Starkt hot mot TV-sporten

Olympiska Kommittén förbereder ett liv efter EBU. Hur ska man annars tolka utspelet ifrån IOK`s TV-chef Michael Payne om att utse en TV-station som gatekeeper på respektive marknad? För Sveriges Televisions del kan sommar-OS i Peking 2008 bli det sista.
EBU och dess systerorganisationer runt om i världen samt amerikanska NBC har sedan länge haft rollen som gatekeeper för de olympiska spel. DE har suttit på TV-rättigheterna och dess medlemmar har kunnat utnyttja rättighetrna eller sålt dem vidare.
Konkurrensmyndigheterna inom EU har emellertid lagt EBU`s verksamhet under luppen och det finns stor risk att deras verksamhet bedöms som konkurenshämmande. Vad EBU gör är att samordna TV-rättighetsinköp åt sina medlemmar, vilka till flertalet är statliga europeiska TV-bolag. Någonting som låter lika otidsenligt som det förmodligen kommer att bedömas som.
Framför allt har kommersiella TV-kanaler på de stora europeiska marknaderna, såsom tyska RTL och Sat1, ledsnat på förhållandena.
För svensk del innebär detta att Sveriges Television får det betydligt svårare att säkra TV-rättigheterna till OS. Klart är att IOK inte förhandlar med EBU utan att först skicka anbudsförfrågningar marknad-för-marknad i Europa.
Ett antal intressanta scenarier är möjliga:
+ Mediabolag som har TV-kanaler i flera länder kan lägga bud för flera territorier och på så sätt få en bättre förhandlingssituation, men riskerar samtidigt att få ögonen på sig ifrån Bryssel.
+ Förmodligen kommer aldrig en TV-kanal i varjke land kunna lägga beslag på ett helt OS. Dels blir det alldeles för kostsamt och dels är det för många timmar att trycka ut.
+ Det troliga är därför att flera TV-kanaler på samma marknad kommer att sända olika delar ifrån OS-programmet. 

Med röstsiffrorna 23 för och 17 mot valdes på lördagen Håkan Svensson, 56 år, till ny ordförande i den ideella föreningen Hockeyettan. Håkan var tidigare ordförande i AIK ishockey i fem år och har suttit som ordförande , tre år,  Hockeyallsvenskan.

Motkandidat var Christer Englund, tidigare ordförande i Svenska Ishockeyförbundet,. Han lanserades av den grupp föreningar som uttalat stöd för avgående ordföranden Ronnie Glysing, 64 år.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

IKina har myndigheterna tagit intryck av kritiken angående gränsvärdena för covidtester vid inresa till OS i Peking. Nu är gränsvärdena justerade för att underlätta villkoren och att det ska bli lättare att testa negativt, i synnerhet om personen haft covid tidigare.

– Gränsvärdena har justerats för att slippa milt positiva fall, rapporterar Lars Markusson, mediechef på SOK, till SVT Sport.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Enskede IK är en av Stockholmsregionens största fotbollsföreningar med 2000 aktiva spelare och 400 engagerade ledare. Nu belönas klubben ordentligt. EIK har tecknat ett sexårigt sponsorkontrakt med RYK GROUP, en familjeägd koncern som investerar i framstående entreprenörsledda bolag. Avtalet är det största i föreningens historia och garanterar klubben ett miljonbelopp varje år under avtalstiden. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Nent Group passar på att har förlänga avtalen med inte mindre än fyra av sina populära fotbollsexperter.Bojan Djordjic, Johanna Frisk, Erik Niva och Glenn Strömberg har samtliga skrivit på nya långa kontrakt som betyder att de kommer bidra till Viaplays fotbollssändningar under flera år framöver.

– Det var ett av de enklaste besluten i hela mitt liv, säger Glenn Strömberg.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.