Fantasisummor via nya övergångar

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.

Mörkret sänker sig över Grimsta Iden ena talangen efter det andra säger adjö. Men klubben räknsrhem miljoner . Foto: Stefan Jerrevång / TT

 AIK meddelar att föreningen erhåller netto mellan 20 och 40 miljoner efter avräkningar, agentarvoden samt  ersättning till BP som har rätt till 30 procent av övergångssumman, då Kusi-Asares moderklubb är just BP.

-Jonah har en enorm potential och är en utmärkt avslutare, säger Christoph Freund, sportchef i Bayern München.

investera via Alagsspel

Jonah är son till tidigare Djurgårds-spelaren Jonas Kusi Asare, i dag 43 år, som kom till Sverige som 16-åring från Ghana och började sin klubbkarriär i Vasalund/Essinge.

-Det är skickligt arbete ute i våra klubbar, och pågående diskussion med tränare och sportchefer om vilken potential det finns i att utveckla spelare. Och vikten av åter investera intäkter genom att låta yngre spelare få speltid i A-lags sammanhang, har Svante Samuelsson, sportchef SEF:s Svensk Elitfotboll klargjort.

Enligt statistik från SEF har intäkterna från försäljning av spelare till utländska klubbar ökat dramatiskt de senare åren.  Under 2023 såldes spelare för cirka 600 miljoner kronor, för 2022 är det officiella beloppet 582 miljoner kronor..

Under 2024 beräknas ersättningen stiga ytterligare, mot miljardvallen.

Hos utländska storklubbar, typ Bayern München, är det i dag vanligt att köpa spelare på spekulation, som en aktieinvestering, för att sedan hoppas på en värdestegring vid nästa försäljning. Det är en ny utveckling inom fotbollsvärlden där svenska klubbar, med en välskött ungdoms – och akademiverksamhet, kan stå som vinnare.

BP, i Stockholms västra förorter, har sedan flera år tillbaka uppmärksammats för sin ungdomsverksamhet. Tidigare har inte föreningen ”belönats” för sin talangutveckling.

 Kusi-Asares övergång fyller på BP:s konto med cirka 22 miljoner kronor.  Ja, under 2023 har försäljningar, via andra klubbar, inbringat cirka 100 miljoner kronor till BP.

värd en halv miljard

 Jämför med säsongens vinnare av Guldbollen, Dejan Kulusevski, nu i Tottenham. Han lämnade BP som 16-åring och skrev kontrakt med italienska Atalanta, en övergång som kantades av kontroverser. I dag har Kulusevski kontrakt med engelska Tottenham till och med 30 juni 2028 och hans marknadsvärde är cirka en halv miljard kronor.

BP har i ”utbildningsersättning” erhållit, såvitt känt, 1 miljon kronor. Dejan lämnade Grimsta IP 2019, och fem år senare är unga spelare köpobjekt värda fler miljonbelopp – och spiralen bara fortsätter.

Ännu en svensk spelare väntas lämna i närtid – det gäller Djurgårdens Lucas Bergwall, 17 år och även han skolad i BP.  Enligt Fotboll Direkt pågår en dragkamp mellan Barcelona och Kulusevskis Tottenham och där Kulusevski påverkat Bergwall att välja London före det spanska storlaget.

Bergwall har, till skillnad från Kusi-Asare visat upp sig rejält i allsvenskan, 25 matcher och två mål förra säsongen, och transfersumman kan totalt, inklusive olika bonusbelopp, överstiga 200 miljoner kronor, varav Djurgården ska vara garanterade 100 miljoner kronor.

Lucas Bergwall har besökt både Barcelona och Tottenham, men väntas oavsett  beslut vara kvar i allsvenskan och Djurgården under våren och lämna för utländsk tjänst till hösten. Sent å torsdagskvällen bestämde han sig för Tottenham.

-Vi är inne i spiral som snurrar allt hastigare, för svenska klubbar är det av stor vikt att våra elitklubbar är duktiga på spelarutveckling. Det är förstås svårt för våra klubbar att motstå höga bud, dels för klubbekonomin, dels för den enskilde spelarens skull, sammanfattar Svante Samuelsson.

A-landslagets nye förbundskapten, vem det än blir, kan bara hoppas att de unga spelare som nu försvinner fortsätter att utvecklas i sina nya lag – och att de får speltid. 

20-tal spelare har flyttat

Ett av Janne Anderssons stora problem var att hans spelare tvingades nöta reservfiltar i alltför hög grad – till nackdel för deras utveckling och för förbundskaptens möjligheter att skapa ett slagkraftigt landslag.

Ett 20-tal unga spelare, 16-20 år, har försvunnit från svensk fotboll den här vintern. Erbjudandet som AIK accepterade för Kusi-Asare är det högsta någonsin för en så ung spelare från allsvenskan.

För fyra år sedan spelade han i BP:s 12-årslag, och enligt det svenska förbundets regelverk är det förbjudet för 12-årslag att räkna tabeller och notera resultat.

När han är 16 år taxeras hans värde till 73 miljoner kronor.

Fotbollen på internationell toppnivå blir mer och mer galen – är det någon som säger emot?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.