Här är han som tjänade mest i SHL

SHL-säsongen 2020-2021 var ekonomiskt svår för ligan. På grund av pandemin beräknas inkomstbortfallet, framför allt förlorade publikintäkter, till minst en halv miljard kronor. Flera klubbdirektörer har i Idrottens Affärer vittnat om att regeringens krisstöd till ligans 14 lag var avgörande för överlevnad.

Men om vi räknar på 25 spelare per lag landar vi på en total lönesumma, 14 lag, på över 600 miljoner kronor. 

Leksands Mattias Ritola, 34 år, 12 poäng (5+7) på 23 matcher och minus 5 i den viktiga plus-minus statistiken hade en deklarerad inkomst på 2 622 500 kronor. Mest betald av alla i SHL.

Stödet till ishockeyn totalt uppgick till 330 miljoner, varav cirka 275 miljoner att   att fördelas mellan SHL-lagen. Enligt uppgifter från ligan tvingades spelare acceptera lägre löner.

Skatteverkets deklarationer för taxeringsåret 2021, som visar inkomst av tjänst och kapital under 2020, avslöjar något helt annat. Sportbladets granskning säger att lönekurvan har accelererat under pandemiåret 2020..

Bäst betald och Rinkens Riddare

Leksands Mattias Ritola, 34 år, 12 poäng (5+7) på 23 matcher och minus 5 i den viktiga plus-minus statistiken hade en deklarerad inkomst på 2 622 500 kronor. Han följdes  närmast av SkellefteåsOscar Möller, 32 år och 35 poäng (17+18) plus nio på 52 matcher. Hans deklarerade inkomst var 2 170 00 kronor.

Möller utsågs vid säsongslut till Rinkens Riddare av Ishockeyjournalisternas Kamratförening, den årliga utmärkelsen som går till en sportens gentleman på och utanför isen.

Nnotera att nästan 500 000 kronor skiljer mellan Ritola och Möller!

Leksand har ytterligare två spelare på tio-i-topp. På nionde plats forwarden Patrik Zachrisson, 1 782 600 kronor och på tionde och högst betalde back i ligan, Johan Fransson, 1 706 800 kronor.

Två målvakter finns på tio-i topp. Malmös Oscar Alsenfeldt fjärde plats, 1 959 500 kronor samt Djurgårdens Niklas Svedberg,  femte plats, 1 804  600 kronor.

Lägre löner i mästarlaget

Vårens mästarlag, Växjö, har sin högst betalde spelare, finske backen Mikko Koivisto, först på 28:e plats med 1 020 200 kronor och i Rögle, finalmotståndare, återfinns Mattias Sjögren 24:e plats med 1 144 100 kronor,

Leksands IF, enda förening med tre spelare i tio-i -topp, landade på en överraskande tredje plats i våras och kvalade för första gången in i hockeyns Champions League. 

Koncernen Leksands IF, med den ideella föreningen Leksands Ishockey AB och Leksands IF Fastigheter AB  lämnade ett överskott på 1,6 miljoner före skatt och det egna kapitalet uppgår i höst till 21,3 miljoner.

Vd. Andreas Hedblom betonar i sin ekonomiska summering att stödet från det lokala näringslivet och supportrar varit ovärdeligt, samt att de aktiviteter som ägt rum i samarbete med Leksand Superstars, som ”Halsdukens dag”, varit mycket betydelsefulla. 

Inför säsongpremiären den 11 september har sportchefen Thomas Johansson precis lyft in Kanada-backen Ben Thomas, 25 år, och närmast från Syracuse Crunch i AHL. 

Han är väl meriterad från AHL, och avsikten är att han ska ersätta Johan Fransson, tionde plats i löneligan men med osäker status på grund av en motorcykelolycka i somras.

121 000 kr i snittlön

Spelarfacket SICO uppgav förra säsongen att snittlönen i ligan var 121 000 kronor i månaden.  

Och nu, notera, om vi räknar på 25 spelare per lag landar vi på en total lönesumma, 14 lag, på över 600 miljoner kronor. 

Utländska spelare, med bärande roller som Frölundas Ryan Lasch har helt andra månadslöner, upp mot 300 000 kronor. Lasch, 34-årig amerikan och power play-specialist, är tillbaka i Fröunda för en tredje sejour i föreningen, han kommer närmast från spel Schweiz.

 Den gruppen av spelare syns inte i tabellerna från Skatteverket. Här finns en mängd kryphål som sign-on-bonus, fonder och ett regelverk som spelarnas agenter, ofta med hjälp av jurister, tänjer så långt det är möjligt.

Pandemi och restriktioner tycks spelare mindre roll – i elitishockeyn är det business as usual som gäller.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.