Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Expert eller bludderputte?

I en tid när det för tv-kommentatorer och reportrar verkar vara viktigast att synas och prata så mycket som möjligt, är det skönt att kunna luta sig tillbaka i soffan och njuta av personer som verkligen är vad de kallas, experter.

Just nu i TV4 - A Lennart Juhlin kommenterar maraton i VM. En njutning i erfarenhet och kunskap.

I Viasat Motor - Stefan "Lövis" Johanssons underbara sågning av F1-arrangörerrna i Valencia. "Lövis" var som förare omtyckt i de stall han representerade för sin förmåga att ta till sig teknik och att kunna förklara problem så att teknikerna förstod. Han förklarar bra även för oss F1-nördar i soffan. Tyvärr är han med under några få race - låt "Lövis" dominera resten av säsongen!

Häromdagen intervjuades Björn Hellberg av  Lotta Bromé i radions P4. Ett samtal med en deckarförfattare och historiekännare som är expert på tennis.

Alldeles för ofta möts vi tv-tittare av så kallade experter som mest är kända namn, före detta idrottare som förutom allmänbildning även saknar förmågan att engagera och istället blir intetsägande.

Juhlin, "Lövis", Hellberg och Claes Hellgren är föredömligt bra i sina sporter. Erfarenhet, kunskap och engagemang.

Så finns det ett fåtal kommentatorer som inte behöver experter vid sin sida. Roberto Vacchi i Eurosport, Göran Zachrisson i Viasat och Lasse Granqvist i Canal+/Radiosporten.

Det är också härligt att se hur en rutinerad tv-personlighet som Tommy Engstrand blommat upp med sitt program Engstrand 45 minuter i Viasat. I sin egen tillbakalutade säkerhet lockar han till avslappnade samtal med en del svårflirtade sporthjältar. Samtalet med Stig H Johansson är ett exempel som borde visas i undervisningssyfte för nya kullar tv-intervjuare.

I samma syfte, men som avskräckande exempel - SvT:s och TV4:s intervjureportrar på friidrotts-VM. Dåligt förberedda, inga språkkunskaper och därmed taffliga frågor. Alltså ointressant.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.