakta

För att se flera porträtt av idrottskändisar, klicka här

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.