Idrotten uppvaktas och säljer sina rättigheter

AI-tekniken öppnar möjligheterna. De forna kvällstidningarna presenterar ideligen satsningar på direktsändningar från idrottsevenemang. Det har blivit ett konkurrensvapen i kampen om traditionella läsare som sedan blir tittare via dator, mobil eller i-pad, men det förutsätter att du är blir  plusprenumerant hos Aftonbladet medan Expressen går ut på bred front och via Bonnier News  som har träffat överenskommelse med en rad lokaltidningar, där det gemensamma också är att tittarna måste vara prenumeranter. 

Med några klick på datorn, ipad eller mobiltelefon kan du välja på många evenemang och matcher i olika sporter. AI-teknologin öppnar åtskilliga direktsändningar.

Den nya tiden är här eller etableras allt stadigare just nu. Vad olika TV-bolag tidigare förmedlade i bilder hittar du i dag i sändningar via papperstidningar. De traditionella kvällstidningarna leder kampen, men ingen papperstidning med självaktning saknar rättigheter och bilder. Antingen har de nåt av rikskaraktär och/eller lokala matcher. I spåren på en ny bransch har ett antal olika bolag skaffat teknik och kompetens för att stå till tjänst med produktionen från ett stort antal event.

Sänder Europakvalet

Senast i raden av nyheter  är Sportbladet som ska sända Europakvalet i fotboll.

Djurgården, Hammarby och Kalmar FF inleder jakten på avancemang i Europa Conference League. Matcherna sänds på Sportbladet som erbjuder bilder från matcherna till Plus-prenumeranter.

-”Europa Conference League har en stark ställning hos våra läsare och tittare, och som komplement till vår satsning på allsvenskan är det roligt att våra Plus-kunder kan följa de här lagens matcher även ute i Europa, säger Isabelle Redving som är ansvarig för rättigheter & partnerskap på Sportbladet.

Torsdag den 27 juli spelas de första matcherna i andra omgången av Conference League-kvalet och med returer en vecka senare. 

– Det här är ett led i vår satsning på allsvenskan.Vi gör flera avsnitt av analysprogrammen  “60 minuter” om varje klubb varje år, dessutom  Inside med Pontus Wernbloom samt nyhetsprogram med experter i paneler, säger Sportbladets chef Magnus Herbertsson.

Sportbladets Plus-kunder har hittills i år kunnat se över 120 matcher och live event, bland annat flera El Clasicos, Copa del Rey och Coppa Italia, kvalspel till högstadivisionen i handboll, innebandy och bandy, samt flera fightinggalor. Dessutomfyller redaktionen ständigt på med nya rättigheter.

Allians bakom många avtal

Samtidigt har Gota Media, NTM och huvudaktören Bonnier News bildat allians och når uppgörelser med  tidningsbolag från norr till söder. På löpande band skriver alliansen avtal med idrottsförbund och ligaansvariga och upprättar sändningsrättigheter från en rad specialförbund  och får tillgång till åtskilliga matcher och event  i en rad idrotter som ska visas under de tre kommande åren på åtskilliga lokaltidningars sajter eller på varje förbunds hemsida. 

Som enskild konsument måste du göra rätt för dig, så inget blir gratis. 

I takt med att det inte är ika angeläget növändigt att se matcher på plats minskar också antalet åskådare på arenorna på det här viser. Det är en konsekvens i farans riktning av den nya tiden, men har sin acceptans i den ekonomiska ersättningen.

Bonnier News, Gota Media och NTM genomför tillsammans en satsning på livesänd sport. 

Senast nytt är att via ett nytt samarbete ska Bonnier News Locals, NTM:s och Gota Medias lokala varumärken visa “sina” lokala lag i basket på den egna plattformen. Exempelvis  

Matcherna produceras med AI-teknologi

 

Här en stor del av utbudet via allliansen:

Basket, SBL Herr.

Basket, SBL dam (endast lokalt).

Bandy, svenska cupen dam.

Bandy, svenska cupen herr.

Bandy, elitserien dam.

Bandy, elitserien herr.

Fotboll, Ettan (endast lokalt, ej Expressen, samarbete med Sportway och Ettanplay).

Fotboll, Elitettan.

Fotboll, div 1 dam.

Fotboll, div 2-3 herr.

Fotboll, försäsongsmatcher med lag från Allsvenskan och Superettan.

Innebandy, SSL herr.

Innebandy, SSL dam.

Ishockey,  försäsongsmatcher, över 70, med lag från Hockeyallsvenskan och SHL.

Längd, nationella tävlingar.

Motor, folkrace, 25-tal tävlingar.

Ridsport, Global Champion Tour.

Skidskytte, nationella tävlingar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.