Idrottskändisar porträtterade

Konstnären Catrine Näsmark målar av kändisar på sitt eget, speciella sätt. Tavlan av Zlatan rönte stort intresse och hänger nu på bästa plats på ett kontor någonstans i Stockholm.
En annan idrottskändis som Catrine Näsmark har porträtterat är Peter Forsberg.
Annons

 

Kungligheter, politiker, artister, idrottsmän och idrottskvinnor…

Personligt uttryck

Konstnären Catrine Näsmark, Stockholm, har sitt eget sätt att porträttera kändisar. Hon intervjuar dem innan hon målar av dem för att kunna ge ett personligt uttryck åt tavlan enligt tekniken ”Mix Media”, som förutom målandet även kan innehålla foton och tygdelar. 

Drottning Silvia, Carola, Malena Ernman, Fredrik Reinfeldt… Tavlorna har blivit många genom åren. 

Idén att måla av Zlatan föddes ur ett tema: ”Kom igen nu!” 

- Jag gillar att måla utifrån teman. Zlatan symboliserar urkraft och vilja, och var given att måla i en kampanj med namnet ”Kom igen nu!”, berättar Catrine Näsmark som dock inte fick chansen att möta fotbollsstjärnan innan hon målade tavlan, utan fick göra research på egen hand. 

Zlatan betraktade den

När tavlan var klar var den huvudnumret på en vernissage på Scandic Park Hotel i centrala Stockholm. Zlatan var på hotellet samtidigt och stannade till för att betrakta tavlan.

- Jag var inte själv där, men hörde att han fotograferade tavlan och uttryckte sitt gillande, berättar Catrine Nilsmark.

Något köp blev det dock inte. Istället har den hängt till försäljning i Catrine Näsmarks ateljé. I början av året kom det in en man i 50-årsåldern, som letade efter konst till sitt kontor. 

Fattigare – och rikare

- Han stannade framför Zlatan-tavlan, betraktade den en kort stund och frågade vad den kostade. Jag berättade priset och att jag hade andra köpare på den. Då bestämde han sig blixtsnabbt. 

Mannen, som vill vara anonym, blev ett sexsiffrigt belopp fattigare, men en unik tavla av en unik idrottsman rikare.

Nu hänger tavlan på bästa plats på ett kontor i centrala Stockholm.

- Jag har varit på köparens kontor och sett var den hänger. Så mycket kan jag säga: Zlatan har det bra där han hänger nu!

Victoria-stipendiater till salu

Kvar finns nu bara en begränsad upplaga av särtryck av Zlatan-tavlan, som Catrine Näsmark snart sålt slut på.

Nu väntar nästa uppdrag: att hjälpa till att sälja slut de 16 tavlor av utvalda Victoria-stipendiater hon har målat av - på uppdrag av arrangörerna bakom Victoriadagen på Öland - bland andra Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Jan-Ove Waldner och Peter Forsberg. Priset är betydligt lägre än för Zlatan-tavlan. 

- Några hänger i  in ateljé, några på Hotell Borgholm på Öland. Alla bär på sin speciella historia, säger Catrine Näsmark, en kraftfull kvinna som ser något positivt i alla tavlor hon gör… 

Fakta

För att se flera porträtt av idrottskändisar, klicka här

Mycket vill ha mera. Nu avslöjas att världens ledande fotbollsklubbar går samman och bildar en superliga. 

Klubbarna garanteras miljardbelopp. De har säkrat 6 miljarder dollar i lånefinansiering från storbanken JPMorgan, uppger källor för Financial Times.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Nu lanserar GIH en egen podd. Det första avsnittet bjuder på ett samtal om idrottsskador, idrottspsykologi och ishockey, med forskaren Ulrika Tranaeus och ishockeylegendaren Anders Hedberg 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.