När rykten blir till sanningar

Fotbollsvärldens media laddar och fansen slits mellan hopp och förtvivlan. Uppgifterna och rykten korsar luften och inte minst cyberrymden. Men allt tyder på att endera dagen kommer bekräftelserna - Manchester United säljer Cristiano Ronaldo till Real Madrid och Inter säljer Zlatan Ibrahimovic till Barcelona.

Inte en dag utan ”nya nyheter”, om det så är spansk, engelsk eller italiensk press som har fått fram senaste nytt. Skulle inte det räcka finns det alltid en agent som kan  säga något lämpligt. I samma sekund snappas det upp av all media. Ingen kan betrakta det som ”en placerad uppgift” eller enbart skvaller i rädsla för att vara tvåa med nyheten om man avvaktar.

Men uppenbarligen har det skett stora framsteg i diskussionerna mellan Manchester United och Real Madrid när den engelska klubben uppger på sin hemsida att det finns acceptans för ett rekordbud på 80 miljoner pund, 960 miljoner kronor, på Cristiano Ronaldo.

Manchester Uniteds hemsida torde inte presentera fakta utan att det finns substans. Den då 18-årige Ronaldo köptes av Manchester United för 12.5 miljoner pund (cirka 150 miljoner kronor) 2003, men nu är han lockad av nya uppgifter och större pengar.

Att Cristiano Ronaldo tar steget är egentligen bara en bekräftelse på alla uppgifter under det senaste halvåret om att han ändå skulle vilja spela i Spanien och i just Real Madrid. Florentino Perez är tillbaka som president i klubben och har lovat en unik satsning. Han lyckades slutföra affären med Kaká och då framkom att det fanns ytterligare 135 miljoner euro till flera spelaraffärer.

"Den 24-årige Cristiano Ronaldo har sagt att han vill flytta" står det på Manchester Uniteds hemsida och nu går diskussionerna melllan klubbarna in på slutvarvet. Ronaldo själv ska också få igenom sina lönekrav.

Samtidigt gör andra uppgifter gällande att Inter och Barcelona har kommit överens om villkoren för Zlatan Ibrahimovic övergång, enligt den spanska tidningen El Mundo Deportivo som av många betraktas som trovärdig

Zlatans övergång till Barcelona kommer allt närmare, skriver El Mundo Deportivo, och den affären inkluderar även Samuel Eto'o som flyttar i motsatt riktning, dvs han ska spela i Inters blåsvart-randig tröja nästa år. För Eto och tio miljoner euro ska Zlatan få Camp Nou som hemmaplan. Eto går motvilligt med på det här, men hans kontrakt med Barcelona går ut den 30 juni nästa år.

Fakta

De tio dyraste spelarna

1) Cristiano Ronaldo, Manchester United – Real Madrid 2009, 1 miljard kronor

2) Zinedine Zidane, Juventus – Real Madrid 2001, 820 miljoner kronor

3) Kaká, Milan – Real Madrid 2009, 720 milj kronor

4) Luis Figo, Barcelona – Real Madrid 2000, 659 milj kronor

5) Hernan Crespo, Parma – Lazio 2000, 550 milj kronor

6) Gianluigi Buffon, Parma – Juventus 2001, 505 milj kronor

7) Christian Vieri, Lazio – Inter 1999, 497 milj kronor

8) Andrej Sjevtjenko, Milan – Chelsea 2006, 486 milj kronor

9) Rio Ferdinand, Leeds – Manchester United 2002, 450 milj kronor

10) Gaizka Mendieta, Valencia – Lazio 2001, 449 milj kronor

Summorna i svenska kronor med dagens penningvärde.
Källa: DN-TT

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.