SJ gynnar fyra lagsporter

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Fyra lagidrotter har SJ valt att sponsra. Statistiken visar också att idrotten i allt högre grad väljer att åka tåg.

SJ:s ambition är att vara en långsiktig partner idrott. Inom de idrotter SJ samarbetar med är det viktigt att SJ:s stöd går såväl till eliten som bredden.  

De fyra lagidrotter som samarbetet avser satsar alla på att göra sin idrott mer hållbar. 

Fotbollen fortsätter sin satsning på ökad jämställdhet under 2023 och ökar satsningen för kvinnor på tränar- och domarutbildningar. 

Handbollen ingår i Riksidrottsförbundets projekt Hållbar Idrott, samt har en policy att dela alla medel lika mellan dam och herr på samtliga nivåer. 

Basketen arbetar mycket med inkludering och integration samt driver seriespel inom rullstolsbasket och har en liga där spelarna har en intellektuell funktionsnedsättning. 

Innebandyn anger att de är den mest folkliga sporten och arbetar för att sprida kunskap om jämställdhet inom idrotten.

-Vi har sett vilken positiv kraft idrotten har i samhället och det vill vi fortsätta att stödja, säger Seung- Mo Koo, ansvarig hos SJ för idrottssamarbeten.

SJ:s generella bidrag till samtliga samarbeten, och även till alla idrotter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet är att erbjuda förmånliga och hållbara tågresor inom SJ Idrottsresan. Lag, inom både bredden och eliten, reser flitigt med SJ. Under handboll-VM reste till exempel det svenska herrlaget med SJ från Göteborg till Stockholm.

-Under 2022 såg vi att idrottsresandet kom tillbaka med full kraft efter pandemin. Vår försäljning av idrottsresor slog faktiskt rekord och vi såg att fler lag reste med SJ än tidigare, säger Seung- Mo Koo.

För ett lag är resor en naturlig del av idrottandet. Många timmar spenderas på resor till och från matcher och seriespel. På tåget finns tid och möjlighet till förberedelser, umgänge eller avkoppling. Under 2022 ökade antalet lag som reste med SJ med 15 procent jämfört med 2019. Tillsammans reste lagen 38 000 mil, vilket med SJ:s tåg endast orsakar utsläpp av 148 kg koldioxid.

Här är de fem sträckor där idrottslag reste mest under 2022: (SJ har räknat allt resande på en sträcka, det vill säga i båda riktningarna)

1.Göteborg - Stockholm

2.Malmö - Stockholm

3.Lund - Stockholm

4.Alvesta - Stockholm

5.Sundsvall - Stockholm

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.