BP uppe i 49 miljoner i eget kapital

Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.
Zeidane Inoussa ska vara allsvenskans dyraste spelare någonsin. Uppgifter gör gällande att Häcken köper jättetalangen från Brommapojkarna för 18,5 miljoner. Foto: Stefan Jerrevång / TT

 

Totalomsättningen för den ideella föreningen, IF Brommapojkarna med dotterbolag  uppgick till  94,0 miljoner att jämföras med 68,6 miljoner för föregående säsong.

Flera åskådare

Under 2023 ökade publiksnittet per match till 1 906 betalande åskådare, Grimsta IP i Stockholms västra förorter är i sin egen division vad gäller publikintäkter, låga 5,3 miljoner under året.
Vad gäller transferintäkter är bilden en helt annan.
 BP är sedan flera år tillbaka landets ledande ungdomsförening och svensk fotbolls största talangfabrik. Föreningens ungdoms – och akademiverksamhet är omdiskuterad, ja till och med ifrågasatt – men i dag definitivt inkomstbringande.
Spelarförsäljningar för tio-talet år sedan gav små, eller inga avtryck alls i årsboksluten.
2023 års BP-bokslut redovisar intäkter på spelartransfers på 29,5 miljoner, och redan nu kan fastslås att den posten kommer att växa betydligt under 2024.
Under vintern har BP-produkterna Lucas Bergwall och Jonah Kusi Aasare, via Djurgården, sålts vidare till engelska Tottenham och tyska Bayern München. Klausuler i deras nya kontrakt garanterar BP en viss procentsats, i storleksordningen 15-20 miljoner per spelare.
Nyligen slutfördes också den dyraste övergången mellan två allsvenska lag. Häcken på Hisingen i Göteborg köpte loss 21-årige Zeidane Inoussa från BP för enligt uppgift 18,5 miljoner.
 Inoussi är uppvuxen i Hässelby/Vällingby, upplärd på Grimsta och skolad i franska SM Caen i Frankrike från 17 års ålder. Under den perioden har han också varit på lån i Valencia och Real Murcia i spansk ligafotboll.
Under 2023 var han tillbaka i BP, han gjorde  sex mål och en assist vid 13 matcher/inhopp för BP i allsvenskan. Ett facit som gav uppmärksamhet och som nu tagit honom till Häcken.
-Jag är här för att vinna fotbollsmatcher, säger Inoussi till Häckens hemsida.
- Vi är glada över att han vill fortsätta sin karriär hos oss. Han har unika spetsegenskaper, fart, teknik och passningsspel, fastslår Martin Ericsson, sportchef i Häcken. 

Otto hade rekordet

Det tidigare allsvenska transferrekordet är 15 miljoner kronor – Mjällbys prislapp på Otto Rosengren då han köptes loss av Malmö FF.
Med ett eget kapital på nästan 50 miljoner kronor för en kvartersklubb från västra Stockholm understryks att ett trendbrott äger rum i svensk fotboll. Välskötta föreningar, med skicklighet vid förhandlingsbordet, kan bygga solida ekonomier över tid.
Från BP:s sida betonas att föreningens ryggrad även fortsättningsvis är den egna ungdomsverksamheten med 700 ideellt arbetande ledare och 200 så kallade bas lag. På ungdomssidan finns åtta heltidsanställda.
Av årsredovisningen framgår att 30 BP-fostrade spelare idag finns i europeiska klubbar och 85  hör hemma i Allsvenskan eller Superettan
 BP-koncernens personalkostnader, som spelarlöner och tränararvoden uppgick under 2023 till drygt 56 miljoner kronor mot 42 miljoner föregående år.
Valberedningen föreslår omval av ordföranden Manfred Aronsson, utbildad inom  Stenbeckssfären, i dag konsult i mediabranschen.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.