Från dansband till idrottsstjärnor

Från Dansbandskampen till Idrottsgalan. Det är tävlingar som lockar Peter Settman och tittarna uppskattar hans blandning av allvar och skämt. Den 18 januari samlas landets idrottselit i Globen för prisutnämningar.

- Det är ett hedersuppdrag som dessutom är fantastiskt roligt, säger Peter Settman.

- En förfrågan om att leda Idrottsgalan är ingen man tvekar över! Det är ett hedersuppdrag, menar Settman som för tredje gången ska leda omröstningarna i sju kategorier.

Nominerade är:

Årets kvinnliga idrottare
Emma Johansson (Cykel)
Helena Jonsson (Skidskytte)
Lisa Nordén (Triathlon)
Sarah Sjöström (Simning)

Årets manlige idrottare
Zlatan Ibrahimovic (Fotboll)
Gustav Larsson (Cykel)
Henrik Stenson (Golf)
Robin Söderling (Tennis)

Årets lag
Lina Andersson & Anna Olsson (Längdskidåkning)
Svenska Bandylandslaget, herrar (Bandy)
Svenska Fotbollslandslaget U21, herrar (Fotboll)
Robert Karlsson & Henrik Stenson (World Cup, Golf)

Årets ledare/tränare
Staffan Eklund (Skidskytte)
Carl Jenner (Simning)
Jörgen Lennartsson & Tommy Söderberg (Fotboll)
Pär Mårts (Ishockey)

Årets nykomling
Daniel Berta (Tennis)
Rasmus Elm (Fotboll)
Marcus Eriksson (Bilsport)
Jonas Jerebko (Basket)

Årets prestation
Therese Alshammar (Simning)
Zlatan Ibrahimovic (Fotboll)
Anna Nordqvist (Golf)
Sarah Sjöström (Simning)

Årets idrottare med funktionshinder
Dövbasketlandslaget, damer (Basket)
Anders Olsson (Simning)
Nicolina Pernheim (Judo)
Anna Polivanchuk (Simning)

Jerringpriset

Dessutom ska Radiosportens Jerringpris delas ut på Idrottsgalan. Nu återstår tio kandidater att rösta på sedan golfspelaren Henrik Stensson och det svenska bandylandslaget åkte ut i den första omröstningen.
Den andra delen av omröstningen pågår fram till den 15 januari. De tio kandidaterna som är kvar är:
Sarah Sjöström, simning
Robin Söderling, tennis
Anna Nordqvist, golf
Anders Gustafsson, kanot
Gustav Larsson, cykel
Helena Jonsson, skidskytte
Anders Södergren, skidor
Helena Jansson, orientering
Sofia Mattsson, brottning
Zlatan Ibrahimovic, fotboll

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.