Eriks kylmössa på turné

Förre hockeybacken Erik Anderssons ”kylmössa”, PolarCap-system fortsätter att erövra Europa. Idrottens Affärer har tidigare berättat om den unika produkten som lindrar effekterna av hjärnskakning.

Utvecklad av företaget PolarCool efter idé av Erik, 42 år, som tvingades sluta med ishockeyn efter tackling mot huvudet i tjeckiska Trinec hösten 2017

huvudskadorna är (för) många i ishockey

 Han vägrade lämna sporten efter bland annat två SM-guld med Skellefteå.

Hans idé; En kylmössa som vid misstänkt huvudskada kan lindra symptom och ge minskad risk för långvariga skador. Behandling bör påbörjas inom 20 minuter, med kylmössan sänks temperaturen i hjärnan cirka tre grader.

-Varje hjärnskakning är en ämnesomsättningskris, medicinsk nedkylning är inga konstigheter. Med PolarCap flyttas vården till omklädnings rummet. Behandlingstiden är cirka 60 minuter, förklarar Erik Andersson.

Artiklar om ”kylmössan” var under 2022 det tredje mest nedladdade ämnet i den ansedda medicinska tidskriften Journal of Neurotrauma. I SHL och Hockeyallsvenskan har i dag 19 lag tillgång till Eriks idé vid matcher och träning.

De primära kunderna för PolarCap är idrottsanläggningar och föreningar/landslag inom ishockey, rugby, handboll och fotboll. 

Det schweiziska topplaget HC Lugano och danska Rungsted Seier Capital har i sommar skrivit avtal med PolarCool. Inom rugbyvärlden har såväl Australien som Georgiens landslag ingått samarbete och kommer att tillgång till PolarCap vid kommande mästerskap.

Brittiska Bristol Bears, bildat 1888, och en av Storbritanniens mest ansedda rugbyklubbar tillhör också de stall Erik. 

PolarCool tillhandahåller ”kylmössan” vid hyresavtal på två till tre år.

Svåra huvudskador är återkommande i idrottens kontaktsporter.  Inom svensk ishockey arbetas mot en ”Nollvision”. problematiken kvarstår även om  steg i rätt riktning togs under säsongen 2022-2023 .

Kjell Nnilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.