Två affärer räddar AIK-fotbollen

Ena dagen handlar rubrikerna om fansens uppror och förstörelse vid derbyt mot Hammarby. Skandalscener som leder tilll utgifter.

Nästa dag slutfördes ”årets affär”. AIK säljer 18-årige Amar Abdirahaman Ahmed till Ligue 1 och får närmare 40 miljoner. Det kan man kalla intäkter.

Inte nog med det, Alexander Isaks byte av proffsklubbar gav också utdelning för AIK. På kort tid har klubben kunnat se 50 nya miljoner.

Amar Abdirahaman Ahmed i kamp med landslagsmannen Martin Ohlsson.

AIk har uppnått en lysande affär. Amar är killen som har vandrat genom ungdomslagen och väl i A-laget har han gjort succé via blott nio allsvenska matcher plus spel iEuropakvalet.

Finansgruppen slog till

Men någon tipsade om talangen till franska Ligue 1-klubben Troyes som är en del AV City Fotboll Group, som bland annat är ägare i Manchester City. I den finansiella gruppen finns det resurser. Beslutsamheten var stark. Abdirahaman skulle bara säkras och efter snabba förhandlingar kunde AIK-arna skratta hela vägen till banken.

”En snabb och teknisk spelare. Han har upprepade gånger visat prov på sina offensiva egenskaper. Genom att komma till ESTAC kommer han att få möjligheter att utvecklas ytterligare i vår miljö”, skriver fransmännen på sin hemsida och gläds över ett fem-årskontrakt.

Amed själv var lycklig

Han uttalar sig själv om flytten i ett pressmeddelande från AIK.

– Jag med familj vill tacka alla som har varit involverade i min resa i AIK och vi önskar er all lycka under säsongen och att vi går för SM-guld i år 

I AIK sägersportchefen Henrik Jurelius:

–  Amar har, trots hård uppvaktning i en ung ålder, valt att vara tålmodig i sin utveckling i jakten på sin dröm om att via AIK:s A-lag få spela i en topp fem-liga. Jag önskar honom ett stort lycka till och påminna honom att en mot fyra alltid kommer vara goda odds för att lyckas. 

Började i Brommapojkarna

Klubbens vd Manuel Lindberg är lika lycklig och berömmande:

– Amar är, som vi alla sett, en exceptionell spelare och han har alla möjligheter att bli en av de allra största svenska spelarna i Europa. Jag vill tacka alla inblandade parter som möjliggjort denna affär och vi önskar Amar all lycka till och hälsar honom välkommen tillbaka till AIK i framtiden. 

Amar Ahmed Fatahs moderklubb är IF Brommapojkarna, men i tioårsåldern tog han steget över till AIK. I fjol debuterade han i P19-landslaget.

Och 13 miljoner via Isak

Dessutom, Alexander Isaks klubbyte ger AIK mer klirr i kassan. AIK väntas få 13 miljoner via Isaks flytt från Spanien till England

AIKK Fotboll har en verklig guldperiod. Det är bara ett fåtal dagar sedan Alexander Isak lämnade Real Sociedad för Newcastle. Ett skifte som innebär att AIK, där Isak spelade senast, beräknas få en rejäl avkastning. Övergångsbeloppet uppges ligga på 70 miljoner euro (ca 740 miljoner svenska kronor) och det innebär att Solna-klubben får rätt till över 13 miljoner kronor i solidaritetsersättning.

Alexander Isak är 22 år och hans tidigare klubbar (AIK och Borussia Dortmund) har rätt till 4,5 procent av de 70 miljoner euro som Real Sociedad väntas få från Newcastle.

I klartext - på 14 dagar har AIK kunnat räkna hem dryga 50 miljoner - så ekonomiskt är säsongen räddad!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.