Idrottsturism

118 miljoner till Jämtland via orienterare

Sommarens O-Ringen, som genomfördes 22-28 juli 2023 i Åre, lockade inte mindre än 15 045 unika turister till regionen. Den del av turistomsättningen som omsattes i Åre beräknas vara ca 116,3 miljoner kronor medan ca 1,1 miljoner kronor hamnar i kringliggande kommuner. 

Den totala turistekonomiska omsättningen hamnar alltså på hela 117,4 miljoner kronor där de svenska turisterna står för ca 94, 6 miljoner av summan. 

Undersökningen som görs för att ta fram dessa siffror är gjord av Upplevelseinstitutet och det sker genom en webbenkät som skickas ut till de deltagare som är över 15 år. Sammanlagt utgår rapporten ifrån 1272 kompletta intervjuer.

Vidare kan man i rapporten läsa att 84 procent av respondenterna ger Åre kommun antingen betyget ”mycket bra” eller ”bra” som besöksmål och viljan att återvända samt rekommendera Åre som besöksmål var hög.

Klart besked för utbyggnad i Branäs

Då var det snart helt klart för start. Kommunstyrelsen har godkänt Branäs detaljplan för Nötåsen – ett helt nytt skidområde, med flera skidbackar och liftar, som på sikt kan utöka antalet bäddar med upp till 8 300.

- Många veckor går bättre än någonsin. Att vi får igenom den här expansionen är viktigt för att vi ska kunna fortsätta utveckla skidområdet och anläggningen i stort, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström. 

Branäs är idag Sveriges fjärde största skidanläggning när det kommer till antal sålda liftkort och har cirka 11 000 bäddar. Den placeringen och rankingen vill man inte behålla. Ranking och status måste bli bättre.

Med den planerade expansionen på Nötåsen närmar man sig 20 000 bäddar. Området är beläget uppe på berget, på andra sidan bilvägen från populära Soltorget.

– Det här är ett mångårigt projekt där jag ser att vi är helt klara inom 5–7 år, men redan till nästa säsong ska en backe och lift, samt de första boendena vara på plats.

Ski Star vill bli ett turismbolag året runt

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

-Vi fortsätter att möta efterfrågan på att besöka oss året runt med aktiviteter för hela familjen, kompisgänget eller kollegorna. Många har provat på och nyttjat våra aktiviteter i sommar med alltifrån trail- och downhillcykling till klätterparker och liftbaserad vandring i den fantastiska skandinaviska fjällmiljön. Därför investerar vi ytterligare 67 miljoner i vår sommar- och höstsatsning Sports & Adventures med flera nyheter på våra destinationer redan till sommaren 2023, säger Stefan Sjöstrand, vd och koncernchef på SkiStar AB.

Alla partier stödjer friluftsliv

Kreativa förslag kan leda till uppmärksamhet och nya pengar. 

Samtliga riksdagspartier har presenterat sina budgetförslag och är beredda att satsa. Hälsan och friluftslivet inkluderas överallt och prioriteras i partiernas valprogram. Satsningar får kosta. 

Svensken måste få bättre kondition. Insikten om betydelsen av vårt välbefinnande är större än någonsin. För motsatsen kostar ännu mer. Och Det finns för många människor som inte rör sig tillräckligt veckan. De måste motiveras.

Efter att Moderaterna och Centerpartiet har presenterat sina budgetförslag, står det klart att statsbidraget till friluftsliv från och med nästa 2022 kommer att höjas.

Rekordmånga söker sig till naturen

Cykelleder, vattendrag,vandringsleder, grillplatser och allt som har med naturliv att göra har nyttjats hårt.  Aldrig har så många människor hittat ut till naturen som under det senaste ett och ett halvt året.Idrottsturismen växer så det formligen knakar där ute.  

Många har gjort upptäckten att den troligen finaste arenan av alla,och vår både största och gemensamma arena är naturen - vår gemensamma tillhörighet som vi måste vara rädda om.

När även en sådan som jag hittar ut till naturen är det inte konstigt att många med mig också gör det. Det är bra. Men redan efter förra sommaren noterade jag det påtagliga slitaget. Cykel- och vandringsleder är slitna ned till rötterna.

Ving lanserar padelresor

 

Ving fortsätter storsatsningen på padel och för första gången erbjuds nu en padel weekend på hemmaplan förutiom utomlands. Den 8-10 oktober arrangerar Ving tillsammans med Big Padel en fullspäckad helg med padel på schemat på Aronsborgs konferenshotell och i Bålsta padelhall utanför Stockholm.

I början av juni inledde Ving ett samarbete med Big Padel och framöver kommer flera liknande resor att lanseras tillsammans. Först ut blir nyheten med padelhelgen i Sverige som har premiär i början av oktober.

- Intresset för padel fortsätter att öka bland svenskarna och därför känns det väldigt roligt att vi, förutom våra padelresor utomlands, nu även kan erbjuda alla padelentusiaster en weekend i Sverige. En möjlighet om man vill samla kompisgänget eller ta med sin spelpartner på en aktiv minisemester på hemmaplan, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving.

Rekordsiffror för Ski Star

Väl hemma från omröstningen i Lausanne och tillbaka i vardagen i fjällen i Sälen-fjällen är det en mera leende Mats Årjes. SOK:s ordförande blir vd i Ski Star och då har han större skäl att vara uppåt. Ski Star noterar nämligen nytt rekordresultat och stor tillförsikt råder inför nästa vintersäsong.

- Vi presentera det bästa niomånadersresultatet i Ski Stars historia och vi ser ett fortsatt stort intresse för alpin skidåkning.

 

investeringar för 330 miljoner

Sälen fortsätter att utvecklas till en internationell fjällresort med bl a SkiStar Lodge Hundfjället

- Antalet skiddagar, där en skiddag motsvarar en dags skidåkning med ett SkiPass, uppgick till 5,8 miljoner under säsongen 2018/19. Det är endast 6 000 färre skiddagar än säsongen 2017/18, då vi ökade antalet skiddagar med 7,5 procent och hade fantastiska väderförutsättningar.  

Uppåt för utförsåkningen

Säsongen 2016-2017 gav ett rekordresultat för svenska skidanläggningar. Det såldes skipass för 1, 46 miljarder kronor. En ökning med nästan sex procent jämfört med rekordsäsongen året före.

 

Det är SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, som presenterar siffrorna. Allra bäst gick det för Gävleborg, som ökade omsättningen med nästan 15 procent. Västerbotten och Värmland ökade med sju procent. Antalet skidåkardagar för de 50 största anläggningarna ökade med tre procent.