Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Expert eller bludderputte?

I en tid när det för tv-kommentatorer och reportrar verkar vara viktigast att synas och prata så mycket som möjligt, är det skönt att kunna luta sig tillbaka i soffan och njuta av personer som verkligen är vad de kallas, experter.

Just nu i TV4 - A Lennart Juhlin kommenterar maraton i VM. En njutning i erfarenhet och kunskap.

I Viasat Motor - Stefan "Lövis" Johanssons underbara sågning av F1-arrangörerrna i Valencia. "Lövis" var som förare omtyckt i de stall han representerade för sin förmåga att ta till sig teknik och att kunna förklara problem så att teknikerna förstod. Han förklarar bra även för oss F1-nördar i soffan. Tyvärr är han med under några få race - låt "Lövis" dominera resten av säsongen!

Häromdagen intervjuades Björn Hellberg av  Lotta Bromé i radions P4. Ett samtal med en deckarförfattare och historiekännare som är expert på tennis.

Alldeles för ofta möts vi tv-tittare av så kallade experter som mest är kända namn, före detta idrottare som förutom allmänbildning även saknar förmågan att engagera och istället blir intetsägande.

Juhlin, "Lövis", Hellberg och Claes Hellgren är föredömligt bra i sina sporter. Erfarenhet, kunskap och engagemang.

Så finns det ett fåtal kommentatorer som inte behöver experter vid sin sida. Roberto Vacchi i Eurosport, Göran Zachrisson i Viasat och Lasse Granqvist i Canal+/Radiosporten.

Det är också härligt att se hur en rutinerad tv-personlighet som Tommy Engstrand blommat upp med sitt program Engstrand 45 minuter i Viasat. I sin egen tillbakalutade säkerhet lockar han till avslappnade samtal med en del svårflirtade sporthjältar. Samtalet med Stig H Johansson är ett exempel som borde visas i undervisningssyfte för nya kullar tv-intervjuare.

I samma syfte, men som avskräckande exempel - SvT:s och TV4:s intervjureportrar på friidrotts-VM. Dåligt förberedda, inga språkkunskaper och därmed taffliga frågor. Alltså ointressant.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.