Skänker guldmedalj till fängslad kines

Skridskons OS-hjälte från Peking, Nils van der Poel, fortsätter att gå sina egna vägar. I samarbete med människorättsorganisationen Amnesty har Nils beslutat att skänka en av sina två guldmedaljer till den fängslade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai.

Medaljen kommer tills vidare att förvaras av Gui Minhais dotter, Angela Gui, bosatt i Sverige.

I regi av Amnesty träffades Nils van der Poel, och Gui Minhais dotter, Gui

 

I ett pressmeddelande säger Nils van der Poel:

-Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad.

-Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt men det är det enda rimliga man kan önska sig, skriver Nils van der Poel.

Beskedet kommer på dagen två år efter att Gui Minhais dömdes till 10 års fängelse för att ha överlämnat ”underrättelser” till främmande makt. Dottern Angela Gui har åtskilliga gånger hävdar att Gui Minhais erkännande var framtvingat.

-Det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar, som min far och  otaliga andra offer för människorättskränkningar, säger Angela Gui.

Nils van de Poel var försiktig i sina kommentarer före OS, han fruktade för sin egen säkerhet om han gav uttryck för sin ovilja mot Kinas styrelseskick.

-Jag ser verkligen mitt eget hyckleri i det jag säger. Jag var inte beredd att ge upp min barndomsdröm för den här saken. Nu är jag beredd att ge upp en medalj för att rikta strålkastarljuset mot någonting som betyder mer, säger Nils van der Poel.

Gui Minhais bokförlag gav ut satirisk litteratur som var förbjuden av kinesiska regimen.  Han fängslades första gången redan 2015, sedan han försvunnit från sitt semesterhem i Thailand.  Han frigavs för att senare gripas en andra gång, då anklagad för ”spioneri”.

-Mitt agerande kan innebära konsekvenser för min egen frihet och säkerhet i Sydostasien. Mitt svenska medborgarskap är ingen garanti,  det visar gripandet av Gui Minhai, avslutar Nils van de Poel.

Han förbereder sig nu för allround-VM som äger rum i norska Hamar, 3-6 februari. Nils tävlar den 5:e och 6:e på 5 000 respektive 10 000 meter.  Han kan inte nå VM-titeln, då 500 och 1500 meter också ingår, bäst sammanlagt vinner VM-guldet.

Hans framtid på skridskoovalen är därefter oviss. Nils van der Poel har i intervjuer tvekat om sin framtida satsning. Något officiellt besked har inte lämnats.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.