Platini rekommenderar Lyxfällan

Storförlust för Wembley, Manchester United och Bayern München gör nya lukrativa sponsoravtal och Kroenke nära makten i Arsenal. Visst är bollen rund.

Manchester United har fixat fram ytterligare ett bra avtal, nu med Globacom, en av de största telekomaktörerna i Afrika. Nära fem miljoner dollar per år i fem år handlar det om när ett antal västafrikanska unga spelare får chansen i Manchester Uniteds fotbollsakademi. Det är spelare från Nigeria, Ghana och Benin som nu hoppas få se sina drömmar bli verklighet.

Sakta men säkert håller den amerikanske miljardären Stan Kroenke på att ta makten i Arsenal. 427 aktier har han lagt i portföljen och kastade upp 3,6 miljoner pund för dessa. Det ger honom 29,6 procent av rösterna, bara tre tiondels procent ifrån den gräns som ger honom rätt att köpa ut övriga aktieägare.

Michel Platini, Uefas president, vill att de engelska klubbarna ska ta en kurs hos Lyxfällan. Platini vill i veckan få Uefa att införa regler om att de inte ska kunna göra av med mer pengar än vad de faktiskt har. Ingen klubb ska kunna göra av med 100 miljoner dollar mer än vad man har, eller betala 60 miljoner dollar om året i bara r'äntor. Det är förbjudet i Tyskland och det borde det vara i England också, anser Platini.

Apropå Tyskland, Bayern München är på väg att fullborda ett fantastiskt avtal med biltillverkaren Audi som vill köpa en mindre del av den tyska storklubben samt bli dess sponsor för ett antal år. Förre storstjärnan Uli Hoeness, Bayerns manager, säger att affären handlar om mer än 100 miljoner euro (knappt 1,2 miljarder kronor).

Företaget Wembley National Stadium Ltd som äger den engelska nationalarenan, gjorde i fjol en förlust på 31 miljoner pund före skatt. Det var främst räntor och bankavgifter som orsakade resultatet. Själva verksamheten gick med 6 miljoner pund i vinst. Wembley öppnade 2007 efter åtta år av konstruktion och kostade 757 miljoner pund (!). Kritiken var massiv mot den dåliga gräsmattan och det är klart med den kostnaden kanske man kunde kräva att gräsrötterna fick sitt! (SportPro/Sportbusiness)


Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.