Världens bordtennisögon riktas mot Halmstad

29 april-6 maj avgörs VM för 3-mannalag i bordtennis i Halmstad. Halmstad vann dragkampen om mästerskapet mot Malaysias huvudstad Kaula Lumpur efter ett möte i Paris 2013.

Matilda Ekholm från Svenska landslaget i LIEBHERR World Table Tennis Championships 2018 i Halmstad. Foto: ITTF

Städerna kandiderade för att få VM 2016 men eftersom det var så tajt gjordes en kompromiss med ITTF (Internationella bordtennisförbundet). Kaula Lumpur fick VM 2016 och Halmstad 2018.

En kompromiss som glada hallänningar firade med champagne.

Ann Johansson är Chef Projekt och Evenemang för Destination Halmstad.

– Vi är 25 medarbetare på Destination Halmstad som jobbar med VM sedan 2014. Dessutom hjälper 500 funktionärer och volontärer till, säger hon.

Vad avgjorde till er fördel?

– Vi har allt under ett tak. Halmstad Arena (invigd 2009), har tre hallar som ligger vid E 6:an. A-hallen rymmer 3 800 åskådare. Tiden talade också för oss. Från Halmstad till Båstad och Falkenberg, där många kommer att bo, tar det 20 minuter.

En inte alltför vild gissning är att mästerskapet genererar 50 till 100 miljoner kronor i turismekonomiska effekter.

Målet nästan nått

Det kommer att tävlas på 24 bord, dessutom finns 48 träningsbord. 2 700 biljetter är till salu varje dag. Hittills har drygt 10 000 biljetter sålts i förköp.

– Målet är att sälja 12 000 i förköp. Vi känner oss trygga med ekonomin. Vi är stolta över att arrangera ett VM i världens största sport, säger Ann Johansson.

Bordtennis är världens största idrott sett till antalet medlemsländer, 226 stycken. Cirka 300 miljoner spelar bordtennis.

På tiden, SVT!

72 dam-och herrlag från 150 länder deltar. Arrangemanget beräknas omsätta 50 miljoner kronor. Och äntligen sänder SVT ett bordtennis-VM i huvudkanalerna (tiderna är ännu inte bestämda). Senast det hände var när Göteborg arrangerade VM 1993.

Halmstad är den minsta stad som fått arrangemanget. Tidigare har mästerskapen avgjorts i städer som London, Paris, Shanghai och Kaula Lumpur.

350 miljoner tv-tittare, kanske fler, världen över har möjlighet att se mästerskapet, mellan 100 till 150 miljoner kan titta i Kina. Som jämförelse såg 400 miljoner personer friidrotts-VM i London 2017.

Det är en jättechans för Halmstad, ja, hela Halland och Sverige att marknadsföra sig världen över. De ackrediterade beräknas bo och äta för 20 miljoner kronor. Normalt är hotellen i Halmstadsområdet belagda till 50 procent den här årstiden. Nu är det lapp på luckan.

Destination Halmstad får in 40 miljoner kronor i sponsorintäkter och deltagaravgifter. Kommunen bidrar med cirka tio miljoner.

Sverige tog guld 2000

Senast Sveriges herrar vann VM-guld var 2000. Sedan dess har Kina tagit sju raka guld. Det kan bli tuffare för Kina nu. De har tappat förstaplatsen på världsrankingen till Tyskland.

Chanserna för svensk medalj nu? Jörgen Persson var med och vann 2000. Jörgen är SVT:s expertkommentator.

Han tror att herrarna kan gå till kvartsfinal, så var fallet vid det senaste VM:et och OS i Rio. Herrarna är rankade på nionde plats i världen. Sverige har fem guld – 1973, 89, 91, 93 och 2000 plus fem silver och fem brons.

På damsidan har Kina fyra raka guld och besegrades senast 2010 av Singapore. De svenska damerna intar plats nummer 24 i världen och får det tufft att ta sig till åttondelsfinal.

Sverige ställer upp på herrsidan med Kristian Karlsson, Mattias Karlsson, Anton Källberg, Jon Persson och Truls Möregårdh. Damerna: Matilda Ekholm, Linda Bergström, Jennifer Jonsson och Filippa Bergand.

 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.