Hemlighetsmakeri bakom övergången

Efter ett stort hemlighetsmakeri avslöjades på tisdagsförmiddagen att Zlatan Ibrahimovic byter klubb från Ajax till Juventus. Zlatan som egentligen skulle ha varit tillsammans med landslaget i Göteborg, men fick ledigt av privata skäl. I själva verket befann han sig i Turin.
Det var förbundskapten Lars Lagerbäck som hade gett Zlatan klartecken till att åka till Italien. Annars var just tisdagen samlingsdag för landslaget inför VM-kvalmatcherna mot Malta (borta på lördag) och Kroatien (Göteborg nästa onsdag).
Zlatan hade giltiga skäl. Tisdagen var sista dagen för övergångar inom europeisk fotboll.
Juventus gick nu in med full kraft och mitt framför näsan på Roma lade Turin-klubben beslag på 22-åringen som i EM visade att han är mogen att ta steget till den italienska ligan. I landslagsdräkten utmanade han vilket stjärnfyllt försvar som helst.

Ajax ordförande John Jaake bekräftade att affären är klar, enligt den den holländska nyhetsbyrån ANP.
Zlatan har skrivit på ett fyra-årskontrakt med Juventus som betalar Ajax 19 miljoner euro, nästan 175 miljoner kronor.
Malmö FF tjänar elva miljoner kronor på den vidareköpsklausul som skrevs när han flyttade till Holland för fyra år sedan. Då fick MFF 82 miljoner kronor, och med denna affär har klubben tjänar 93 miljoner på Zlatan. Pengar som har möjliggjort satsningen på att bli svensk fotbolls främsta klubb.

I Malmö är klubbdirektören Hans Borg mycket glad.
- Visst betyder pengarna mycket, men jag glädjs främst med Zlatan. Nu går han hela vägen, killen som jag genast såg att han skulle bli något alldeles extra när han kom fram.
I Ajax har Zlatan under fyra proffsår svarat för 35 mål på 74 ligamatcher.
I landslagstruppen i Göteborg blev övergången känd på tisdagsmiddagen och väckte förstås uppmärksamhet.
- Zlatan kommer hit antingen i kväll eller i morgon bitti, vi vet inte mer exakt när, säger landslagets presschef Jonas Nystedt till TT.

I Ajax har man insett att det endast har varit en tidsfråga innan "nummer 9" skulle flytta vidare och till en internationell storklubb med större kraft i alla avseenden. Det är också en arbetsmetod hos holländarna - att värva stora talanger, utveckla och sedan sälja dem vidare med god förtjänst.
Sålunda rapporterade Ajax för några dagar sedan om värvningen av den argentinske landslagsspelaren och OS-guldmedaljören Mauro Damian Rosales. En 21-årig offensiv spelare med stor potential. Dessutom vill klubben förstärka med ytterligare en forward i ligakollegan Roda JC Kerkrades 20-åring Arouna Kone.

Zlatan får snart sina gamla klubbkamrater till motståndare, då AJax har lottats mot just Juventus i första omgången av Champions League.
Juventus tillkännagav inte bara köpet av Zlatan på tisdagen utan presenterade ytterligare en spektakulär affär. Från rivalen Milan hämtas Fabio Cannavaro. 30-årige Cannavaro signerade ett treårskontrakt som uppges ge honom 3,5 miljoner euro, ca 32 miljoner kronor, per år. Räkna med att Zlatan får en större lön som dock är hemlighållen.

Inte nog med det - den största övergången av alla på den europeiska fotbollsmarknaden är Evertons Wayne Rooney beslut om klubbyte.
På tisdagen befann han sig på Manchesters Uniteds träningsanläggning för en läkarkontroll. Det var sista hindret innan den historiska övergången kan ske och då Everton får 340 miljoner kronor för anfallaren,enligt BBC.                           

Slutligen, i skuggan av de stora övergångarna använder Malmö FF en del av kassan till att ta hem förre landslagsspelaren Yksel Osmanovski. 27-åringen, som spelat 13 landskamper, gick 1998, tillsammans med Daniel Andersson, till Bari och spelade senast i Torino. Nu återförenas han med Daniel i MFF som jagar mästarpokalen.                     

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.