Två affärer räddar AIK-fotbollen

Ena dagen handlar rubrikerna om fansens uppror och förstörelse vid derbyt mot Hammarby. Skandalscener som leder tilll utgifter.

Nästa dag slutfördes ”årets affär”. AIK säljer 18-årige Amar Abdirahaman Ahmed till Ligue 1 och får närmare 40 miljoner. Det kan man kalla intäkter.

Inte nog med det, Alexander Isaks byte av proffsklubbar gav också utdelning för AIK. På kort tid har klubben kunnat se 50 nya miljoner.

Amar Abdirahaman Ahmed i kamp med landslagsmannen Martin Ohlsson.

AIk har uppnått en lysande affär. Amar är killen som har vandrat genom ungdomslagen och väl i A-laget har han gjort succé via blott nio allsvenska matcher plus spel iEuropakvalet.

Finansgruppen slog till

Men någon tipsade om talangen till franska Ligue 1-klubben Troyes som är en del AV City Fotboll Group, som bland annat är ägare i Manchester City. I den finansiella gruppen finns det resurser. Beslutsamheten var stark. Abdirahaman skulle bara säkras och efter snabba förhandlingar kunde AIK-arna skratta hela vägen till banken.

”En snabb och teknisk spelare. Han har upprepade gånger visat prov på sina offensiva egenskaper. Genom att komma till ESTAC kommer han att få möjligheter att utvecklas ytterligare i vår miljö”, skriver fransmännen på sin hemsida och gläds över ett fem-årskontrakt.

Amed själv var lycklig

Han uttalar sig själv om flytten i ett pressmeddelande från AIK.

– Jag med familj vill tacka alla som har varit involverade i min resa i AIK och vi önskar er all lycka under säsongen och att vi går för SM-guld i år 

I AIK sägersportchefen Henrik Jurelius:

–  Amar har, trots hård uppvaktning i en ung ålder, valt att vara tålmodig i sin utveckling i jakten på sin dröm om att via AIK:s A-lag få spela i en topp fem-liga. Jag önskar honom ett stort lycka till och påminna honom att en mot fyra alltid kommer vara goda odds för att lyckas. 

Började i Brommapojkarna

Klubbens vd Manuel Lindberg är lika lycklig och berömmande:

– Amar är, som vi alla sett, en exceptionell spelare och han har alla möjligheter att bli en av de allra största svenska spelarna i Europa. Jag vill tacka alla inblandade parter som möjliggjort denna affär och vi önskar Amar all lycka till och hälsar honom välkommen tillbaka till AIK i framtiden. 

Amar Ahmed Fatahs moderklubb är IF Brommapojkarna, men i tioårsåldern tog han steget över till AIK. I fjol debuterade han i P19-landslaget.

Och 13 miljoner via Isak

Dessutom, Alexander Isaks klubbyte ger AIK mer klirr i kassan. AIK väntas få 13 miljoner via Isaks flytt från Spanien till England

AIKK Fotboll har en verklig guldperiod. Det är bara ett fåtal dagar sedan Alexander Isak lämnade Real Sociedad för Newcastle. Ett skifte som innebär att AIK, där Isak spelade senast, beräknas få en rejäl avkastning. Övergångsbeloppet uppges ligga på 70 miljoner euro (ca 740 miljoner svenska kronor) och det innebär att Solna-klubben får rätt till över 13 miljoner kronor i solidaritetsersättning.

Alexander Isak är 22 år och hans tidigare klubbar (AIK och Borussia Dortmund) har rätt till 4,5 procent av de 70 miljoner euro som Real Sociedad väntas få från Newcastle.

I klartext - på 14 dagar har AIK kunnat räkna hem dryga 50 miljoner - så ekonomiskt är säsongen räddad!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.