Skänker guldmedalj till fängslad kines

Skridskons OS-hjälte från Peking, Nils van der Poel, fortsätter att gå sina egna vägar. I samarbete med människorättsorganisationen Amnesty har Nils beslutat att skänka en av sina två guldmedaljer till den fängslade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai.

Medaljen kommer tills vidare att förvaras av Gui Minhais dotter, Angela Gui, bosatt i Sverige.

I regi av Amnesty träffades Nils van der Poel, och Gui Minhais dotter, Gui

 

I ett pressmeddelande säger Nils van der Poel:

-Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad.

-Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt men det är det enda rimliga man kan önska sig, skriver Nils van der Poel.

Beskedet kommer på dagen två år efter att Gui Minhais dömdes till 10 års fängelse för att ha överlämnat ”underrättelser” till främmande makt. Dottern Angela Gui har åtskilliga gånger hävdar att Gui Minhais erkännande var framtvingat.

-Det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar, som min far och  otaliga andra offer för människorättskränkningar, säger Angela Gui.

Nils van de Poel var försiktig i sina kommentarer före OS, han fruktade för sin egen säkerhet om han gav uttryck för sin ovilja mot Kinas styrelseskick.

-Jag ser verkligen mitt eget hyckleri i det jag säger. Jag var inte beredd att ge upp min barndomsdröm för den här saken. Nu är jag beredd att ge upp en medalj för att rikta strålkastarljuset mot någonting som betyder mer, säger Nils van der Poel.

Gui Minhais bokförlag gav ut satirisk litteratur som var förbjuden av kinesiska regimen.  Han fängslades första gången redan 2015, sedan han försvunnit från sitt semesterhem i Thailand.  Han frigavs för att senare gripas en andra gång, då anklagad för ”spioneri”.

-Mitt agerande kan innebära konsekvenser för min egen frihet och säkerhet i Sydostasien. Mitt svenska medborgarskap är ingen garanti,  det visar gripandet av Gui Minhai, avslutar Nils van de Poel.

Han förbereder sig nu för allround-VM som äger rum i norska Hamar, 3-6 februari. Nils tävlar den 5:e och 6:e på 5 000 respektive 10 000 meter.  Han kan inte nå VM-titeln, då 500 och 1500 meter också ingår, bäst sammanlagt vinner VM-guldet.

Hans framtid på skridskoovalen är därefter oviss. Nils van der Poel har i intervjuer tvekat om sin framtida satsning. Något officiellt besked har inte lämnats.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.