Helena är svenska folkets favorit

Av alla svenska idrottshjältar är Helena Jonsson den största för närvarande. Vid Idrottsgalan belönades hon med Jerringpriset sedan svenska folket hade röstat och rankat henne högre än Zlatan Ibrahimovic. Ingen av dem närvarade i Globen, men jublet bröt loss när resultatet av omröstningen tillkännagavs av prins Carl Philip.

Det är elfte året i rad som tv-tittarna, artister och komiker hyllar Sveriges mest framstående idrottare i Globen.

För tredje året i rad var Peter Settman programledare för Idrottsgalan som nu genomfördes för elfte måret och har blivit såväl en institution som självklar tradition inom idrottssverige.

2,5 miljoner tv-tittare

Sedan starten år 2000 följer i snitt 2,5 miljoner tittare galan årligen i SVT och ser hur svenska världsstjärnor tar emot Idrottsakademins priser för sina prestationer.

Dessutom utdelades Svenska Dagbladets Bragdguld för årets främsta svenska idrottsbragd, Tv-sportens Sportspegelpris och inte minst Radiosportens klassiska och prestigefyllda Jerringpris som sedan 1979 röstas fram av det svenska folket.

Det uppstod en spänning och glädje även i 2010-års gala trots ett år som var mindre framgångsrikt för Sverige. För Peter Settman blev det en favorit i repris. Efter en säsong med Dansbandskampen, Så ska det låta och tidigare Idrottsgalor tog han sig nu an en ny gala med oförminskad entusiasm:

Hedersuppdrag

- En förfrågan om att leda Idrottsgalan är ingen man tvekar över! Det är ett hedersuppdrag som dessutom är fantastiskt roligt att genomföra, säger Peter Settman, som är den förste programledare att på egen hand genomföra tre Idrottsgalor på raken.

Kvällen till ära var dett varierande utbud av artister och komiker. Dessutom deltog H.K.H. Prins Carl Philip. Årets artister var Magnus Uggla, LaGaylia Frazier, Martin Stenmarck, Magnus Carlson och Jessica Folcker, liksom nya stjärnskottet Asha Ali samt Erik Hassle som framträdde tillsammans med Nacka Musikklasser.

På plats för att hylla var också dansante skådespelaren och multiartisten Morgan Alling samt ett flertal komiker- och programledare som Anna Blomberg, Babben Larsson, Peter Magnusson, Felix Herngren, Per Andersson och Peter Johansson.

Fakta

Alla prisade - och nominerade

Årets kvinnliga idrottare: Helena Jonsson – (Skidskytte)

Övriga nominerade: Emma Johansson – (Cykel), Lisa Nordén – (Triathlon), Sarah Sjöström – (Simning)

Årets manlige idrottare: Zlatan Ibrahimovic – (Fotboll)

Övriga nominerade: Gustav Larsson – (Cykel), Henrik Stenson – (Golf), Robin Söderling – (Tennis)

Årets lag: Robert Karlsson & Henrik Stenson – (World Cup, Golf)

Övriga nominerade: Lina Andersson & Anna Olsson – (Längdskidåkning) Svenska Bandylandslaget, herrar – (Bandy) Svenska Fotbollslandslaget U21, herrar – (Fotboll)

Årets ledare/tränare: Staffan Eklund – (Skidskytte)

Övriga nominerade: Carl Jenner – (Simning), Jörgen Lennartsson & Tommy Söderberg – (Fotboll), Pär Mårts – (Ishockey)

Årets nykomling: Jonas Jerebko – (Basket)

Övriga nominerade: Daniel Berta – (Tennis), Rasmus Elm – (Fotboll), Marcus Eriksson – (Bilsport)

Årets prestation: Sarah Sjöström – (Simning)

Övriga nominerade: Therese Alshammar – (Simning), Zlatan Ibrahimovic– (Fotboll), Anna Nordqvist – (Golf)

Årets idrottare med funktionshinder: Anders Olsson – (Simning)

Övriga nominerade: Dövbasketlandslaget, damer – (Basket), Nicolina Pernheim – (Judo), Anna Polivanchuk – (Simning)

Jerringpriset: Helena Jonsson före Zlatan Ibrahimovic, enligt det svenska folkets omröstning.

Sveriges Radios Jerringpris delas ut till minne av radiolegendaren Sven Jerring delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, främst ur ett internationellt perspektiv. 

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.