Sponsorer tryggar Karonens satsning

Drygt 120 aktiva i SOK:s elitprogram har i dagarna fått dela på 3 650 000 kronor i stipendier. Samtidigt framkommer också att en av svenskarnas största OS-favoriter har fått sponsorstöd och kan fortsätta karriären.

SOK har betalat ut totalt 8 500 000 kronor i stipendier under 2008. Det fördelas på 5 400 000 kronor till sommaridrottarna medan vinteridrottarna har fått 3 100 000 kronor.

- De flesta av våra aktiva i topp- och talanggruppen lever under knappa ekonomiska förhållanden. Vårt stipendium hjälper dem att få vardagsekonomin att gå ihop, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

I genomsnitt får en aktiv 65 000 kronor i stipendium per år. Stipendiet är inkomstprövat vilket innebär att en aktiv som tjänar pengar på sitt idrottande inte kan få stipendium.
- Den krassa verkligheten för de flesta av våra världsstjärnor är att det är väldigt få som har förmånen att kunna leva på sitt elitidrottande, konstaterar Stefan Lindeberg.

De räddar Lassi
En av dem som har fått hanka sig fram och varit beroende av SOK är Lassi Karonen. Efter framgångarna i OS i Peking, där han slutade sexa i finalen, har han tvekat inför en ny satsning och skälet har varit just ekonomin.

Nu, drygt två månader efter OS, kan Lassi känna sig lugn.
– Jag är jätteglad, det blir en OS-satsning mot OS i London 2012. Jag har tack vare ett antal sponsorer fått ett bra stöd. Det ger mig en väldigt bra bas för att nå mina mål, en medalj i nästa OS.

Clas Ohlson går in som huvudsponsor tillsammans med Nethouse, Nordsign, Hotel Dalecarlia, Optileks och Leksands Sparbank.

- Hans ödmjuka inställning och målfokusering stämmer väl överens med vad vi står för, säger Klas Balkow, vd och koncernchef vid Clas Ohlson.

Bygger Guldlag

Karonen är utbildad byggnadsingenjör, men har inte jobbat under de senaste fyra åren på grund av den träningsmängd som krävs för att slåss om OS-medaljer . Han har tack vare SOK:s stöd kunnat träna två pass dagligen och ersättningen har också täckt en halvtidslön för en tränare.

Nu har sponsorarbetet runt Lasse Karonen nått sitt första mål. Avsikten är att bygga ett s k Guldlag för att han ska kunna koncentrera sig fullt ut på sin idrott.

Det innebär också att Per ”Pliggen” Andersson fortsätter som Lassis tränare.
– Intresset kring Lassi har varit enormt efter OS. Nu när det ekonomiska är löst är jag mycket tillfreds för Lassis kommande fyraårsperiod. Detta gör att vi också kommer att kunna öka träningsdosen ytterligare. Självklart är det realistiskt att se Lassi som en medaljkandidat under de kommande årens VM samt i OS i London 2012.

Lassi själv är inspirerad:

- Före ett OS i London väntar tre VM och världscuptävlingar som jag också vill nå framskjutna placeringar i. Jag vet att jag har ett tufft jobb framför mig, men jag är väldigt motiverad.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.