21, 8 miljoner såg Favre bli historisk

Publiken strömmar till i Champions League, Australien Open får en vinsponsor, 21,8 miljoner amerikaner innebar rekordmånga tv-tittare, Sebastian Larssons Birmingham har fått ny ägare – där är bara några av dagens rapporter från idrottsvärlden.

De europeiska toppklubbarna i fotboll klarar sig ganska hyggligt undan dessa kristider. I alla fall när det gäller publikintäkter. Efter de två första omgångarna av Champions League har publiksnittet ökat med fem procent från i fjol, till 37 500 åskådare i snitt per match.
Det är Deloitte som gjort undersökningen som också visar att i England är ökningen mindre, en procent när det gäller Premier League, där 75 procent av klubbarna ändå frusit biljettpriserna på fjolårets nivå eller sänkt priserna. (Sportbusiness)

****

Knappt hade den holländska finansjätten ING lämnat Renaultstallet i Formel 1 efter krasch-skandalen i Singapore, förrän ett nytt sponsorobjekt presenterades. Nytt och nytt, snarare en förlängning. Det handlar om Hollands landslag i fotboll som nu får en huvudsponsor till 2018, vilket inkluderar tre VM, närmast i Sydafrika nästa år. Dit kvalificerade sig ju ett av fotbollsvärldens mest spelglada lag genom åtta segrar av lika många möjliga. ING hoppas säkert slippa en krasch i Sydafrika.  Man lägger ju ända 5 miljoner dollar per år. (SportsPro)

****

Wimbledon har sin champagne med jordgubbar, Australian Open kör med vin, Jacobs Creek närmare bestämt. Vintillverkaren ska lansera nyheter i en kampanj som bygger på "karaktär" och tycker att idrottspubliken i tennis är en lämplig målgrupp och går därför in på en högre sponsornivå än tidigare i säsongens första Grand Slam-turnering och lägger upp 2,5 miljoner dollar årligen i tre år. Samt en del flaskor och boxar får man förmoda. (SportsPro)

****

Minnesota Vikings seger över Green Bay Packers i direktsändning på ESPN Monday Night Football sågs av 21,8 miljoner amerikanska tv-tittare. Det är rekord för ett program i kabel-tv-nätet.
Anledningen stavas Brett Favre. "Gamlingen" och quarterbacken, tre gånger utsedd till NFL:s mest värdefulle spelare och segrare i Super Bowl för sitt förra lag Packers, mötte nu just Packers med Vikings. Han blev med segern den ende spelaren i NFL som varit med och besegrat samtliga 32 lag. Få saker lockar amerikaner mer än en riktig hjältesaga. (Sportbusiness)

****

Sebastian Larssons Birmingham har ny ägare. Det är affärsmannen Carson Yeung från Hong Kong som köpt 94 procent av aktierna för 81,5 miljoner pund, eller så där 912 miljoner svenska kronor. Köpet sker genom Yeungs bolag Grandtop International Holdings som förklarar att man kommer att utnyttja rätten att löpa ut övriga aktieägare eftersom han har över 90 procent av aktierna.
Dessutom har jumbolaget Portsmouth bytt ägare för andra gången på några månader. Den saudiske affärsmannen Ali Al Faraj har nu kontroll på 90 procent av aktierna i klubben sedan Sulaiman Al Fahim, som köpte klubben i somras för 97 miljoner dollar, sålt dessa. han behåller resterande 10 procent. Portsmouth, som vann FA-cupen 2008 har sett spelare för 100 miljoner dollar försvinna från klubben, och som nu sladdar i Premier Leagu, riskerade förvaltarskap och spelarna har inte fått lön för september.
Klubben säger nu att köpet skapat stabilitet och att man nu ska bygga en organisation för framtiden. I den ingår spelarköp, ny träningsanläggning och modernisering av arenan Fratton Park. (Sportbusiness)

****

Det är upplagt för rejäla högljudda och armviftande diskussioner i Italien. Efter det att Rio tilldelats OS 2016 så anser italienarna att OS nog kommer tillbaka till Europa 2020 (trots att London arrangerar 2012). Problemet är bara att både Rom och Venedig anser sig vara självklara val. Rom förlorade, som ni kanske kommer ihåg, kampen om spelen 2004 till Aten 2013 tar IOK beslut om vilken stad som får OS 2020. (Sportbusiness)

****

NHL-laget New York Islanders moderniserar sin arena i ett jätteprojekt som finansieras av Nassau County, öster om New York. Därmed blir laget kvar i Nassau och fortsatt en viktig marknadsföringsingrediens. Kostnaden för projektet beräknas till 3,8 miljarder dollar, hiskeliga 26,6 miljarder (!) kronor. Men då skapas förstås förutom en toppmodern hockeyarena också 2 300 bostäder, hotell, kontor och ett konferenscenter. 75 000 jobb över 8-10 år beräknas i projektet och 19 000 permanenta anställningar.
Nassau County försäkrar att inga skattepengar ska användas för detta. Renoveringen av Veterans Memorial Coliseum kostar 320 miljoner dollar och Islanders betalar 1,5 miljoner dollar per år i hyra. Därmed stannar klubben också till år 2030. (Sportbusiness)

****

Olympiastadion i Rom delas ju av Roma och Lazio men nu har Roma bestämt sig för att hitta en egen arena och lämna konkurrenten kvar. I stadsdelen Aurelia har klubben hittat mark och en skiss på den nya arenan finns. På den finns definitivt inga löparbanor, däremot gott om sittplatser och VIP-områden. Kostnaden för projektet beräknas till 300 miljoner euro och arenan ska vara färdig om fyra år.
Det är främst de "låga" intäkterna från publik matchdagar som gjort att Roma bestämt sig för att bygga en arena som ska locka fler åskådare till en trivsammare miljö. Roma har precis som Chelsea, Tottenham och andra toppklubbar med liten publikkapacitet eller "fel" typ av arena, hamnat efter i intäktsligan. (Sportbusiness)

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.