Ishockeyns galna peningcirkus

Nyss firade han segern i  Stanley Cup med Florida Panthers , nu har backen Oliver Ekman-Larsson, 32 år, både fått ny klubbadress och gått in med 1.5 miljoner kronor till sin moderklubb, Tingsryds AIF i hockeyallsvenskan, HA.

Därmed har lagets chanser till fortsatt spel i HA ökat väsentligt, senast under onsdagen, 3 juli, har Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd krävt besked om en kapitalsäkringsgaranti, ett borgensåtagande, på 2,5 miljoner kronor. I annat fall väntar tvångsnedflyttning till Hockeyettan.

Oliver Ekman-Larsson tog de första skridskoskären som liten grabb hemma i Dackehallen hemma i Tingsryd. Nu är han en etablerad toppspelare i NHL och tjänar nästan ofattbart mycket pengar på hockeyn. Men just därför kan han rädda sin moderklubb. Foto: Jonas Ekströmer / TT

 

Ordförande Jan Pyrell bekräftar för Smålandsposten att ”Oel” är en av föreningens framtida finansiärer. Det var i Dackehallen som ”Oel” tog sina första skridskoskär och hans morfar, Kenneth Ekman, var tidigare en av TAIF:s största spelarprofiler.
-”Oel” har bidragit med ett aktieägartillskott. Det är garantier, och man får se hans bidrag från två olika håll, menar Jan Pyrell.

Rivalen skänker pengar

Tingsryds utsatta läge har också uppmärksammats av, lokalrivalen, SHL-laget Växjö Lakers. Föreningen har beslutat att skänka hela behållningen, 250 000 kronor, på en så kallad ”Skills gala” i höst. Lakers har  även meddelat licensnämnden att föreningen garanterar den nämnda summan.
Inför 2024-2025 års säsong har Tingsryd ansökt om ett så kallat kontrollår, som innebär att föreningen nästa vår ska kunna redovisa ett eget kapital på 10 procent av omsättningen. För Tingsryds del cirka 2.5 miljoner.
Licensnämnden godtog inte ansökan och avslog begäran. Bokslutet för 2023-2024 visade minus 4 miljoner och flera tunga sponsorer hotade att dra in sitt stöd.
Enligt Jan Pyrell uppgick garantin på måndagen till 1,7 miljoner, plus  Ekman-Larssons aktieägartillskott.
För en vecka sedan hyllades ”OEL” som en av Floridas stora cuphjältar efter finalseger mot Edmonton i match 7 om Stanley Cup pokalen.  Nu blir Toronto ny klubbadress, kontraktet är på fyra år och värt 37 miljoner kronor årligen.
 Hösten 2023 blev Ekman-Larsson utköpt av sin tidigare klubb Vancouver som garanterar honom 26,1 miljoner kronor årligen i nu sex år. Han nya hockeylön blir från och med nu 63 miljoner kronor.

Hedmans nya kontrakt

Apropå hockeypengar,  backen Victor Hedman, Dallas, har precis tecknat ett nytt avtal med Dallas stars, ett kontrakt värt 85 miljoner kronor de närmaste fyra åren.
Apropå hockeypengar, forwarden  Filip Forsberg, den gångna säsongen i Vancouver går till Boston och hans nya lön blir 82 miljoner årligen i sju år.
Mera hockeypengar, Malmö Redhawks i SHL, meddelar att föreningen den gångna säsongen  lyckades sänka sina personalkostnader, löner, med 13,8 miljoner. Det bidrog i hög grad till att koncernens resultaträkning gav ett plus på 2,95 miljoner.
Och ännu mera hockeypengar, i SHL-laget Leksand ökade lönekostnaderna med 12 miljoner och underskottet uppgick till 11,5 miljoner. I Falu-Kuriren skriver Gabriel Ehrling Perers på ledarplats  om den nyligen genomföra årsstämman: ”att upprorsstämningen har lagt sig men att grundkonflikterna förblir olösta”.
 Han konstaterar också att har föreningen har en livsfarlig ekonomisk strategi och citerar industriikonen Marcus Wallenberg den äldre. ”Det är som att kissa i byxorna, värmer gott i början, men sedan blir det obehagligt” .
Apropå hockeypengar, mesta mästarlaget Djurgården, 16 SM-guld, tar sats för en tredje allsvensk säsong i rad. Nya sportchefen Niklas Wikegård har vaskat om rejält i truppen. Förra säsongen lämnade ett minus på tre miljoner, externa finansiärer räddar Wikegårds satsning. Han är för övrigt övertygad om att en ny DIF-anda ska ta laget tillbaka till SHL.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.