Två affärer räddar AIK-fotbollen

Ena dagen handlar rubrikerna om fansens uppror och förstörelse vid derbyt mot Hammarby. Skandalscener som leder tilll utgifter.

Nästa dag slutfördes ”årets affär”. AIK säljer 18-årige Amar Abdirahaman Ahmed till Ligue 1 och får närmare 40 miljoner. Det kan man kalla intäkter.

Inte nog med det, Alexander Isaks byte av proffsklubbar gav också utdelning för AIK. På kort tid har klubben kunnat se 50 nya miljoner.

Amar Abdirahaman Ahmed i kamp med landslagsmannen Martin Ohlsson.

AIk har uppnått en lysande affär. Amar är killen som har vandrat genom ungdomslagen och väl i A-laget har han gjort succé via blott nio allsvenska matcher plus spel iEuropakvalet.

Finansgruppen slog till

Men någon tipsade om talangen till franska Ligue 1-klubben Troyes som är en del AV City Fotboll Group, som bland annat är ägare i Manchester City. I den finansiella gruppen finns det resurser. Beslutsamheten var stark. Abdirahaman skulle bara säkras och efter snabba förhandlingar kunde AIK-arna skratta hela vägen till banken.

”En snabb och teknisk spelare. Han har upprepade gånger visat prov på sina offensiva egenskaper. Genom att komma till ESTAC kommer han att få möjligheter att utvecklas ytterligare i vår miljö”, skriver fransmännen på sin hemsida och gläds över ett fem-årskontrakt.

Amed själv var lycklig

Han uttalar sig själv om flytten i ett pressmeddelande från AIK.

– Jag med familj vill tacka alla som har varit involverade i min resa i AIK och vi önskar er all lycka under säsongen och att vi går för SM-guld i år 

I AIK sägersportchefen Henrik Jurelius:

–  Amar har, trots hård uppvaktning i en ung ålder, valt att vara tålmodig i sin utveckling i jakten på sin dröm om att via AIK:s A-lag få spela i en topp fem-liga. Jag önskar honom ett stort lycka till och påminna honom att en mot fyra alltid kommer vara goda odds för att lyckas. 

Började i Brommapojkarna

Klubbens vd Manuel Lindberg är lika lycklig och berömmande:

– Amar är, som vi alla sett, en exceptionell spelare och han har alla möjligheter att bli en av de allra största svenska spelarna i Europa. Jag vill tacka alla inblandade parter som möjliggjort denna affär och vi önskar Amar all lycka till och hälsar honom välkommen tillbaka till AIK i framtiden. 

Amar Ahmed Fatahs moderklubb är IF Brommapojkarna, men i tioårsåldern tog han steget över till AIK. I fjol debuterade han i P19-landslaget.

Och 13 miljoner via Isak

Dessutom, Alexander Isaks klubbyte ger AIK mer klirr i kassan. AIK väntas få 13 miljoner via Isaks flytt från Spanien till England

AIKK Fotboll har en verklig guldperiod. Det är bara ett fåtal dagar sedan Alexander Isak lämnade Real Sociedad för Newcastle. Ett skifte som innebär att AIK, där Isak spelade senast, beräknas få en rejäl avkastning. Övergångsbeloppet uppges ligga på 70 miljoner euro (ca 740 miljoner svenska kronor) och det innebär att Solna-klubben får rätt till över 13 miljoner kronor i solidaritetsersättning.

Alexander Isak är 22 år och hans tidigare klubbar (AIK och Borussia Dortmund) har rätt till 4,5 procent av de 70 miljoner euro som Real Sociedad väntas få från Newcastle.

I klartext - på 14 dagar har AIK kunnat räkna hem dryga 50 miljoner - så ekonomiskt är säsongen räddad!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.