Från Landsbro till 120 miljoner i lön

Världens bästa Karlsson, med en årslön på drygt 120 miljoner kronor,  ställdes aldrig inför några besvärliga frågor då han hyllades på Sollidens scen som mottagare av 2023 års Victoriapris, instiftat 1979.

NHL-backen Erik Karlsson, 33 år och med djupa rötter i småländska Landsbro, belönades för sina 101 poäng under den gångna säsongen. Han tillhör därmed  en exklusiv skara av sex backar som passerat drömgränsen 100 poäng på en säsong, och den förste på 30 år som har svarat för den bedriften.

 

Tyvärr för Erik tillhör hans klubblag, San José, ett av ligans svagaste och har de senaste åren haft säsongslut i god tid före VM. Han har därmed varit tillgänglig för VM, en turnering som Erik konsekvent tackat nej under en följd av år. 

I de fyra senaste mästerskapen har Tre Kronor tappat på världsrankingen och tvingats till hemresa efter kvartsfinalspel – senast i Tammerfors i våras då Lettland 3-1-besegrade Tre Kronor i kvartsfinal.

Visst är han intresserad...

Nye förbundskaptenen Sam Hallam fick bittert erfara hur Tre Kronors attraktionskraft avtagit hos svenska NHL-toppar, Erik var inte ensam om att avfärda den svenska inviten.

På Öland öppnade Erik för att han visst var intresserad av Tre Kronor, men först till 2026 års kommande vinter-OS i Milano/Cortina. Han förklarade att han missat två olympiska spel, detta på grund NHL-organisationens ovilja att delta. Om tre år är Erik beredd, om NHL säger ja till OS vill säga,

Kronprinsessan Victorias val växte upp med idrott i alla former, ishallen blev snabbt hans andra hem och historierna är många om hur föräldrarna levererade mackor till rinken så att ingen istid gick till spillo.

Via Södertäljes juniorer och SHL-debut med Frölunda 2007-2008 valdes han av NHL-laget Ottawa som 15.e spelare sommaren 2008 . NHL-debut i oktober 2009, 19 år och 125 dagar ung.

Karriären har rullat på, han har erhållit pris som ligans bästa back tre gånger, den prestigetunga Norris Trophy.  I Tre Kronor har Erik inte spelat sedan OS i Sotji 2014, svenskt silver och 8 poäng (4+4) av Erik Karlsson.

I takt med hur många dollarsedlar som NHL-kontrakten i dag rymmer tycks intresset för svensk ishockey svalna. Vad som glöms bort i sammanhanget är det svenska förbundets utbildningsinsatser, det ideella arbetet i föreningar, i Eriks fall Boro Vetlanda HC, som ligger till grund för en säkrad ekonomisk framtid.

Lönemässigt  Erik hemma i den absoluta NHL-toppen, men notera gärna att den genomsnittliga NHL-lönen den gångna säsongen har angetts till 30 miljoner ärligen. Det är läge att fundera över att ge tillbaka.

Väl i NHL är det kampen om Stanley Cup-pokalen som gäller, den trofé som William Karlsson, uppvuxen i Pinnbackshallen i Märsta, stolt kan förevisa på hemmais i sommar.

Klubblaget inte bra nog

Erik har ännu inte haft chans att nå sina  drömmars mål. Varken Ottawa, tidigare, eller nu San Jose, har haft, eller har, kvalité för att nå högst på NHL-tronen. 

Intensiva media-uppgifter gör nu gällande att San José gärna ser att någon annan  NHL klubb tar över Eriks monsterkontrakt. Intressenter finns, och på Öland poängterade han att han absolut är beredd att byta San José – mot en verklig chans att vinna den åtråvärda trofén.

Annars är risken uppenbar att Erik Karlsson kvalar in i samma exklusiva klubb av svenska NHL-stjärnor av hög karat som aldrig vunnit Stanley Cup, där hittar vi bland annat Börje Salming, Mats Sundin, Daniel och Henrik Sedin, samt Daniel Alfredsson.

I VM-sammanhang har Erik Karlsson representerat Tre Kronor vid två tillfällen, 2010 och 2012.  Skador och familjeangelägenheter utgör också skäl till varför Erik har uteblivit.  Jag tror också, att här kan spåras ett ointresse, Tre Kronor står inte högstapå agendan.

För svensk hockeypublik är det smärtsamt att gå miste Eriks kvalitéer och unika förmåga att se honom dansa på den offensiva blå linjen med full kontroll, på såväl med – som motspelare. Få spelare, om ens någon är så oförutsägbar i sitt spel som 2023 års favorit hos kronprinsessan.

Först ut att belönas på Sollidens scen var Ingemar Stenmark 1979.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.