En entreprenör – och drömmare

För tio år sedan firad hockeyledare i Örebro – idag åtalad för en rad grova ekobrott. Förundersökningen omfattar 16 000 sidor och enligt EBM, ekobrottsmyndigheten, är den åtalade misstänkt för grovt skattebrott, penningtvätt och försäljning av stora mängder svartsprit.

Mikael Fahlander drömde om elithockey i Örebro. Så började allt. Han bidrog med stora pengar och grundlade Det Örebro som hör till SHL i dag, men utan Fahllander.

Ytterligare fyra personer står åtalade, bland dem en advokat från Stockholm samt en näringslivsprofil från Göteborg. Åklagaren Louise Helleday avser att yrka på straffmaximum, sex till åtta års fängelse för huvudmannen samt näringsförbud om sammanlagt 28 år för de fem misstänkta.

Samtliga nekar

Samtliga misstänkta nekar till brott.

Huvudman är Mikael Lindqvist, 48 år, tidigare Fahlander och mellan 2004-2015 ordförande och sportchef för Örebro HC och i högsta delaktig i Örebros uppmarsch till SHL.

I intervjuboken ” Det är vi som är Örebro” från 2020 framgår att Mikael Fahlander  genom att personligen först gå in med 1,5 miljoner och senare 4,3 miljoner räddade föreningen från konkurs  2004.

I kapitlet ”Möjliggöraren” berättas att Mikael Fahlander totalt bidrog med 30 miljoner kronor under sin sejour i föreningen. Journalisten Henrik Brändh på Nerikes Allehanda är övertygad om att  Mikael Fahlanders engagemang bäddade för Örebros historiska kvalseger mot Rögle i Ängelholm påsken 2013.

Mikael Fahlander hade 2001 startat omsorgsbolaget Assistansia, det utvecklades snabbt till landets största koncern för personlig assistans.

Sålde för 1 miljard

 2006 såldes 35 procent av aktierna till börsbolaget Humana och två år senare sålde Fahlander, tillsammans med sin medgrundare, Ibrahim Kadra.  resterande aktier till riskkapitalbolaget Argan Capital. Köpesumman var över en miljard kronor.

Den ekonomiska karusellen snurrade allt snabbare för Mikael Fahlander. Han förlorade miljonbelopp på ett affärscenter i Haparanda som havererade 2017. Han försattes i personlig konkurs 2018 av Stockholms Tingsrätt, allt hårdare trängd av skattemyndigheten.

Henrik Brändh minns ett samtal med Mikael Fahlander.

-Varför kan du inte nöja dig med Örebros ishockey. Hans svar säger allt om hans person. Han svarade: Jag vet, så tänkte jag också, men efter två månader började det krypa på väggarna. Jag behövde nya utmaningar.

Den  24 februari 2023 häktades Mikael Fahlander, eller från 2019 Lindqvist, av Örebro tingsrätt. Ett beslut efter ekobrottsmyndighetens utredning om misstänkta skatte – och penning tvätts brott. Han frihetsberövades och placerades på häktet i Karlstad.

;Mikael Fahlander blev Mikael Lindkvist

Den 9 januari i år släpptes Mikael Lindkvist fri, tingsrätten meddelade då att det inte fanns några synnerliga skäl att överskrida den lagstadgade maxgränsen om nio månaders häktningstid.

Åklagare Louise Helleday överklagade till Göta Hovrätt – som valde att bifalla överklagan.  Mikael Lindkvist var fri ett dygn, han infann sig sedan frivilligt på en polisstation för att  åter föras till på häktet i Karlstad.  Han är nu omhäktad till och med 22 december i år-

-Jag gjorde det för att skydda utredningen, min bedömning är att den fortfarande är i ett kritiskt skede, sade Helleday till Nerikes Allehanda.

Efter lagändring i  juli 2021 får häktningstid ej överskrida nio månader, efter kritik från EU som under uppmärksammade former prickat svenskt rättsväsende.  Häktningstid ska endast kunna förlängas vid brott med mycket högt straffvärde, exempel överlagt mord eller brott mot rikets säkerhet.

En tvåbarnspappa

Advokat Henrik Olsson Lilja, som företräder Mikael Lindkvist, är djupt missnöjd med hovrättsdomen och begär prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

-En tvåbarnspappa ska inte vara häktad så här länge, och vi anser att hovrätten inte har tagit till sig lagstiftarens mening om ”synnerliga” skäl, säger Henrik Olsson Lilja.

Åtalet vilar på ekobrottsmyndighetens utredning om misstankar om grovt skattebrott 2020-2023, grovt försvårande av konkurs 2018-2019 samt grovt pennings tvätt brott under 2022. EBM  pekar även på ett bolag som bedrivit partihandel med alkoholdrycker till både Estland och Danmark. Åklagaren hävdar att punktskatter och moms har undanhållits.

-Brottsligheten har utövats systematiskt och i större omfattning. Agerandet har varit ett förslaget sätt att utnyttja möjligheterna till fri rörlighet inom EU, påstår Louise Helleday.

Telefonavlyssning

Bevis har inhämtats via telefonavlyssning, mejl korrespondens och chattar.

Rättegången beräknas starta i nästa vecka och omfatta minst 20 dagar.  I dagsläget har Mikael Lindkvist en skuld hos kronofogden på 104 miljoner kronor, i huvudsak uteblivna skatteinbetalningar. Enligt NA är Mikael Lindkvists senaste tillgängliga taxering från 2021, då hade han en redovisad inkomst på 13 640 kronor.

Örebros ishockey har sedan 2013 etablerat sig i SHL, var i semifinal förra säsongen. Med 22 omgångar kvar av innevarande säsong är Örebro på 12:e, med endast tre poäng ned till negativt kval.

Kjell Nilsson

Fakta

Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersunds FK i Superettan i fotboll, och tidigare ordförande i Östersundshem AB har under 2000-talet varit huvudperson i ett rättsmål där Kindbergs dubbla roller varit i centrum. 

Östersunds tingsrätt fällde Kindberg,  påföljden var tre års fängelse och fem års näringsförbud. Åklagaren hävdade att Kindberg med falska fakturor vidarebefordrat stora summor från Östersundshem till Östersunds FK. 

 Domen överklagades  till hovrätten för övre Norrland som friade Dainel Kindberg på samtliga punkter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.