Nära skildring av familjeföretaget längd

SVT satsar på dokumentärfilmer inför OS. Den 12 februari inleds olympiska spelen och då sänder SVT över 700 timmar. Inför tävlingarna skildras livet för några olympier. Först presenteras familjen längd och handlar om skidlandslaget.

Dokumentären Gröt, svett och klistervalla är ett porträtt av ett landslag som gått en lång väg från den gamla tidens fåordiga skogshuggartyper till Charlotte Kallas smittande vinnarleende. Längdlandslaget har hittat en modern modell över hur man bygger ett lag med familjekänsla, där tjejer och killar bor och tränar tillsammans och sporrar varandra till framgång.

Hur motgång blev framgång

Filmaren Johan Candert har följt åkarna under ett år, där ett mål lyser klart framför alla andra - Vinter-OS i Vancouver.

För några år sedan började det svänga igen kring det svenska landslaget i längdskidåkning. Flera åkare höjde sig en klass och efter några magra år började segrarna komma.

Först ut var Charlotte Kallas sensationella vinst i Tour de Ski 2008, som gav henne Svenska Dagbladets Bragdmedalj. Under fjolårssäsongen tog sedan Markus Hellner och Johan Olsson sina första segrar i Världscupen, och Anders Södergren sin andra VM-medalj. Både herrarnas och damernas stafettlag har nu guldchans inför OS och individuellt finns flera medaljhopp.

Harmoniskt lag

I Johan Canderts dokumentär får vi ett nära porträtt av ett harmoniskt och otroligt träningsvilligt landslag. Vi följer bland andra Charlotte Kalla, Emil Jönsson, Anna Olsson, Anna Haag, Johan Olsson och Lina Andersson under stentuffa träningspass i branta motlut, i tävlingsspåret och på läger i Vancouver.

De två huvudtränarna Magnus Ingesson, damer, och Joakim Abrahamsson, herrar, är de som leder gruppen. De berättar om noggranna träningsupplägg och långsiktiga strategier, men också om hur viktigt det är med trygghet och glädje för att åkarna ska kunna prestera. Till sist tvingas ledarna också ta tuffa beslut, när gruppen inför tävlingssäsongen ska krympa - då är det de som har presterat bäst som ska få tävla och resultatet av all hård träning ska bära frukt.

Programmet sänds i SVT1 måndag 1 februari 2010 kl 21.00 och följs måndagen därpå av ”I huvet på Anja Pärson”. Johan Candert har följt Anja under ett år och målar ett närgånget porträtt av henne. Förutom en inblick i hennes dagliga tränings- och tävlingsvardag får vi också ta del av Anjas egna grubblerier och funderingar, där tvivel och bristande självförtroende ibland tar överhanden.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.