Masters måste byta vd

Ny sportchef på Solvalla, VM-lopp för formel I i Sydafrika, världens största golfhall har byggts i Oslo, Föreningssparbanken växer som skidsponsor, Chippen Wilhelmsson blir affischnamn för Adidas, Sverige får en båt i Volvo Ocean Race, Vijay Singh slår penningrekord och Scandinavian Masters jagar ny vd - se där ett antal nyheter inom sportens kommersiella värld.
Tar över på Solvalla
Hans G Lindskog blir sportchef på Solvalla. Han ersätter Robert Karlsson, som vid årsskiftet tar steget till vd-postenvd.
Lindskog är ett känt travansikte som under de senaste tio åren arbetat som programledare och referent i TV4. han har också en bakgrund som sportchef på Jägersro i Malmö itolv år.
- Trav är fantastiskt roligt. Att jag får chansen som sportchef på Solvalla, tveklöst en av världens bästa travbanor, ser jag som ett hedersuppdrag. Det skall helt enkelt bli jättekul, säger Hans G Lindskog i ett pressmeddelande.


Ecclestone ger löfte
Formel 1-basen Bernie Ecclestone lovar Sydafrika ett VM-lopp i formel I inom de närmaste tre åren. Därmed kan planerna på ett banbygge fortskrida.  
- Kapstaden blir bra för alla parter – formel 1, Sydafrika och själva staden – och planerna är redan långt framskridna. Jag har förstått att regeringen kanske också blir involverad. Det hjälper oss att förlägga ett Grand Prix där inom en femårsperiod, sa Ecclestone i en intervju i den sydafrikanska dagstidningen Die Burger..
Inom tre år blir ett FI-lopp verklighet i Sydafrika. Enligt planerna ska en ny bana byggas nära Kapstadens flygplats till en beräknad kostnad på 400 miljoner rand, cirka 465 miljoner kronor.
Senast Sydafrika hade ett formel 1-lopp var på Kyalamibanan nära Johannesburg 1993.


Banken gillar skidor
Längdlandslaget ska sponsras av FöreningsSparbanken. Parterna har enats om ett nytt samarbetsavtal.
Claes Fagerström, sponsringsansvarig på FöreningsSparbanken, vill betona konsekvensen i bankens sponsorarbete - det är skidor som gäller:
- Vårt nya engagemang på längdlandslaget är en fortsättning på vårt fleråriga samarbete med Vasaloppet och i Barnens Vasalopp. Nu omfattar vårt projekt både, ungdom, bredd och elit och vi når hela svenska folket med denna satsning.


Största golfhallen
Världens största inomhus golfanläggning, Fornebu Indoor Golf Center, har invigts. Golfanläggningen är inrymd i en av de gamla flyghangarerna på Oslos nerlagda flygplats Fornebu.


Spelat in tio miljoner dollar
Golfproffset och världsettan Vijay Singh uppnådde nytt pengarekord när han vann USA-tourtävlingen i Palm Harbor där Jesper Parnevik tog en delad andraplats.
Singh slår det ena rekordet efter det andra. Segern i USA-tourtävlingen i Palm Harbor innebär att han har tjänat över 10 miljoner dollar i prispengar. 


"Chippen" uppmärksammad
Fotbollslandslagets Christian "Chippen" Wilhelmsson skrivet ett unikt kontrakt med Adidas och tjänar ett hemligt antal miljoner kronor de närmaste åren. "Chippen", som i dag är proffs i belgiska Anderlecht, är vald att ingå i en ungdomlig marknadsföringskampanj.
Tillsammans med spelare som Juventus Alessandro Del Piero och Chelseas Hernan Crespo ingår "Chippen" i Adidas F50-stall ska han marknadsföra en ny serie skomodeller.
- Jag får skor, kläder och mycket pengar, säger en glad Christian.
 

Segelprojekt för 100 miljoner kronor
Veteranerna Richard Brisius och Johan Salén har gjort det. De har hittat projektpengar om 100 miljoner kronor och därmed står det klart att det blir en svensk båt i Volvo Ocean Race 2005.
Företaget Atlant Ocean Racing, som ägs av just Richard Brisius och Johan Salén, bygger just nu båten i södra England.
I övrigt omges projektet av mycket hemlighetsmakeri. Sponsorn är ännu okänd och ska presenteras vid ett senare tillfälle. Senast Sverige deltog i Volvo Ocean Race var 2000 när Assa Abloy hade en båt i havskappseglingen.I Spanien nästa höst sker starten för den kommande tävlingen. Hittills är sex båtar anmälda.


Nu skiljs de åt
Beth Engblom och Scandinavian Masters går skilda vägar. Hon har arbetat med golftävlingen i 16 år, men nu skiljs parterna åt.
- Jag har levt intensivt med tävlingen så många år. Jag känner att jag vill prova något nytt och att det är rätt att ta detta steg just nu, säger Beth Engblom som lämnar sin post under våren 2005, i ett uttalande.
Förbundet hara inlett jakten på en ersättare. I juli spelas den 15:e upplagan av Scandinavian Masters.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.