Sponsorer tryggar Karonens satsning

Drygt 120 aktiva i SOK:s elitprogram har i dagarna fått dela på 3 650 000 kronor i stipendier. Samtidigt framkommer också att en av svenskarnas största OS-favoriter har fått sponsorstöd och kan fortsätta karriären.

SOK har betalat ut totalt 8 500 000 kronor i stipendier under 2008. Det fördelas på 5 400 000 kronor till sommaridrottarna medan vinteridrottarna har fått 3 100 000 kronor.

- De flesta av våra aktiva i topp- och talanggruppen lever under knappa ekonomiska förhållanden. Vårt stipendium hjälper dem att få vardagsekonomin att gå ihop, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

I genomsnitt får en aktiv 65 000 kronor i stipendium per år. Stipendiet är inkomstprövat vilket innebär att en aktiv som tjänar pengar på sitt idrottande inte kan få stipendium.
- Den krassa verkligheten för de flesta av våra världsstjärnor är att det är väldigt få som har förmånen att kunna leva på sitt elitidrottande, konstaterar Stefan Lindeberg.

De räddar Lassi
En av dem som har fått hanka sig fram och varit beroende av SOK är Lassi Karonen. Efter framgångarna i OS i Peking, där han slutade sexa i finalen, har han tvekat inför en ny satsning och skälet har varit just ekonomin.

Nu, drygt två månader efter OS, kan Lassi känna sig lugn.
– Jag är jätteglad, det blir en OS-satsning mot OS i London 2012. Jag har tack vare ett antal sponsorer fått ett bra stöd. Det ger mig en väldigt bra bas för att nå mina mål, en medalj i nästa OS.

Clas Ohlson går in som huvudsponsor tillsammans med Nethouse, Nordsign, Hotel Dalecarlia, Optileks och Leksands Sparbank.

- Hans ödmjuka inställning och målfokusering stämmer väl överens med vad vi står för, säger Klas Balkow, vd och koncernchef vid Clas Ohlson.

Bygger Guldlag

Karonen är utbildad byggnadsingenjör, men har inte jobbat under de senaste fyra åren på grund av den träningsmängd som krävs för att slåss om OS-medaljer . Han har tack vare SOK:s stöd kunnat träna två pass dagligen och ersättningen har också täckt en halvtidslön för en tränare.

Nu har sponsorarbetet runt Lasse Karonen nått sitt första mål. Avsikten är att bygga ett s k Guldlag för att han ska kunna koncentrera sig fullt ut på sin idrott.

Det innebär också att Per ”Pliggen” Andersson fortsätter som Lassis tränare.
– Intresset kring Lassi har varit enormt efter OS. Nu när det ekonomiska är löst är jag mycket tillfreds för Lassis kommande fyraårsperiod. Detta gör att vi också kommer att kunna öka träningsdosen ytterligare. Självklart är det realistiskt att se Lassi som en medaljkandidat under de kommande årens VM samt i OS i London 2012.

Lassi själv är inspirerad:

- Före ett OS i London väntar tre VM och världscuptävlingar som jag också vill nå framskjutna placeringar i. Jag vet att jag har ett tufft jobb framför mig, men jag är väldigt motiverad.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.