Från Landsbro till 120 miljoner i lön

Världens bästa Karlsson, med en årslön på drygt 120 miljoner kronor,  ställdes aldrig inför några besvärliga frågor då han hyllades på Sollidens scen som mottagare av 2023 års Victoriapris, instiftat 1979.

NHL-backen Erik Karlsson, 33 år och med djupa rötter i småländska Landsbro, belönades för sina 101 poäng under den gångna säsongen. Han tillhör därmed  en exklusiv skara av sex backar som passerat drömgränsen 100 poäng på en säsong, och den förste på 30 år som har svarat för den bedriften.

 

Tyvärr för Erik tillhör hans klubblag, San José, ett av ligans svagaste och har de senaste åren haft säsongslut i god tid före VM. Han har därmed varit tillgänglig för VM, en turnering som Erik konsekvent tackat nej under en följd av år. 

I de fyra senaste mästerskapen har Tre Kronor tappat på världsrankingen och tvingats till hemresa efter kvartsfinalspel – senast i Tammerfors i våras då Lettland 3-1-besegrade Tre Kronor i kvartsfinal.

Visst är han intresserad...

Nye förbundskaptenen Sam Hallam fick bittert erfara hur Tre Kronors attraktionskraft avtagit hos svenska NHL-toppar, Erik var inte ensam om att avfärda den svenska inviten.

På Öland öppnade Erik för att han visst var intresserad av Tre Kronor, men först till 2026 års kommande vinter-OS i Milano/Cortina. Han förklarade att han missat två olympiska spel, detta på grund NHL-organisationens ovilja att delta. Om tre år är Erik beredd, om NHL säger ja till OS vill säga,

Kronprinsessan Victorias val växte upp med idrott i alla former, ishallen blev snabbt hans andra hem och historierna är många om hur föräldrarna levererade mackor till rinken så att ingen istid gick till spillo.

Via Södertäljes juniorer och SHL-debut med Frölunda 2007-2008 valdes han av NHL-laget Ottawa som 15.e spelare sommaren 2008 . NHL-debut i oktober 2009, 19 år och 125 dagar ung.

Karriären har rullat på, han har erhållit pris som ligans bästa back tre gånger, den prestigetunga Norris Trophy.  I Tre Kronor har Erik inte spelat sedan OS i Sotji 2014, svenskt silver och 8 poäng (4+4) av Erik Karlsson.

I takt med hur många dollarsedlar som NHL-kontrakten i dag rymmer tycks intresset för svensk ishockey svalna. Vad som glöms bort i sammanhanget är det svenska förbundets utbildningsinsatser, det ideella arbetet i föreningar, i Eriks fall Boro Vetlanda HC, som ligger till grund för en säkrad ekonomisk framtid.

Lönemässigt  Erik hemma i den absoluta NHL-toppen, men notera gärna att den genomsnittliga NHL-lönen den gångna säsongen har angetts till 30 miljoner ärligen. Det är läge att fundera över att ge tillbaka.

Väl i NHL är det kampen om Stanley Cup-pokalen som gäller, den trofé som William Karlsson, uppvuxen i Pinnbackshallen i Märsta, stolt kan förevisa på hemmais i sommar.

Klubblaget inte bra nog

Erik har ännu inte haft chans att nå sina  drömmars mål. Varken Ottawa, tidigare, eller nu San Jose, har haft, eller har, kvalité för att nå högst på NHL-tronen. 

Intensiva media-uppgifter gör nu gällande att San José gärna ser att någon annan  NHL klubb tar över Eriks monsterkontrakt. Intressenter finns, och på Öland poängterade han att han absolut är beredd att byta San José – mot en verklig chans att vinna den åtråvärda trofén.

Annars är risken uppenbar att Erik Karlsson kvalar in i samma exklusiva klubb av svenska NHL-stjärnor av hög karat som aldrig vunnit Stanley Cup, där hittar vi bland annat Börje Salming, Mats Sundin, Daniel och Henrik Sedin, samt Daniel Alfredsson.

I VM-sammanhang har Erik Karlsson representerat Tre Kronor vid två tillfällen, 2010 och 2012.  Skador och familjeangelägenheter utgör också skäl till varför Erik har uteblivit.  Jag tror också, att här kan spåras ett ointresse, Tre Kronor står inte högstapå agendan.

För svensk hockeypublik är det smärtsamt att gå miste Eriks kvalitéer och unika förmåga att se honom dansa på den offensiva blå linjen med full kontroll, på såväl med – som motspelare. Få spelare, om ens någon är så oförutsägbar i sitt spel som 2023 års favorit hos kronprinsessan.

Först ut att belönas på Sollidens scen var Ingemar Stenmark 1979.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.