Men idrottsministern fortsatt tveksam

Stockholm och Åre kommer att söka vinter-OS 2022. Men idrotten kan inte räkna med idrottsministerns stöd, inte den här gången heller. ”Vi tror inte på budgeten, säger Lena Adelsohn Liljeroth (M).
Lena Adelsohn Liljeroth (M) gillaar store idrottsarrangemang, men tror att OS är för stort för Sverige. Fredrik Sandberg, TT Nyheter

 

När Sveriges olympiska kommitté gjorde vad idrotten önskade, dvs fortsätter utredningen runt ett svensk OS-arrangemang, möttes beskedet av kyla hos regeringen.

Hur stor blir förlustgarantin?

Lena Adelsohn Liljeroth (M) överraskade med att uttrycka sin uppskattning för stora arrangemang, men just OS, nej, det tror hon inte på.

- Vi har frågor runt budgeten, erkänner hon.

- Ett arrangemang förutsätter ju att regeringen står bakom en förlustgaranti. Det kräver ju IOK, men vi har ju inte en aning om hur stor den blir,  säger Lena Adelsohn Liljeroth i en intervju med TT.

- Jag tror att det blir svårt. OS har blivit för stort.

"Har inte sagt inte"

SOK, Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och RF har haft möte med specialförbunden och fått klartecken till att gå vidare. Förbunden tycker att det är ett bra initiativ och Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber fick allt det stöd som de önskade.

- Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte. Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer, säger trion.

OS ska genomföras i Stockholmsområdet med åtta alpina grenar förlagda till Åre. Tanken är att störtlopp, super-G, storslalom och kombination ska ha sina tävlingar där.

Men hon lägger in en brasklapp:

- Jag har inte sagt att vi inte ska försöka.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.