Världscupslalom mitt i Göteborg

En Världscuptävling för de alpina stjärnorna inne på Nya Ullevi, med en backe snuddande högre än närbelägna Gothia Towers. Det har Affe Akbari, chef för Sport & Evenemang i Göteborg, planerat länge. Nu är det på gång.

Affe Akbari är i Moskva för att hämta intryck tillsammans med Max Markusson, som leder avdelningen för värvning och försäljning  vid Göteborg&Co.

Gigantisk specialramp

Men att bygga en alpin backe mitt i en storstad, där hann ryssarna före. Affe Akbari har länge sugit på idén om Världscupen hemma i Göteborg och hoppades att bli först med en sådan spektakulär tävling.

Han hade tidigt idén om en gigantisk specialramp för att kunna arrangera Världscupen inne på Nya Ullevi och med en backe högre än närbelägna Gothia Towers. Nu har planerna avancerat.

- Vi når inte riktigt Gothia Towers som är 80 meter. Vår backe ska bli 60 meter, berättar Affe Akbari i telefon från Moskva.

Ryssarnas backe är 56 meter, så ni vet.

Ett studiebesök

Affe Akbari har sällskap i Moskva av Max Markusson som betonar att det är ett studiebesök.

- Vi ligger i startgroparna. Vi ser hur de gör och vi tar intryck. Sedan får vi åka hem och bedöma förutsättningarna och framför allt, räkna på ekonomin, säger Max Markusson.

Göteborgarna har inte bestämt något år för en tävling utan det är mera avhängt på hur internationella förbundet lägger tävlingssäsongen och hur man bedömer en tävlingen av den här arten i Göteborg.

Finansieringen styr

- Finansieringsfrågan blir avgörande, men i dag har jag inte en aning om var vi skulle kunna hamna. Vi måste först göra egna kalkyler.

Max Markusson ser inte heller Nya Ullevi som given plats.

- Här är de på en stor bra yta på Luzhniki Olympic Complex mitt i Moskva. En liknande plats kan man tänka sig även i Göteborg.

Parallellslalom

Det handlar om parallellslalomtävling i den alpina världscupen i en 175 meter lång backe efter ett specialbygge.

Tävlingen är endast för inbjudna åkare, de 15 bäst rankade damerna och herrarna enligt FIS over all world cup startlist plus en hemmaåkare i varje klass som får ett wildcard.

15 av världens just nu bästa alpinåkare, inklusive André Myhrer och Anja Pärson, deltog i tisdagens tävling.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.