Kommunen tar över Torsbys skidtunnel

Torsby kommun tar efter årsskiftet över driften av Fortum Ski Tunnel. För andra året i rad visar arenan miljonförlust trots besök av cirka 30 000 personer. Just flödet av människor övertygar kommunen.

Det är kommunägda bolaget Fritid i Nordvärmland som för andra året i rad måste redovisa miljonförlust för skidtunneln. Från 1,3 miljoner kronor i minus i fjol till drygt 2 miljoner kronor i år. Skidtunneln är två år gammal och kostade drygt 60 miljoner kronor att bygga.

Talarna stod nästan i kö när kommunfullmäktige i Torsby hade möte om tunnelns framtid. Debatten tog en och en halv timme. När det väl var dags för beslut röstade vänsterpartiets tre ledamöter samt miljöpartiets och sverigedemokraternas ensamma ledamöter emot medan 29 ledamöter från övriga partier röstade för. Därmed tar kommunen över driften av skidtunneln.

- Min uppfattning är att ju mindre en kommun är ju större roll spelar kommunen. Att Torsby kommun engagerar sig i olika utvecklingsprojekt är väldigt viktigt för samhällsutvecklingen, sa kommunalrådet Håkan Laack (s) radade upp exempel som Branäs, Hovfjället och Torsby camping när han talade om vikten av att en liten kommun törs satsa.

Vänsterpartiets Bengt Berg delade inte kommunalrådets positiva uppfattning.

- Det känns som att man målat in sig i ett hörn med tanke på de förpliktigande man har mot Nutek och EU samt det lån man tagit för att bygga tunneln. Man kan ju se pengarna som en investering så som Håkan Laack ser det. Men om den tid kommer då skidtunneln börjar ge vinst då kommer näringslivet självklart att ta initiativ för att ta över driften och tjäna pengar. Jag tycker inte att det är rätt att använda kommunala pengar på detta sätt, sa vänsterpartisten som yrkade på avslag.

Det är inte bara i Torsby som man har problem med att få en skidtunnel lönsam. I Finland finns fem skidtunnlar, inte någon visar plussiffror. Vinsterna kommer istället från restauranger och hotell i anslutning till tunnlarna.
 

AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.