Platini rekommenderar Lyxfällan

Storförlust för Wembley, Manchester United och Bayern München gör nya lukrativa sponsoravtal och Kroenke nära makten i Arsenal. Visst är bollen rund.

Manchester United har fixat fram ytterligare ett bra avtal, nu med Globacom, en av de största telekomaktörerna i Afrika. Nära fem miljoner dollar per år i fem år handlar det om när ett antal västafrikanska unga spelare får chansen i Manchester Uniteds fotbollsakademi. Det är spelare från Nigeria, Ghana och Benin som nu hoppas få se sina drömmar bli verklighet.

Sakta men säkert håller den amerikanske miljardären Stan Kroenke på att ta makten i Arsenal. 427 aktier har han lagt i portföljen och kastade upp 3,6 miljoner pund för dessa. Det ger honom 29,6 procent av rösterna, bara tre tiondels procent ifrån den gräns som ger honom rätt att köpa ut övriga aktieägare.

Michel Platini, Uefas president, vill att de engelska klubbarna ska ta en kurs hos Lyxfällan. Platini vill i veckan få Uefa att införa regler om att de inte ska kunna göra av med mer pengar än vad de faktiskt har. Ingen klubb ska kunna göra av med 100 miljoner dollar mer än vad man har, eller betala 60 miljoner dollar om året i bara r'äntor. Det är förbjudet i Tyskland och det borde det vara i England också, anser Platini.

Apropå Tyskland, Bayern München är på väg att fullborda ett fantastiskt avtal med biltillverkaren Audi som vill köpa en mindre del av den tyska storklubben samt bli dess sponsor för ett antal år. Förre storstjärnan Uli Hoeness, Bayerns manager, säger att affären handlar om mer än 100 miljoner euro (knappt 1,2 miljarder kronor).

Företaget Wembley National Stadium Ltd som äger den engelska nationalarenan, gjorde i fjol en förlust på 31 miljoner pund före skatt. Det var främst räntor och bankavgifter som orsakade resultatet. Själva verksamheten gick med 6 miljoner pund i vinst. Wembley öppnade 2007 efter åtta år av konstruktion och kostade 757 miljoner pund (!). Kritiken var massiv mot den dåliga gräsmattan och det är klart med den kostnaden kanske man kunde kräva att gräsrötterna fick sitt! (SportPro/Sportbusiness)


En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.