""Det är en ren affärsverksamhet""

En så stor sponsorsatsning från en enskild person har aldrig förekommit i Sverige. Göran Henriksson finansierar en kommande VM-titel, för det är målet. 25 miljoner kronor i år, lika mycket nästa år om nödvändigt.
Det började med Daniel Carlsson 2001 och har fortsatt med Thomas Rådström och Tobias Johansson.
Göran Henriksson har använt stora belopp från sitt företag för att etablera ett eget rallyteam. Det har handlat om flera miljoner under 2001-04, men i år slår han alla rekord.

Denne 68-åring har köpt två värstingbilar, Subaru Impreza WRC till ett pris om cirka fem miljoner kronor styck. En ordinarie bil och ett reservfordon för Tobias Johansson som ska köra 15 av 16 VM-tävlingar.
Göran Henriksson vill ogärna prata om summor, men det handlar om närmare 25 miljoner inkluderande två bilar, ett serviceteam och omkostnader vid alla race på fyra kontinenter.
Ja, just det, i Team Olsberg ingår också Thomas Rådström som korsar runt Europa för att vinna EM i rallycross.  Då förstår ni ännu bättre storleken på investeringen, som Göran Henriksson vill kalla det.

Team Olsberg har egna lokaler i Eksjö och verksamheten drivs också i ett särskilt bolag, Olsbergs Motor AB.
Var än teamet framträder syns en specialdesignad trailer. En rullande mässmonter med de produkter som Olsbergs Group framställer. Vid varje tävling står bilen strategiskt placerad, många människor är inbjudna och marknadsföringen blir stark när mannen som många har hört talas om själv framträder med sina vässade bilar och stjärnförare.

Själv betraktar Göran Henriksson satsningen som självklar i sin utformning:
- På det här viset får man lära känna företagets produkter inom verkstadsindustrin. Där finns människorna som mekar på nätterna och står närmast rally av alla sporter. Jag träffar både nuvarande och nya kunder. Därtill har jag numera mycket lättare att hitta kvalificerad arbetskraft. Folk känner till företaget och tycker det vore kul att jobba där, de lockas hit.

Han betonar:
- Det finns en oerhörd stark koppling mellan vad vi själva gör på verkstadsgolvet och vad som sker när en rallybil från Olsberg deltar nånstans.

Han har en bestämd uppfattning beträffande sponsring:
- Själva ordet gillar jag inte alls. Det låter som ett passivt deltagande där bara pengar utväxlas. Jag vill ha del och kunna påverka, det är då det blir till en affärsidé. Tveklöst är det så på ett företag att det är chefen som bestämmer och det är vederbörandes intresse som styr de flesta företagens engagemang inom sponsring. Det är inget att hymla om.

Göran Henriksson fortsätter:
- Det går inte att värdera rallyprojektet, men det är min absoluta övertygelse att det här är lönsamt. Vi säkerställer företagets framtid med en massiv satsning. Bevis nog är att vi i dag har lättare att komma ut på marknaden och skriva avtal med kunder.

Han tycker inte att satsningen är så spektakulär.
- Jag ser den som ytterligare en verksamhet i företaget. Visserligen har vi aldrig haft varken säljavdelning eller marknadsavdelning, men det här måste ändå betecknas som en sådan verksamhet och då är rally vårt sätt att nå människor.

Slutligen två klipp från historien om hur Göran Henriksson blev svensk idrotts störste enskilde sponsor. Som när han bestämde sig att växla upp. Han satt på Kanarieöarna i höstas, funderade lite på rallytsatsningen så långt, undrade själv vad fortsättningen skulle bestå utav.
- Jag blev sugen på att göra mera, något ännu större och bättre. Jag ringde Tobias Johansson och undrade vad han tyckte. I telefon blev det precis tyst, Tobias verkade inte riktigt vilja fatta vad jag sa.

Tobias Johansson har i efterhand erkänt att han trodde att Göran nästan drev med honom och därför blev han tvungen att ringa tillbaka för att få saken bekräftad. ”Jodå, vi har bestämt det här tillsammans”, sa fru Eva Henriksson,.

Likaså när Tobias och Göran flög till London för att diskutera ett avtal med Subarus serviceteam om att svensken skulle köpa in sig och få samma service som de ordinarie VM-förarna i sju-åtta tävlingar.
- När jag hörde villkoren så tänkte jag att det var lika bra att ta steget fullt ut. Så vi bokade hela VM-säsongen.
I klartext 15 tävlingar och några miljoner ytterligare. Tobias satt bredvid och höll på att trilla av stolen…

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.