Ny bekräftelse - regeringen vill ha OS

Regeringen står bakom fortsatt arbete att få OS och Paralympics till Sverige 2030 

Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. 

-Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann. 

Idrottsminister Jakob Forssmed meddelade påsöndagen att regeringen står bakom att idrottsrörelsen fortsätter arbetet med att få vinterspelen till Sverige.   

-Vi har haft en bra dialog med politiken, inte minst idrottsministern, där vi har förklarat att vi vill arrangera de mest hållbara spelen hittills, ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Och inte minst ur ett demokratiskt och jämlikt perspektiv, för att ett spel till Sverige får ett långsiktigt positivt arv för hela samhället, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté. 

 - Det är en styrka att den samlade idrottsrörelsen står bakom projektet och att vi har ett koncept som bygger på att använda befintliga arenor på orter som är vana att arrangera tävlingar i världsklass. Det är med ödmjukhet inför de utmaningar vi har i vår samtid som vi ansvarsfullt arbetar vidare med kandidaturen, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet. 

 Åre, Östersund och Falun har signerat kommungarantier och för Falun och Östersund finns även en arenagaranti på plats.  

 -Vi har ett brett politiskt stöd i alla dessa kommuner och en väldigt god dialog med Stockholm, Södertälje och Solna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann och fortsätter: 

Kompakt stöd

 -Vi har också ett starkt stöd och uppbackning från näringslivet, som ser stora vinster med ett OS och Paralympics i Sverige 2030 kopplat till Sverigebilden. Näringslivet har både muntligt och skriftligt uttryckt sitt stöd till arrangemanget. 

 Det var i februari som SOK, SPK och RF meddelande att Sverige ser över möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics. I juni blev förstudien klar och projektet tog steget in i fas två.  

 -Vårt grundarbete har pågått sedan i februari och nu är vi redo att ta steget in i den sista fasen. Det är glädjande och viktigt att regeringen gör samma bedömning. Jag hade ett mycket bra samtal med idrottsminister Jakob Forssmed i dag, säger Hans von Uthmann.  

Besked i december

 Internationella Olympiska Kommittén kommer under december att berätta vilka intresserade arrangörer av vinterspelen 2030 och 2034 som bjuds in till fas tre, som innebär en målinriktad dialog. Under den målinriktade dialogen ska bland annat arbetet kring de avtal och garantier som behövs slutföras. 

 Under 2024 väntas IOK besluta om värdskap för vinter-OS och Paralympics 2030 och 2034. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen