Golf och pingis profilerar Halmstad

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Bordtennisförbundet backar upp


– Svensk bordtennis har en stark tradition med många framgångar under åren och där Halmstad har varit, och är, en viktig ort för svensk elitbordtennis, säger Daniel Ellermann, sportchef på Svenska bordtennisförbundet (SBTF). 

Ny gemensam miljö bidrar till utveckling. Riksidrottsuniversitetet (RIU) vid Högskolan i Halmstad har tre elitidrottsmiljöer som erbjuder dubbla karriärer med träning och coachning på internationell nivå inom inte bara bordtennis utan numera även golf och tyngdlyftning och bordtennis. 

Förstärkningen av Elitmiljö bordtennis Halmstad innebär att bordtennisspelande elever på Sannarpsgymnasiet i Halmstad och studenter på Högskolan kan träna och utvecklas tillsammans. 

Den nya, gemensamma miljön gör att bordtennisspelare kan satsa långsiktigt redan från 16 års ålder, samtidigt som de har möjlighet att studera.

– Styrkan är alla parter, förbundet, klubben, Högskolan, Halmstads kommun och Sannarpsgymnasiet, som sedan hösten 2023 är ett riksidrottsgymnasium (RIG) för bordtennis. Det gemensamma arbetet möjliggör en starkare koppling mellan gymnasiala och eftergymnasiala studier som i sig bidrar till bordtennisspelares möjligheter till att utvecklas i Halmstad, säger Lukas Linnér, arbets- och utvecklingsledare för RIU vid Högskolan i Halmstad. Han fortsätter:

– Möjligheten att satsa på både bordtennis och studier innebär ett gemensamt åtagande för en mer socialt ansvarsfull elitidrott där vi hjälper bordtennisspelare att följa sin passion och ta ansvar för sin framtid. 

– Vi förbereder elitidrottare inför livet efter idrottskarriären och möjliggör samtidigt en hållbar vardag. På detta sätt skapar vi vinnare på både kort och lång sikt.

Daniel Ellermann är glad över att Bordtennisförbundet är en partner i den här elitidrottsmiljön de kommande åren.

Kombinerar med studier

– Med etableringen av ett riksidrottsgymnasium i Halmstad och samarbetet med Högskolan ökar vi möjligheten för elitsatsande spelare att kombinera studier med bordtennis på hög nivå. 

– Det stärker även möjligheten för heltidssatsande bordtennisspelare som har Halmstad som sin hemmabas. Allt detta ärmycket positivt, säger Daniel Ellermann.

Dssutom  arrangeras  bordtennis-SM i Halmstad en 21–24 mars med Halmstads bordtennisklubb, HBTK, och SBTF är värdar. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.