Kommunen tar över Torsbys skidtunnel

Torsby kommun tar efter årsskiftet över driften av Fortum Ski Tunnel. För andra året i rad visar arenan miljonförlust trots besök av cirka 30 000 personer. Just flödet av människor övertygar kommunen.

Det är kommunägda bolaget Fritid i Nordvärmland som för andra året i rad måste redovisa miljonförlust för skidtunneln. Från 1,3 miljoner kronor i minus i fjol till drygt 2 miljoner kronor i år. Skidtunneln är två år gammal och kostade drygt 60 miljoner kronor att bygga.

Talarna stod nästan i kö när kommunfullmäktige i Torsby hade möte om tunnelns framtid. Debatten tog en och en halv timme. När det väl var dags för beslut röstade vänsterpartiets tre ledamöter samt miljöpartiets och sverigedemokraternas ensamma ledamöter emot medan 29 ledamöter från övriga partier röstade för. Därmed tar kommunen över driften av skidtunneln.

- Min uppfattning är att ju mindre en kommun är ju större roll spelar kommunen. Att Torsby kommun engagerar sig i olika utvecklingsprojekt är väldigt viktigt för samhällsutvecklingen, sa kommunalrådet Håkan Laack (s) radade upp exempel som Branäs, Hovfjället och Torsby camping när han talade om vikten av att en liten kommun törs satsa.

Vänsterpartiets Bengt Berg delade inte kommunalrådets positiva uppfattning.

- Det känns som att man målat in sig i ett hörn med tanke på de förpliktigande man har mot Nutek och EU samt det lån man tagit för att bygga tunneln. Man kan ju se pengarna som en investering så som Håkan Laack ser det. Men om den tid kommer då skidtunneln börjar ge vinst då kommer näringslivet självklart att ta initiativ för att ta över driften och tjäna pengar. Jag tycker inte att det är rätt att använda kommunala pengar på detta sätt, sa vänsterpartisten som yrkade på avslag.

Det är inte bara i Torsby som man har problem med att få en skidtunnel lönsam. I Finland finns fem skidtunnlar, inte någon visar plussiffror. Vinsterna kommer istället från restauranger och hotell i anslutning till tunnlarna.
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.