Victoria – ingen vanlig Svensson

166 landskamper och 68 mål, två gånger tilldelad Diamantbollen och flest mål i en damlandskamp. Möt Victoria Sandell Svensson, sannerligen ingen vanlig Svensson. Även om det är just vad hon blivit efter karriären.
VM-silvret i USA 2003 är det bästa minnet från karriären. och då inte minst alla hyllningar i Kungsträdgårdenn när truppen kom hem. Foto: Maja Suslin, Scanpix

 

Vem kunde tro att lintotten från Rånnaväg i västgötska Ulricehamns kommun skulle ta sig hela vägen till de stora arenorna. Det gjorde hon i alla fall, via moderklubben Grönahögs IK, Nittorps IK, Jitex BK, Älvsjö AIK och Djurgårdens IF.

Målrekord i landskamp

Mellan 1996 och 2009 spelade hon 166 landskamper och gjorde 68 mål. Fem av dem kom mot Rumänien, den 16 juni 2007. Rekord för en spelare i en damlandskamp, inte bara i Sverige, utan även internationellt. EM-silver 2001 och VM-silver 2003 sticker ut, tillsammans med fyra SM-guld mellan 1998 och 2004:

Två för Älvsjö AIK och två för Djurgårdens IF.

I Älvsjö tog "Vickans" karriär fart. Här tog hon också två SM-guld innan övergången till Djurgården.

 

Därmed aspirerar ”Vickan” på epitetet ”Sveriges okrönta damfotbollsdrottning”. Med risk för att förbundskapten Pia Sundhage, Lena Videkull, Hanna Ljungberg och Lotta Schelin visar morrhåren där borta i hörnet…

VM-silvret bästa minnet

Att välja ut ett bestämt minne som berört från karriären är inte lätt, det finns många. Till slut svarar Victoria Sandell Svensson:

- VM-silvret i USA 2003. Direkt efter finalen kändes det som att vi förlorade guldet, men på planet hem kom känslan att vi faktiskt vunnit ett VM-silver. Jag fick utmärkelsen Silverbollen för turneringens bästa spelare. Det var också stort. Faktum är att hela laget spelade jäkligt bra.

- Fyra SM-guld smäller också högt, liksom de två gånger jag fick Diamantbollen.

Fotbollen fortfarande rolig

Tankarna på ett liv efter fotbollen tog form redan inför OS 2008.

- Min fru övertalade mig att fortsätta. Ett bra beslut eftersom vi vann de två kvalmatcherna och fotbollen kändes riktigt rolig igen. Min fru födde vårt första barn och de fick lov av landslagsledningen att följa med under OS. Det var också avgörande att jag fortsatte att spela ett tag till.

Omställningen från firad fotbollsstjärna till en vanlig ”Svensson” blev inte så stor. Hon hade redan en tjänst på marknadsavdelningen i Djurgårdens IF sedan 2003, med ett speciellt ansvar för sponsorer. 2009 blev hon sportchef.

Gravid efter avslutad karriär

- Jag blev gravid direkt efter sista matchen i allsvenskan oktober 2009, så det kändes som en naturlig avslutning på min karriär. Det är klart att det är skillnad mellan att ha ett inrutat liv med träning och cirka 100 resdagar per år, jämfört med att vara hemma.

- Bara att vara helt ledig en helg, utan att ha träning eller match, kändes konstigt i början. Speciellt för mig som älskar att träna. Det blev mer en test av förhållandet, än något annat. Att klara av att gå hemma utan att ha något inbokat.

Tvåbarnsmamman Victoria Sandell Svensson trivs med sitt nya liv, om än mycket förändrat sedan allt rörde sig runt fotbollen.

 

Victoria Sandell Svensson började som ambassadör för dam-EM 2013, som avgörs 10-28 juli i Göteborg, Halmstad, Växjö, Kalmar, Linköping och Norrköping – och med final på Friends Arena i Solna söndagen den 28 juli. Efter diskussioner med EM-generalen Göran Havik blev det dock en ny tjänst som ansvarig för lagvärdarna, alltså de som har ansvaret för respektive lag.

- Det är en viktig uppgift att vara lagvärd. Du ska vara glad, öppen och positiv – och kunna lösa problem 24 timmar om dygnet. Det handlar också om att ha dagliga möten med de administrativt ansvariga för laget och se till att kostnadsbudgeten från UEFA håller.

Succé förbiljettförsäljning

EM ser ut att bli en publiksuccé. Närmare 50 000 biljetter har sålts till besökare från 16 länder sedan säljstarten 14 februari, Alla hjärtans dag. Sveriges gruppspelsmatcher mot Danmark, Italien och Finland i Göteborg och Halmstad (Italien) är nära nog slutsålda.

Kärleken till fotbollen är evig för tvåbarnsmamman Victoria Sandell Svensson, och den fortsätter genom de två döttrarna Moa, 5 år, och Saga, 4 år, som båda visat intresse för den runda bollen och gröna gräset.

- Moa har visat intresse i omgångar. När hon ser Djurgården på TV säger hon: ”Mamma, där är ditt lag. Varför är inte du med?” Men det är nog Saga som är lite av en ”Mini-Vickan”. Vi får se hur det blir. Det viktiga är att de rör på sig, oavsett om det är fotboll eller inte.

Skaffa en utbildning

Hennes råd till elitidrottare i allmänhet, och fotbollsspelare i synnerhet, är att börja tänka på livet efter idrottskarriären i god tid.

- Se till att ha en utbildning att falla tillbaka på. En dag tar karriären slut. Det är inte ens säkert att det är du som avgör när. Det kan vara en skada som sätter stopp för fortsatt spel.

Slutfrågan är given: Vilka lag spelar EM-final 28 juli, och vilket lag vinner?

- Sverige möter Tyskland och Sverige vinner. Då kommer jag att känna mig som en vinnare också. Men se upp för Frankrike – det laget kan överraska!

Fakta

Victoria "Vickan" Margareta Sandell Svensson


Jobb: ansvarig för lagvärdarna under EM.

Född: 18 maj 1977 i Rånnaväg i Ulricehamn.

Karriär:  moderklubben heter Grönahögs IK, därefter Nittorps IK, Jitex BK, Älvsjö AIK och Djurgårdens IF.

Landslaget: 166 landskamper med 68 mål (1996–2009). 4 EM, 3 VM och 3 OS

Meriter i övrigt: 4 SM-guld (1998, 1999, 2003 och 2004) och fick Diamantbollen 1998 och 2003

Noterbart: 16 juni 2007 slog hon rekord i antal mål i en landslagsmatch, när hon gjorde fem mål mot Rumänien.

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen, och sedan fick vi bekanta oss med volleybollens stora stjärna, Bengt Gustafsson. Agneta Anderssons nya liv berättade vi om och likaså trädde Magnus Hedman, landslagsmålvakten i fotboll, fram och erkände hur svårt han hade haft, men att nu hade allt vänt.

Sedan var turen kommen till Lena Sulkanen, som vann VM 1983 och utsågs till Årets Idrottskvinna. Hon är än i dag bowling-Sveriges mest kända person.

Tony Rickardsson reser nu som då mycket i öst. Han berättade om sitt nya liv inom Swedish Match.

Klicka och läs gärna de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

Bengt Gustafsson

Agneta Andersson

Magnus Hedman

Lena Sulkanen

Tony Rikardsson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.