Sveriges mysigaste eventarena

Ekonomiskt har det aldrig sett bättre ut för Leksand. Sportsligt, nja, det är en annan femma. Men nu har Ejendals arena invigts och det innebär att klubben har ett eget kapital på 32 miljoner kronor, eftersom arenan räknas som en tillgång.
- Vi bestämde oss för att bygga en arena som verkligen passade in i en ort av den här storleken. Inte ett skrytbygge utan något som smälte in i miljön. Det tycker jag att vi har lyckats med, säger Jonas Bergqvist, klubbens förre storspelare och numera vd.

- Det har till och med blivit ännu bättre än vad jag hade vågade hoppas.

Dalarnas nya evenemangsarena har kostat 120 miljoner kronor att bygga. Hallen är unik av flera skäl. Bara det att beslutet togs när klubben hade trillat ur Elitserien.

- Visst var det svårast tänkbara läge, men vi bestämde oss för att se möjligheterna.

Sedan kan man inte bortse från storleken – på Leksand. 7 000 i tätorten, 15 000 totalt och nu en arena för nästan 7 700 åskådare. Men det är inget konstigt med det eftersom Leksand är hela Dalarnas lag.

- Vi bestämde oss för att bygga en arena som verkligen passade in i en ort av den här storleken. Inte ett skrytbygge utan något som smälte in i miljön. Det tycker jag att vi har lyckats med.

Det är en ståtlig och lika mysig arena. Så långt ifrån en hockeyhall man kan tänka sig med ett mjukt och varmt intryck med en oerhört bra färgsättning. Där finns leksandsröda stolar, trappor och ståplats i ljust trä och så mycket dalablått därtill.

- Det här är ju ett trädistrikt och det ville vi skulle synas även i arenan, förklarar Jonas.

Hallen rymmer inte mindre än åtta restauranger och caféer. Inredning och utformning är lika behaglig där.

Naturligtvis kan klubben erbjuda det företag som är matchvärd en bastu med utsikt över isen – som i alla andra hockeyhallar. Den enorma jumbotronen kostade bara den 17 miljoner kronor. Arenan inrymmer därtill 100 plasmaskärmar. Ejendals arena är en formskapare.

Invigningen föregicks av en enorm arbetsspurt för att hinna klart med allt. 300 personer arbetade hela natten mot måndagen för att hinna med det nödvändiga inför måndagskvällens match.

Mitt i allt – Jonas Bergqvist. Han minns hur det avgörande beslutet togs i april förra året.

– Vi hade precis åkt ur elitserien. Hela styrelsen satt i ett möte ovanpå kansliet. Vi pratade i 13 timmar. Den sista timmen kom banken dit och beviljade lån - då bestämde vi oss för att köra

– Fast allt vi gjort hittills har slagit rekord. Vi hade som mål att sälja byggplåtar för två miljoner kronor, men vi sålde för fem miljoner kronor. Vi planerade att hyra ut 16 loger, men har hittills hyrt ut 33 loger. Vi sålde 2 100 säsongskort 2003 i elitserien. Nu är vi uppe 4 800 biljetter i snitt till varje match, säger Jonas Bergqvist.

Fakta
Ejendals Arena
Publikkapacitet: 7 600 personer, 6 344 är sittplatser.
Antal publiketage: 4 st. varav ett affärs- och konferensplan för 600 personer.
Loger: 272 konferensplatser i loger avsett för 8, 16 resp. 32 personer: Matchvärdsloge med bastu.
Restaurang/Bar/Café: 6 st. varav en Sky bar på ca 250 kvm. Bara i restaurangplanet finns plats för 600 ätande gäster.
Konferenslokaler: totalt ca 400 kvm.
Övrigt: Förutom ishockey kan Ejendals Arena användas till andra evenemang som t.ex. konserter, galor, kongresser. I stora evenemangshallen ryms då 7.000 personer. För mindre arrangemang / konferenser kan entréhallen användas och den rymmer 700 sittande.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.