Djurgårdens sätter allt på ett kort

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.

Linus Klasen i Tre Kronor. Men senast har han spelat i den schweiziska andra-ligan med EHC Visp

Djurgårdens spelaraffärer väcker onekligen intresse. Tidigare har sportchefen K G Stoppel, med styrelsens goda minne,  hämtat in trion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Johan Norman, samtliga med betydande erfarenhet från högre ligor än hockey allsvenskan.

Av årsbokslutet för säsongen 2021-2022, som slutade med en 14:e och sista plats i SHL och förlust i ödeskvalet mot Timrå, framgår att de centrala intäkterna från SHL-organisationen minskar med cirka 40 miljoner kronor under 2022. Viss kompensation erhålls genom att SHL bidrar med 6,3 miljoner som ”fallskärm” första året efter nedflyttning.

C More avtalet ger lagen i hockeyallsvenskan, 14 lag, betydligt mindre än i SHL. Nuvarande avtal löper ur våren 2026 och ge lagen cirka 5 miljoner var.

Djurgårdens Ishockeyförening är moderföretag och majoritetsägare i Djurgården Hockey  AB. Verksamheten i förening och dotterbolag bedrivs som en samlad enhet med gemensam styrelse och ledning.  Säsongny ordförande är Stefan Fritzdorf,  som har gjort en raketkarriär i DIF-familjen. Ledamot 2021, ordförande 2022. 

Han är vd för Vivels AB, bagerier och konditorier och ordförande i Stockholms Hantverksförening. Vd är Thomas Kraft, han har inte återkommit och besvarat Idrottens Affärers frågor angående föreningens ekonomi.

När Linus Klasen säsongen 2011-2012 representerade Malmö Redhawks, var hans ishockeyns högst betalda spelare, lönechecken skrevs ut av lagets dåvarande storsponsor, finansmannen Hugo Stenbeck.

De senaste åtta säsongerna, av nio, har  puckgeniet från Huddinge tillbringat i Schweiz med  spel i Lugano, och alltid högt upp i mål – och poängligor..

Facit av Djurgårdens misslyckade förra säsong blev en nettoomsättning på 110,8 miljoner kronor varav publikintäkterna uppgick till 27,9 miljoner kronor. Det statliga stödet för uteblivna intäkter på grund av covid 19 landade på 11.4 miljoner.

Koncernen redovisade ett eget kapital på 18,2 miljoner, men tillgången på likvida medel anges för hela koncernen till 32 miljoner.

Sidan 44 i årsbokslutet beskriver vad som händer om inte sejouren i hockey allsvenskan stannar vid ett åt.

”Om klubben inte lyckas ta sig direkt tillbaka till SHL är den kostnadsmassa som gäller för 2022-2023 för stor för de intäkter som i dag framstår som realistiska för de närmast följande åren. I en sådan situation måste klubbens resursallokering (fördelning) till verksamheten omprövas”.

I klartext; K G Stoppel, tränaren Joakim Fagervall och den stjärntyngda truppen balanserar på slak lina.

 HV 71:s snabbspår tillbaka var lyckosamt, men inte utan nervdaller.

Just nu, efter 10-talet omgångar av Hockeyallsvenskan framstår MoDo och Björklöven som heta konkurrenter till DIF. 

Den stora frågan vad gäller Klasen är i nuläget hans fysiska status. Räcker han till tempomässigt? Det går snabbt i hockeyallsvenskan, mycket snabbt till och med. Hans puckbehandling och spelförståelse är av högsta klass, det är ingen tillfällighet att han bland supporters kallas ”trollkarlen från Huddinge”. I power play, spel i numerära överlägen, borde han absolut bli en tillgång.

Vinnaren av hockey allsvenskans play off ska sedan upp mot 14:e lag i SHL, i en bäst av sju matcher serie, för att nå högsta serien. Just nu är det HV 71 som innehar den 14:e platsen i SHL..

KJELL NILSSON


 

Fakta

 Linus Klasen, 36 år. Moderförening: Huddinge.  Meriter: VM-brons 2014, 9 poäng (2+7).  Tidigare svenska klubbar, Malmö och Luleå. Totalt 237 poäng i SHL, 251 poäng i den schweiziska ligan, Lugano, samt 69 poäng på 51 matcher med EHC Visp i andra ligan i Schweiz.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.