Ny bekräftelse - regeringen vill ha OS

Regeringen står bakom fortsatt arbete att få OS och Paralympics till Sverige 2030 

Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. 

-Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann. 

Idrottsminister Jakob Forssmed meddelade påsöndagen att regeringen står bakom att idrottsrörelsen fortsätter arbetet med att få vinterspelen till Sverige.   

-Vi har haft en bra dialog med politiken, inte minst idrottsministern, där vi har förklarat att vi vill arrangera de mest hållbara spelen hittills, ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Och inte minst ur ett demokratiskt och jämlikt perspektiv, för att ett spel till Sverige får ett långsiktigt positivt arv för hela samhället, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté. 

 - Det är en styrka att den samlade idrottsrörelsen står bakom projektet och att vi har ett koncept som bygger på att använda befintliga arenor på orter som är vana att arrangera tävlingar i världsklass. Det är med ödmjukhet inför de utmaningar vi har i vår samtid som vi ansvarsfullt arbetar vidare med kandidaturen, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet. 

 Åre, Östersund och Falun har signerat kommungarantier och för Falun och Östersund finns även en arenagaranti på plats.  

 -Vi har ett brett politiskt stöd i alla dessa kommuner och en väldigt god dialog med Stockholm, Södertälje och Solna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann och fortsätter: 

Kompakt stöd

 -Vi har också ett starkt stöd och uppbackning från näringslivet, som ser stora vinster med ett OS och Paralympics i Sverige 2030 kopplat till Sverigebilden. Näringslivet har både muntligt och skriftligt uttryckt sitt stöd till arrangemanget. 

 Det var i februari som SOK, SPK och RF meddelande att Sverige ser över möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics. I juni blev förstudien klar och projektet tog steget in i fas två.  

 -Vårt grundarbete har pågått sedan i februari och nu är vi redo att ta steget in i den sista fasen. Det är glädjande och viktigt att regeringen gör samma bedömning. Jag hade ett mycket bra samtal med idrottsminister Jakob Forssmed i dag, säger Hans von Uthmann.  

Besked i december

 Internationella Olympiska Kommittén kommer under december att berätta vilka intresserade arrangörer av vinterspelen 2030 och 2034 som bjuds in till fas tre, som innebär en målinriktad dialog. Under den målinriktade dialogen ska bland annat arbetet kring de avtal och garantier som behövs slutföras. 

 Under 2024 väntas IOK besluta om värdskap för vinter-OS och Paralympics 2030 och 2034. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.