Från Landsbro till 120 miljoner i lön

Världens bästa Karlsson, med en årslön på drygt 120 miljoner kronor,  ställdes aldrig inför några besvärliga frågor då han hyllades på Sollidens scen som mottagare av 2023 års Victoriapris, instiftat 1979.

NHL-backen Erik Karlsson, 33 år och med djupa rötter i småländska Landsbro, belönades för sina 101 poäng under den gångna säsongen. Han tillhör därmed  en exklusiv skara av sex backar som passerat drömgränsen 100 poäng på en säsong, och den förste på 30 år som har svarat för den bedriften.

 

Tyvärr för Erik tillhör hans klubblag, San José, ett av ligans svagaste och har de senaste åren haft säsongslut i god tid före VM. Han har därmed varit tillgänglig för VM, en turnering som Erik konsekvent tackat nej under en följd av år. 

I de fyra senaste mästerskapen har Tre Kronor tappat på världsrankingen och tvingats till hemresa efter kvartsfinalspel – senast i Tammerfors i våras då Lettland 3-1-besegrade Tre Kronor i kvartsfinal.

Visst är han intresserad...

Nye förbundskaptenen Sam Hallam fick bittert erfara hur Tre Kronors attraktionskraft avtagit hos svenska NHL-toppar, Erik var inte ensam om att avfärda den svenska inviten.

På Öland öppnade Erik för att han visst var intresserad av Tre Kronor, men först till 2026 års kommande vinter-OS i Milano/Cortina. Han förklarade att han missat två olympiska spel, detta på grund NHL-organisationens ovilja att delta. Om tre år är Erik beredd, om NHL säger ja till OS vill säga,

Kronprinsessan Victorias val växte upp med idrott i alla former, ishallen blev snabbt hans andra hem och historierna är många om hur föräldrarna levererade mackor till rinken så att ingen istid gick till spillo.

Via Södertäljes juniorer och SHL-debut med Frölunda 2007-2008 valdes han av NHL-laget Ottawa som 15.e spelare sommaren 2008 . NHL-debut i oktober 2009, 19 år och 125 dagar ung.

Karriären har rullat på, han har erhållit pris som ligans bästa back tre gånger, den prestigetunga Norris Trophy.  I Tre Kronor har Erik inte spelat sedan OS i Sotji 2014, svenskt silver och 8 poäng (4+4) av Erik Karlsson.

I takt med hur många dollarsedlar som NHL-kontrakten i dag rymmer tycks intresset för svensk ishockey svalna. Vad som glöms bort i sammanhanget är det svenska förbundets utbildningsinsatser, det ideella arbetet i föreningar, i Eriks fall Boro Vetlanda HC, som ligger till grund för en säkrad ekonomisk framtid.

Lönemässigt  Erik hemma i den absoluta NHL-toppen, men notera gärna att den genomsnittliga NHL-lönen den gångna säsongen har angetts till 30 miljoner ärligen. Det är läge att fundera över att ge tillbaka.

Väl i NHL är det kampen om Stanley Cup-pokalen som gäller, den trofé som William Karlsson, uppvuxen i Pinnbackshallen i Märsta, stolt kan förevisa på hemmais i sommar.

Klubblaget inte bra nog

Erik har ännu inte haft chans att nå sina  drömmars mål. Varken Ottawa, tidigare, eller nu San Jose, har haft, eller har, kvalité för att nå högst på NHL-tronen. 

Intensiva media-uppgifter gör nu gällande att San José gärna ser att någon annan  NHL klubb tar över Eriks monsterkontrakt. Intressenter finns, och på Öland poängterade han att han absolut är beredd att byta San José – mot en verklig chans att vinna den åtråvärda trofén.

Annars är risken uppenbar att Erik Karlsson kvalar in i samma exklusiva klubb av svenska NHL-stjärnor av hög karat som aldrig vunnit Stanley Cup, där hittar vi bland annat Börje Salming, Mats Sundin, Daniel och Henrik Sedin, samt Daniel Alfredsson.

I VM-sammanhang har Erik Karlsson representerat Tre Kronor vid två tillfällen, 2010 och 2012.  Skador och familjeangelägenheter utgör också skäl till varför Erik har uteblivit.  Jag tror också, att här kan spåras ett ointresse, Tre Kronor står inte högstapå agendan.

För svensk hockeypublik är det smärtsamt att gå miste Eriks kvalitéer och unika förmåga att se honom dansa på den offensiva blå linjen med full kontroll, på såväl med – som motspelare. Få spelare, om ens någon är så oförutsägbar i sitt spel som 2023 års favorit hos kronprinsessan.

Först ut att belönas på Sollidens scen var Ingemar Stenmark 1979.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen