Djurgårdens sätter allt på ett kort

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.

Linus Klasen i Tre Kronor. Men senast har han spelat i den schweiziska andra-ligan med EHC Visp

Djurgårdens spelaraffärer väcker onekligen intresse. Tidigare har sportchefen K G Stoppel, med styrelsens goda minne,  hämtat in trion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Johan Norman, samtliga med betydande erfarenhet från högre ligor än hockey allsvenskan.

Av årsbokslutet för säsongen 2021-2022, som slutade med en 14:e och sista plats i SHL och förlust i ödeskvalet mot Timrå, framgår att de centrala intäkterna från SHL-organisationen minskar med cirka 40 miljoner kronor under 2022. Viss kompensation erhålls genom att SHL bidrar med 6,3 miljoner som ”fallskärm” första året efter nedflyttning.

C More avtalet ger lagen i hockeyallsvenskan, 14 lag, betydligt mindre än i SHL. Nuvarande avtal löper ur våren 2026 och ge lagen cirka 5 miljoner var.

Djurgårdens Ishockeyförening är moderföretag och majoritetsägare i Djurgården Hockey  AB. Verksamheten i förening och dotterbolag bedrivs som en samlad enhet med gemensam styrelse och ledning.  Säsongny ordförande är Stefan Fritzdorf,  som har gjort en raketkarriär i DIF-familjen. Ledamot 2021, ordförande 2022. 

Han är vd för Vivels AB, bagerier och konditorier och ordförande i Stockholms Hantverksförening. Vd är Thomas Kraft, han har inte återkommit och besvarat Idrottens Affärers frågor angående föreningens ekonomi.

När Linus Klasen säsongen 2011-2012 representerade Malmö Redhawks, var hans ishockeyns högst betalda spelare, lönechecken skrevs ut av lagets dåvarande storsponsor, finansmannen Hugo Stenbeck.

De senaste åtta säsongerna, av nio, har  puckgeniet från Huddinge tillbringat i Schweiz med  spel i Lugano, och alltid högt upp i mål – och poängligor..

Facit av Djurgårdens misslyckade förra säsong blev en nettoomsättning på 110,8 miljoner kronor varav publikintäkterna uppgick till 27,9 miljoner kronor. Det statliga stödet för uteblivna intäkter på grund av covid 19 landade på 11.4 miljoner.

Koncernen redovisade ett eget kapital på 18,2 miljoner, men tillgången på likvida medel anges för hela koncernen till 32 miljoner.

Sidan 44 i årsbokslutet beskriver vad som händer om inte sejouren i hockey allsvenskan stannar vid ett åt.

”Om klubben inte lyckas ta sig direkt tillbaka till SHL är den kostnadsmassa som gäller för 2022-2023 för stor för de intäkter som i dag framstår som realistiska för de närmast följande åren. I en sådan situation måste klubbens resursallokering (fördelning) till verksamheten omprövas”.

I klartext; K G Stoppel, tränaren Joakim Fagervall och den stjärntyngda truppen balanserar på slak lina.

 HV 71:s snabbspår tillbaka var lyckosamt, men inte utan nervdaller.

Just nu, efter 10-talet omgångar av Hockeyallsvenskan framstår MoDo och Björklöven som heta konkurrenter till DIF. 

Den stora frågan vad gäller Klasen är i nuläget hans fysiska status. Räcker han till tempomässigt? Det går snabbt i hockeyallsvenskan, mycket snabbt till och med. Hans puckbehandling och spelförståelse är av högsta klass, det är ingen tillfällighet att han bland supporters kallas ”trollkarlen från Huddinge”. I power play, spel i numerära överlägen, borde han absolut bli en tillgång.

Vinnaren av hockey allsvenskans play off ska sedan upp mot 14:e lag i SHL, i en bäst av sju matcher serie, för att nå högsta serien. Just nu är det HV 71 som innehar den 14:e platsen i SHL..

KJELL NILSSON


 

Fakta

 Linus Klasen, 36 år. Moderförening: Huddinge.  Meriter: VM-brons 2014, 9 poäng (2+7).  Tidigare svenska klubbar, Malmö och Luleå. Totalt 237 poäng i SHL, 251 poäng i den schweiziska ligan, Lugano, samt 69 poäng på 51 matcher med EHC Visp i andra ligan i Schweiz.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.