Kommunen tar över Torsbys skidtunnel

Torsby kommun tar efter årsskiftet över driften av Fortum Ski Tunnel. För andra året i rad visar arenan miljonförlust trots besök av cirka 30 000 personer. Just flödet av människor övertygar kommunen.

Det är kommunägda bolaget Fritid i Nordvärmland som för andra året i rad måste redovisa miljonförlust för skidtunneln. Från 1,3 miljoner kronor i minus i fjol till drygt 2 miljoner kronor i år. Skidtunneln är två år gammal och kostade drygt 60 miljoner kronor att bygga.

Talarna stod nästan i kö när kommunfullmäktige i Torsby hade möte om tunnelns framtid. Debatten tog en och en halv timme. När det väl var dags för beslut röstade vänsterpartiets tre ledamöter samt miljöpartiets och sverigedemokraternas ensamma ledamöter emot medan 29 ledamöter från övriga partier röstade för. Därmed tar kommunen över driften av skidtunneln.

- Min uppfattning är att ju mindre en kommun är ju större roll spelar kommunen. Att Torsby kommun engagerar sig i olika utvecklingsprojekt är väldigt viktigt för samhällsutvecklingen, sa kommunalrådet Håkan Laack (s) radade upp exempel som Branäs, Hovfjället och Torsby camping när han talade om vikten av att en liten kommun törs satsa.

Vänsterpartiets Bengt Berg delade inte kommunalrådets positiva uppfattning.

- Det känns som att man målat in sig i ett hörn med tanke på de förpliktigande man har mot Nutek och EU samt det lån man tagit för att bygga tunneln. Man kan ju se pengarna som en investering så som Håkan Laack ser det. Men om den tid kommer då skidtunneln börjar ge vinst då kommer näringslivet självklart att ta initiativ för att ta över driften och tjäna pengar. Jag tycker inte att det är rätt att använda kommunala pengar på detta sätt, sa vänsterpartisten som yrkade på avslag.

Det är inte bara i Torsby som man har problem med att få en skidtunnel lönsam. I Finland finns fem skidtunnlar, inte någon visar plussiffror. Vinsterna kommer istället från restauranger och hotell i anslutning till tunnlarna.
 

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.