Här är han som tjänade mest i SHL

SHL-säsongen 2020-2021 var ekonomiskt svår för ligan. På grund av pandemin beräknas inkomstbortfallet, framför allt förlorade publikintäkter, till minst en halv miljard kronor. Flera klubbdirektörer har i Idrottens Affärer vittnat om att regeringens krisstöd till ligans 14 lag var avgörande för överlevnad.

Men om vi räknar på 25 spelare per lag landar vi på en total lönesumma, 14 lag, på över 600 miljoner kronor. 

Leksands Mattias Ritola, 34 år, 12 poäng (5+7) på 23 matcher och minus 5 i den viktiga plus-minus statistiken hade en deklarerad inkomst på 2 622 500 kronor. Mest betald av alla i SHL.

Stödet till ishockeyn totalt uppgick till 330 miljoner, varav cirka 275 miljoner att   att fördelas mellan SHL-lagen. Enligt uppgifter från ligan tvingades spelare acceptera lägre löner.

Skatteverkets deklarationer för taxeringsåret 2021, som visar inkomst av tjänst och kapital under 2020, avslöjar något helt annat. Sportbladets granskning säger att lönekurvan har accelererat under pandemiåret 2020..

Bäst betald och Rinkens Riddare

Leksands Mattias Ritola, 34 år, 12 poäng (5+7) på 23 matcher och minus 5 i den viktiga plus-minus statistiken hade en deklarerad inkomst på 2 622 500 kronor. Han följdes  närmast av SkellefteåsOscar Möller, 32 år och 35 poäng (17+18) plus nio på 52 matcher. Hans deklarerade inkomst var 2 170 00 kronor.

Möller utsågs vid säsongslut till Rinkens Riddare av Ishockeyjournalisternas Kamratförening, den årliga utmärkelsen som går till en sportens gentleman på och utanför isen.

Nnotera att nästan 500 000 kronor skiljer mellan Ritola och Möller!

Leksand har ytterligare två spelare på tio-i-topp. På nionde plats forwarden Patrik Zachrisson, 1 782 600 kronor och på tionde och högst betalde back i ligan, Johan Fransson, 1 706 800 kronor.

Två målvakter finns på tio-i topp. Malmös Oscar Alsenfeldt fjärde plats, 1 959 500 kronor samt Djurgårdens Niklas Svedberg,  femte plats, 1 804  600 kronor.

Lägre löner i mästarlaget

Vårens mästarlag, Växjö, har sin högst betalde spelare, finske backen Mikko Koivisto, först på 28:e plats med 1 020 200 kronor och i Rögle, finalmotståndare, återfinns Mattias Sjögren 24:e plats med 1 144 100 kronor,

Leksands IF, enda förening med tre spelare i tio-i -topp, landade på en överraskande tredje plats i våras och kvalade för första gången in i hockeyns Champions League. 

Koncernen Leksands IF, med den ideella föreningen Leksands Ishockey AB och Leksands IF Fastigheter AB  lämnade ett överskott på 1,6 miljoner före skatt och det egna kapitalet uppgår i höst till 21,3 miljoner.

Vd. Andreas Hedblom betonar i sin ekonomiska summering att stödet från det lokala näringslivet och supportrar varit ovärdeligt, samt att de aktiviteter som ägt rum i samarbete med Leksand Superstars, som ”Halsdukens dag”, varit mycket betydelsefulla. 

Inför säsongpremiären den 11 september har sportchefen Thomas Johansson precis lyft in Kanada-backen Ben Thomas, 25 år, och närmast från Syracuse Crunch i AHL. 

Han är väl meriterad från AHL, och avsikten är att han ska ersätta Johan Fransson, tionde plats i löneligan men med osäker status på grund av en motorcykelolycka i somras.

121 000 kr i snittlön

Spelarfacket SICO uppgav förra säsongen att snittlönen i ligan var 121 000 kronor i månaden.  

Och nu, notera, om vi räknar på 25 spelare per lag landar vi på en total lönesumma, 14 lag, på över 600 miljoner kronor. 

Utländska spelare, med bärande roller som Frölundas Ryan Lasch har helt andra månadslöner, upp mot 300 000 kronor. Lasch, 34-årig amerikan och power play-specialist, är tillbaka i Fröunda för en tredje sejour i föreningen, han kommer närmast från spel Schweiz.

 Den gruppen av spelare syns inte i tabellerna från Skatteverket. Här finns en mängd kryphål som sign-on-bonus, fonder och ett regelverk som spelarnas agenter, ofta med hjälp av jurister, tänjer så långt det är möjligt.

Pandemi och restriktioner tycks spelare mindre roll – i elitishockeyn är det business as usual som gäller.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.