"Garpen vill stanna, men får han?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den första sommardagen 2021 är det inte bara skymning. 53-årige Johan Garpenlövs Tre Kronor har totalhavererat och svensk ishockey får söka tröst i arkivet och minnas tidigare års VM-fester med 11 VM-guld, det senaste erövrat i Köpenhamn 2018.

När medaljbordet dukas upp i Riga har Tre Kronor redan åkt hem, Rysslands Tarasenko skrev ut biljetten genom att elegant lyfta in den avgörande straffen bakom  målvakten Adam Reideborn. Ett klassmål av en världsspelare.

För första gången på 84 år är svensk ishockey utanför topp tio i världen. Författaren Sven Delblanc (1931-1992) årsbarn med Sven Tumba och ungdomsspelare i anrika Södertälje tolkade sina djupa känslor när Tre Kronor förlorat 1970 års VM-final mot dåvarande Sovjet med 3-1.

Han var under mästerskapet anlitad av Expressens kulturredaktion, en bedrövad Sven Delblanc skrev efter finalen

”I minnet av länge sedan utspelade triumfer, i en reflex av morgonen och myten får vi söka vår klena tröst, medan riksskymningen lägger sig över vårt land”.

Skadat varumärke

I London VM 1937, i ishockeyns barndom på europeiska rinkar, placerade sig Sverige på 10:e plats.  Sedan nuvarande play off- modell infördes 1992 har Tre Kronor aldrig missat kvartsfinal.

Mästerskapet i Riga går till historien.

Tre Kronors varumärke solkas rejält – ett fiasko är svårt att sälja in hos sponsorer och publik. Det som återstår nu är notan för förberedelser, resor, hotell och corona-tester.  En miljonnota för nye generalsekreteraren Johan Stark att hantera.

Årsmöte väntar i mitten av juni. Hur reagerar de röststarka distrikten på det här misslyckandet?

”Garpen” klargjorde direkt i SVT:s intervju att han har för avsikt att sitta kvar på coachbänken. Frågan är om han får. Vågar ordföranden Anders Larsson ge sitt fortsatta förtroende inför 2022, ett tungt mästerskapsår med först OS i Peking och sedan VM i Finland i maj/juni.

Laget var illa förberett i Riga, det är ”Garpens” ansvar, och förlorade också för första gången i VM-sammanhang mot både Danmark och Belarus.  Bakslag som inte gick att reparera.  Laget vägde för lätt, viktmässigt hade bara Italien ett ”lättare” lag.

Pandemin försvårade ”Garpens” uppgift, men alla lag har tvingats att gilla läget Fem inkallade NHL-proffs var inte alls redo vid VM-starten, de var utmärkta mot Ryssland, det var så dags då.

NHL-spelare är ingen guldgaranti, men det underlättar. Det visar guldlagen från 2013, 2017 och 2018. 

Kom ihåg, 19 VM-debutanter

 Totalt hade ”Garpen” 19 VM-debutanter, av dessa var målvakten Adam Reideborn särklassig, hans spel gav Tre Kronor att chansen att nå kvartsfinal ända in till mållinjen.

Av alla lagidrotter är nog ishockeyn den mest resultatfixerade. Därför tror jag att Johan Garpenlöv får svårt att rida ut den storm som väntar. Sam Hallam, Växjö, med tre SM-guld på de senaste fem åren, är min kandidat. I kulisserna stampar not nog också Frölunda Roger Rönnberg, analytisk som få och med stor erfarenhet, bl.a. förbundskapten för juniorkronornas JVM guld 2012.

Säsongen 2020-2021 präglades av pandemin, men går också till historien som ett riktigt uselt hockeyår. Fiaskot i Riga var slutpunkten  på en säsong som också innehöll förlust i kvartsfinal mot Finland i junior-VM. Damkronorna är kvar i B-gruppen och har inte fått chansen att kvala in till A-gruppen, här väntar OS-kval i höst i Luleå.  

Det är endast J 18-laget som levererat, brons efter 8-0 mot Finland i bronsmatchen. 

Sven Delblancs ”riksskymning” lägger sig över hockey-Sverige. Det är den bistra verkligheten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.