När rykten blir till sanningar

Fotbollsvärldens media laddar och fansen slits mellan hopp och förtvivlan. Uppgifterna och rykten korsar luften och inte minst cyberrymden. Men allt tyder på att endera dagen kommer bekräftelserna - Manchester United säljer Cristiano Ronaldo till Real Madrid och Inter säljer Zlatan Ibrahimovic till Barcelona.

Inte en dag utan ”nya nyheter”, om det så är spansk, engelsk eller italiensk press som har fått fram senaste nytt. Skulle inte det räcka finns det alltid en agent som kan  säga något lämpligt. I samma sekund snappas det upp av all media. Ingen kan betrakta det som ”en placerad uppgift” eller enbart skvaller i rädsla för att vara tvåa med nyheten om man avvaktar.

Men uppenbarligen har det skett stora framsteg i diskussionerna mellan Manchester United och Real Madrid när den engelska klubben uppger på sin hemsida att det finns acceptans för ett rekordbud på 80 miljoner pund, 960 miljoner kronor, på Cristiano Ronaldo.

Manchester Uniteds hemsida torde inte presentera fakta utan att det finns substans. Den då 18-årige Ronaldo köptes av Manchester United för 12.5 miljoner pund (cirka 150 miljoner kronor) 2003, men nu är han lockad av nya uppgifter och större pengar.

Att Cristiano Ronaldo tar steget är egentligen bara en bekräftelse på alla uppgifter under det senaste halvåret om att han ändå skulle vilja spela i Spanien och i just Real Madrid. Florentino Perez är tillbaka som president i klubben och har lovat en unik satsning. Han lyckades slutföra affären med Kaká och då framkom att det fanns ytterligare 135 miljoner euro till flera spelaraffärer.

"Den 24-årige Cristiano Ronaldo har sagt att han vill flytta" står det på Manchester Uniteds hemsida och nu går diskussionerna melllan klubbarna in på slutvarvet. Ronaldo själv ska också få igenom sina lönekrav.

Samtidigt gör andra uppgifter gällande att Inter och Barcelona har kommit överens om villkoren för Zlatan Ibrahimovic övergång, enligt den spanska tidningen El Mundo Deportivo som av många betraktas som trovärdig

Zlatans övergång till Barcelona kommer allt närmare, skriver El Mundo Deportivo, och den affären inkluderar även Samuel Eto'o som flyttar i motsatt riktning, dvs han ska spela i Inters blåsvart-randig tröja nästa år. För Eto och tio miljoner euro ska Zlatan få Camp Nou som hemmaplan. Eto går motvilligt med på det här, men hans kontrakt med Barcelona går ut den 30 juni nästa år.

Fakta

De tio dyraste spelarna

1) Cristiano Ronaldo, Manchester United – Real Madrid 2009, 1 miljard kronor

2) Zinedine Zidane, Juventus – Real Madrid 2001, 820 miljoner kronor

3) Kaká, Milan – Real Madrid 2009, 720 milj kronor

4) Luis Figo, Barcelona – Real Madrid 2000, 659 milj kronor

5) Hernan Crespo, Parma – Lazio 2000, 550 milj kronor

6) Gianluigi Buffon, Parma – Juventus 2001, 505 milj kronor

7) Christian Vieri, Lazio – Inter 1999, 497 milj kronor

8) Andrej Sjevtjenko, Milan – Chelsea 2006, 486 milj kronor

9) Rio Ferdinand, Leeds – Manchester United 2002, 450 milj kronor

10) Gaizka Mendieta, Valencia – Lazio 2001, 449 milj kronor

Summorna i svenska kronor med dagens penningvärde.
Källa: DN-TT

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.