Djurgårdens sätter allt på ett kort

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.

Linus Klasen i Tre Kronor. Men senast har han spelat i den schweiziska andra-ligan med EHC Visp

Djurgårdens spelaraffärer väcker onekligen intresse. Tidigare har sportchefen K G Stoppel, med styrelsens goda minne,  hämtat in trion Marcus Krüger, Daniel Brodin och Johan Norman, samtliga med betydande erfarenhet från högre ligor än hockey allsvenskan.

Av årsbokslutet för säsongen 2021-2022, som slutade med en 14:e och sista plats i SHL och förlust i ödeskvalet mot Timrå, framgår att de centrala intäkterna från SHL-organisationen minskar med cirka 40 miljoner kronor under 2022. Viss kompensation erhålls genom att SHL bidrar med 6,3 miljoner som ”fallskärm” första året efter nedflyttning.

C More avtalet ger lagen i hockeyallsvenskan, 14 lag, betydligt mindre än i SHL. Nuvarande avtal löper ur våren 2026 och ge lagen cirka 5 miljoner var.

Djurgårdens Ishockeyförening är moderföretag och majoritetsägare i Djurgården Hockey  AB. Verksamheten i förening och dotterbolag bedrivs som en samlad enhet med gemensam styrelse och ledning.  Säsongny ordförande är Stefan Fritzdorf,  som har gjort en raketkarriär i DIF-familjen. Ledamot 2021, ordförande 2022. 

Han är vd för Vivels AB, bagerier och konditorier och ordförande i Stockholms Hantverksförening. Vd är Thomas Kraft, han har inte återkommit och besvarat Idrottens Affärers frågor angående föreningens ekonomi.

När Linus Klasen säsongen 2011-2012 representerade Malmö Redhawks, var hans ishockeyns högst betalda spelare, lönechecken skrevs ut av lagets dåvarande storsponsor, finansmannen Hugo Stenbeck.

De senaste åtta säsongerna, av nio, har  puckgeniet från Huddinge tillbringat i Schweiz med  spel i Lugano, och alltid högt upp i mål – och poängligor..

Facit av Djurgårdens misslyckade förra säsong blev en nettoomsättning på 110,8 miljoner kronor varav publikintäkterna uppgick till 27,9 miljoner kronor. Det statliga stödet för uteblivna intäkter på grund av covid 19 landade på 11.4 miljoner.

Koncernen redovisade ett eget kapital på 18,2 miljoner, men tillgången på likvida medel anges för hela koncernen till 32 miljoner.

Sidan 44 i årsbokslutet beskriver vad som händer om inte sejouren i hockey allsvenskan stannar vid ett åt.

”Om klubben inte lyckas ta sig direkt tillbaka till SHL är den kostnadsmassa som gäller för 2022-2023 för stor för de intäkter som i dag framstår som realistiska för de närmast följande åren. I en sådan situation måste klubbens resursallokering (fördelning) till verksamheten omprövas”.

I klartext; K G Stoppel, tränaren Joakim Fagervall och den stjärntyngda truppen balanserar på slak lina.

 HV 71:s snabbspår tillbaka var lyckosamt, men inte utan nervdaller.

Just nu, efter 10-talet omgångar av Hockeyallsvenskan framstår MoDo och Björklöven som heta konkurrenter till DIF. 

Den stora frågan vad gäller Klasen är i nuläget hans fysiska status. Räcker han till tempomässigt? Det går snabbt i hockeyallsvenskan, mycket snabbt till och med. Hans puckbehandling och spelförståelse är av högsta klass, det är ingen tillfällighet att han bland supporters kallas ”trollkarlen från Huddinge”. I power play, spel i numerära överlägen, borde han absolut bli en tillgång.

Vinnaren av hockey allsvenskans play off ska sedan upp mot 14:e lag i SHL, i en bäst av sju matcher serie, för att nå högsta serien. Just nu är det HV 71 som innehar den 14:e platsen i SHL..

KJELL NILSSON


 

Fakta

 Linus Klasen, 36 år. Moderförening: Huddinge.  Meriter: VM-brons 2014, 9 poäng (2+7).  Tidigare svenska klubbar, Malmö och Luleå. Totalt 237 poäng i SHL, 251 poäng i den schweiziska ligan, Lugano, samt 69 poäng på 51 matcher med EHC Visp i andra ligan i Schweiz.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen