Nära skildring av familjeföretaget längd

SVT satsar på dokumentärfilmer inför OS. Den 12 februari inleds olympiska spelen och då sänder SVT över 700 timmar. Inför tävlingarna skildras livet för några olympier. Först presenteras familjen längd och handlar om skidlandslaget.

Dokumentären Gröt, svett och klistervalla är ett porträtt av ett landslag som gått en lång väg från den gamla tidens fåordiga skogshuggartyper till Charlotte Kallas smittande vinnarleende. Längdlandslaget har hittat en modern modell över hur man bygger ett lag med familjekänsla, där tjejer och killar bor och tränar tillsammans och sporrar varandra till framgång.

Hur motgång blev framgång

Filmaren Johan Candert har följt åkarna under ett år, där ett mål lyser klart framför alla andra - Vinter-OS i Vancouver.

För några år sedan började det svänga igen kring det svenska landslaget i längdskidåkning. Flera åkare höjde sig en klass och efter några magra år började segrarna komma.

Först ut var Charlotte Kallas sensationella vinst i Tour de Ski 2008, som gav henne Svenska Dagbladets Bragdmedalj. Under fjolårssäsongen tog sedan Markus Hellner och Johan Olsson sina första segrar i Världscupen, och Anders Södergren sin andra VM-medalj. Både herrarnas och damernas stafettlag har nu guldchans inför OS och individuellt finns flera medaljhopp.

Harmoniskt lag

I Johan Canderts dokumentär får vi ett nära porträtt av ett harmoniskt och otroligt träningsvilligt landslag. Vi följer bland andra Charlotte Kalla, Emil Jönsson, Anna Olsson, Anna Haag, Johan Olsson och Lina Andersson under stentuffa träningspass i branta motlut, i tävlingsspåret och på läger i Vancouver.

De två huvudtränarna Magnus Ingesson, damer, och Joakim Abrahamsson, herrar, är de som leder gruppen. De berättar om noggranna träningsupplägg och långsiktiga strategier, men också om hur viktigt det är med trygghet och glädje för att åkarna ska kunna prestera. Till sist tvingas ledarna också ta tuffa beslut, när gruppen inför tävlingssäsongen ska krympa - då är det de som har presterat bäst som ska få tävla och resultatet av all hård träning ska bära frukt.

Programmet sänds i SVT1 måndag 1 februari 2010 kl 21.00 och följs måndagen därpå av ”I huvet på Anja Pärson”. Johan Candert har följt Anja under ett år och målar ett närgånget porträtt av henne. Förutom en inblick i hennes dagliga tränings- och tävlingsvardag får vi också ta del av Anjas egna grubblerier och funderingar, där tvivel och bristande självförtroende ibland tar överhanden.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.