Skänker guldmedalj till fängslad kines

Skridskons OS-hjälte från Peking, Nils van der Poel, fortsätter att gå sina egna vägar. I samarbete med människorättsorganisationen Amnesty har Nils beslutat att skänka en av sina två guldmedaljer till den fängslade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai.

Medaljen kommer tills vidare att förvaras av Gui Minhais dotter, Angela Gui, bosatt i Sverige.

I regi av Amnesty träffades Nils van der Poel, och Gui Minhais dotter, Gui

 

I ett pressmeddelande säger Nils van der Poel:

-Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad.

-Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt men det är det enda rimliga man kan önska sig, skriver Nils van der Poel.

Beskedet kommer på dagen två år efter att Gui Minhais dömdes till 10 års fängelse för att ha överlämnat ”underrättelser” till främmande makt. Dottern Angela Gui har åtskilliga gånger hävdar att Gui Minhais erkännande var framtvingat.

-Det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar, som min far och  otaliga andra offer för människorättskränkningar, säger Angela Gui.

Nils van de Poel var försiktig i sina kommentarer före OS, han fruktade för sin egen säkerhet om han gav uttryck för sin ovilja mot Kinas styrelseskick.

-Jag ser verkligen mitt eget hyckleri i det jag säger. Jag var inte beredd att ge upp min barndomsdröm för den här saken. Nu är jag beredd att ge upp en medalj för att rikta strålkastarljuset mot någonting som betyder mer, säger Nils van der Poel.

Gui Minhais bokförlag gav ut satirisk litteratur som var förbjuden av kinesiska regimen.  Han fängslades första gången redan 2015, sedan han försvunnit från sitt semesterhem i Thailand.  Han frigavs för att senare gripas en andra gång, då anklagad för ”spioneri”.

-Mitt agerande kan innebära konsekvenser för min egen frihet och säkerhet i Sydostasien. Mitt svenska medborgarskap är ingen garanti,  det visar gripandet av Gui Minhai, avslutar Nils van de Poel.

Han förbereder sig nu för allround-VM som äger rum i norska Hamar, 3-6 februari. Nils tävlar den 5:e och 6:e på 5 000 respektive 10 000 meter.  Han kan inte nå VM-titeln, då 500 och 1500 meter också ingår, bäst sammanlagt vinner VM-guldet.

Hans framtid på skridskoovalen är därefter oviss. Nils van der Poel har i intervjuer tvekat om sin framtida satsning. Något officiellt besked har inte lämnats.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.