Kommunen tar över Torsbys skidtunnel

Torsby kommun tar efter årsskiftet över driften av Fortum Ski Tunnel. För andra året i rad visar arenan miljonförlust trots besök av cirka 30 000 personer. Just flödet av människor övertygar kommunen.

Det är kommunägda bolaget Fritid i Nordvärmland som för andra året i rad måste redovisa miljonförlust för skidtunneln. Från 1,3 miljoner kronor i minus i fjol till drygt 2 miljoner kronor i år. Skidtunneln är två år gammal och kostade drygt 60 miljoner kronor att bygga.

Talarna stod nästan i kö när kommunfullmäktige i Torsby hade möte om tunnelns framtid. Debatten tog en och en halv timme. När det väl var dags för beslut röstade vänsterpartiets tre ledamöter samt miljöpartiets och sverigedemokraternas ensamma ledamöter emot medan 29 ledamöter från övriga partier röstade för. Därmed tar kommunen över driften av skidtunneln.

- Min uppfattning är att ju mindre en kommun är ju större roll spelar kommunen. Att Torsby kommun engagerar sig i olika utvecklingsprojekt är väldigt viktigt för samhällsutvecklingen, sa kommunalrådet Håkan Laack (s) radade upp exempel som Branäs, Hovfjället och Torsby camping när han talade om vikten av att en liten kommun törs satsa.

Vänsterpartiets Bengt Berg delade inte kommunalrådets positiva uppfattning.

- Det känns som att man målat in sig i ett hörn med tanke på de förpliktigande man har mot Nutek och EU samt det lån man tagit för att bygga tunneln. Man kan ju se pengarna som en investering så som Håkan Laack ser det. Men om den tid kommer då skidtunneln börjar ge vinst då kommer näringslivet självklart att ta initiativ för att ta över driften och tjäna pengar. Jag tycker inte att det är rätt att använda kommunala pengar på detta sätt, sa vänsterpartisten som yrkade på avslag.

Det är inte bara i Torsby som man har problem med att få en skidtunnel lönsam. I Finland finns fem skidtunnlar, inte någon visar plussiffror. Vinsterna kommer istället från restauranger och hotell i anslutning till tunnlarna.
 

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

 Nästa år fyller Mölle Golfklubb 80 år. Under ett helt år har det arbetats målmedvetet och tålmodigt med att förbättra banan ur olika aspekter, delvis för att banan ska vara rolig och vacker att spela jubileumsåret 2023. Men många av förbättringarna är också av mer långsiktig karaktär. Mölle GK är en klubb med stora ambitioner och långsiktiga mål. 

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.