Eriks kylmössa på turné

Förre hockeybacken Erik Anderssons ”kylmössa”, PolarCap-system fortsätter att erövra Europa. Idrottens Affärer har tidigare berättat om den unika produkten som lindrar effekterna av hjärnskakning.

Utvecklad av företaget PolarCool efter idé av Erik, 42 år, som tvingades sluta med ishockeyn efter tackling mot huvudet i tjeckiska Trinec hösten 2017

huvudskadorna är (för) många i ishockey

 Han vägrade lämna sporten efter bland annat två SM-guld med Skellefteå.

Hans idé; En kylmössa som vid misstänkt huvudskada kan lindra symptom och ge minskad risk för långvariga skador. Behandling bör påbörjas inom 20 minuter, med kylmössan sänks temperaturen i hjärnan cirka tre grader.

-Varje hjärnskakning är en ämnesomsättningskris, medicinsk nedkylning är inga konstigheter. Med PolarCap flyttas vården till omklädnings rummet. Behandlingstiden är cirka 60 minuter, förklarar Erik Andersson.

Artiklar om ”kylmössan” var under 2022 det tredje mest nedladdade ämnet i den ansedda medicinska tidskriften Journal of Neurotrauma. I SHL och Hockeyallsvenskan har i dag 19 lag tillgång till Eriks idé vid matcher och träning.

De primära kunderna för PolarCap är idrottsanläggningar och föreningar/landslag inom ishockey, rugby, handboll och fotboll. 

Det schweiziska topplaget HC Lugano och danska Rungsted Seier Capital har i sommar skrivit avtal med PolarCool. Inom rugbyvärlden har såväl Australien som Georgiens landslag ingått samarbete och kommer att tillgång till PolarCap vid kommande mästerskap.

Brittiska Bristol Bears, bildat 1888, och en av Storbritanniens mest ansedda rugbyklubbar tillhör också de stall Erik. 

PolarCool tillhandahåller ”kylmössan” vid hyresavtal på två till tre år.

Svåra huvudskador är återkommande i idrottens kontaktsporter.  Inom svensk ishockey arbetas mot en ”Nollvision”. problematiken kvarstår även om  steg i rätt riktning togs under säsongen 2022-2023 .

Kjell Nnilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen