Idrotten uppvaktas och säljer sina rättigheter

AI-tekniken öppnar möjligheterna. De forna kvällstidningarna presenterar ideligen satsningar på direktsändningar från idrottsevenemang. Det har blivit ett konkurrensvapen i kampen om traditionella läsare som sedan blir tittare via dator, mobil eller i-pad, men det förutsätter att du är blir  plusprenumerant hos Aftonbladet medan Expressen går ut på bred front och via Bonnier News  som har träffat överenskommelse med en rad lokaltidningar, där det gemensamma också är att tittarna måste vara prenumeranter. 

Med några klick på datorn, ipad eller mobiltelefon kan du välja på många evenemang och matcher i olika sporter. AI-teknologin öppnar åtskilliga direktsändningar.

Den nya tiden är här eller etableras allt stadigare just nu. Vad olika TV-bolag tidigare förmedlade i bilder hittar du i dag i sändningar via papperstidningar. De traditionella kvällstidningarna leder kampen, men ingen papperstidning med självaktning saknar rättigheter och bilder. Antingen har de nåt av rikskaraktär och/eller lokala matcher. I spåren på en ny bransch har ett antal olika bolag skaffat teknik och kompetens för att stå till tjänst med produktionen från ett stort antal event.

Sänder Europakvalet

Senast i raden av nyheter  är Sportbladet som ska sända Europakvalet i fotboll.

Djurgården, Hammarby och Kalmar FF inleder jakten på avancemang i Europa Conference League. Matcherna sänds på Sportbladet som erbjuder bilder från matcherna till Plus-prenumeranter.

-”Europa Conference League har en stark ställning hos våra läsare och tittare, och som komplement till vår satsning på allsvenskan är det roligt att våra Plus-kunder kan följa de här lagens matcher även ute i Europa, säger Isabelle Redving som är ansvarig för rättigheter & partnerskap på Sportbladet.

Torsdag den 27 juli spelas de första matcherna i andra omgången av Conference League-kvalet och med returer en vecka senare. 

– Det här är ett led i vår satsning på allsvenskan.Vi gör flera avsnitt av analysprogrammen  “60 minuter” om varje klubb varje år, dessutom  Inside med Pontus Wernbloom samt nyhetsprogram med experter i paneler, säger Sportbladets chef Magnus Herbertsson.

Sportbladets Plus-kunder har hittills i år kunnat se över 120 matcher och live event, bland annat flera El Clasicos, Copa del Rey och Coppa Italia, kvalspel till högstadivisionen i handboll, innebandy och bandy, samt flera fightinggalor. Dessutomfyller redaktionen ständigt på med nya rättigheter.

Allians bakom många avtal

Samtidigt har Gota Media, NTM och huvudaktören Bonnier News bildat allians och når uppgörelser med  tidningsbolag från norr till söder. På löpande band skriver alliansen avtal med idrottsförbund och ligaansvariga och upprättar sändningsrättigheter från en rad specialförbund  och får tillgång till åtskilliga matcher och event  i en rad idrotter som ska visas under de tre kommande åren på åtskilliga lokaltidningars sajter eller på varje förbunds hemsida. 

Som enskild konsument måste du göra rätt för dig, så inget blir gratis. 

I takt med att det inte är ika angeläget növändigt att se matcher på plats minskar också antalet åskådare på arenorna på det här viser. Det är en konsekvens i farans riktning av den nya tiden, men har sin acceptans i den ekonomiska ersättningen.

Bonnier News, Gota Media och NTM genomför tillsammans en satsning på livesänd sport. 

Senast nytt är att via ett nytt samarbete ska Bonnier News Locals, NTM:s och Gota Medias lokala varumärken visa “sina” lokala lag i basket på den egna plattformen. Exempelvis  

Matcherna produceras med AI-teknologi

 

Här en stor del av utbudet via allliansen:

Basket, SBL Herr.

Basket, SBL dam (endast lokalt).

Bandy, svenska cupen dam.

Bandy, svenska cupen herr.

Bandy, elitserien dam.

Bandy, elitserien herr.

Fotboll, Ettan (endast lokalt, ej Expressen, samarbete med Sportway och Ettanplay).

Fotboll, Elitettan.

Fotboll, div 1 dam.

Fotboll, div 2-3 herr.

Fotboll, försäsongsmatcher med lag från Allsvenskan och Superettan.

Innebandy, SSL herr.

Innebandy, SSL dam.

Ishockey,  försäsongsmatcher, över 70, med lag från Hockeyallsvenskan och SHL.

Längd, nationella tävlingar.

Motor, folkrace, 25-tal tävlingar.

Ridsport, Global Champion Tour.

Skidskytte, nationella tävlingar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.