Svenskbåt finansieras av biofilm

I november inleds Volvo Ocean Race. Det finns en svenskbåt och den finansieras av Disneykoncernen för att marknadsföra en ny piratfilm med Johnny Depp.
Johan Salén, Richard Brisius och Magnus "Mange" Olsson fanns med i Assa Abloy i förra jorden runt-kappseglingen och nådde en andraplats. Då representerades Sverige även av Team SEB.
Nu blir det ingen blågul representation, men trion Salén, Brisius och Olsson leder satsningen med Pirates of the Caribbean II. En amerikanska satsning som också ska få en amerikansk skeppare.
Volvo Ocean Race inleds med en segling i hamnen i Sanxenxo i Galicien den 5 november. Den första etappen startar i Vigo en vecka senare och båtarna fortsätter sedan mot Kapstaden, Melbourne, Wellington, Rio de Janeiro, Baltimore, New York, Portsmouth och Rotterdam med slutmål i Göteborg den 17 juni nästa år.
Sju båtar från sex syndikat är anmälda till tävlingen. Båtarna är den här gången något större än senast och har beteckningen, VO 70. 

Mera seglarnyheter:
Regeringen vill inför en lag om sponsringsförbud för tobaksbolag. Konsekvens kan bli att tävlingen Swedish Match Cup försvinner.
Ledningen för tobaksjätten Swedish Match skriver nu ett brev till folkhälsominister Morgan Johansson.
- Det här kan bli ett kulturmord helt utan grund, därför måste vi reagera, säger Bo Aulin, chefsjurist hos Swedish Match.
Swedish Match är berett att acceptera ett sponsringsförbud för enskilda tobaksvarumärken, men varnar för konsekvenserna om även tobaksbolag omfattas av förbudet.
”Swedish Match kan tvingas dra sig ur Swedish Match Cup, en seglingstävling som är en av Sveriges största idrottsevenemang, med över 100.000 åskådare. Utan Swedish Match stöd torde evenemanget få mycket svårt att överleva", heter det i brevet.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.