Världscupslalom mitt i Göteborg

En Världscuptävling för de alpina stjärnorna inne på Nya Ullevi, med en backe snuddande högre än närbelägna Gothia Towers. Det har Affe Akbari, chef för Sport & Evenemang i Göteborg, planerat länge. Nu är det på gång.

Affe Akbari är i Moskva för att hämta intryck tillsammans med Max Markusson, som leder avdelningen för värvning och försäljning  vid Göteborg&Co.

Gigantisk specialramp

Men att bygga en alpin backe mitt i en storstad, där hann ryssarna före. Affe Akbari har länge sugit på idén om Världscupen hemma i Göteborg och hoppades att bli först med en sådan spektakulär tävling.

Han hade tidigt idén om en gigantisk specialramp för att kunna arrangera Världscupen inne på Nya Ullevi och med en backe högre än närbelägna Gothia Towers. Nu har planerna avancerat.

- Vi når inte riktigt Gothia Towers som är 80 meter. Vår backe ska bli 60 meter, berättar Affe Akbari i telefon från Moskva.

Ryssarnas backe är 56 meter, så ni vet.

Ett studiebesök

Affe Akbari har sällskap i Moskva av Max Markusson som betonar att det är ett studiebesök.

- Vi ligger i startgroparna. Vi ser hur de gör och vi tar intryck. Sedan får vi åka hem och bedöma förutsättningarna och framför allt, räkna på ekonomin, säger Max Markusson.

Göteborgarna har inte bestämt något år för en tävling utan det är mera avhängt på hur internationella förbundet lägger tävlingssäsongen och hur man bedömer en tävlingen av den här arten i Göteborg.

Finansieringen styr

- Finansieringsfrågan blir avgörande, men i dag har jag inte en aning om var vi skulle kunna hamna. Vi måste först göra egna kalkyler.

Max Markusson ser inte heller Nya Ullevi som given plats.

- Här är de på en stor bra yta på Luzhniki Olympic Complex mitt i Moskva. En liknande plats kan man tänka sig även i Göteborg.

Parallellslalom

Det handlar om parallellslalomtävling i den alpina världscupen i en 175 meter lång backe efter ett specialbygge.

Tävlingen är endast för inbjudna åkare, de 15 bäst rankade damerna och herrarna enligt FIS over all world cup startlist plus en hemmaåkare i varje klass som får ett wildcard.

15 av världens just nu bästa alpinåkare, inklusive André Myhrer och Anja Pärson, deltog i tisdagens tävling.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.