400 000 tittare vid premiären av Salming-serien

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

 

– Jag är så otroligt glad över publikens mottagande av serien. Vi har verkligen gått in med allt i denna serie och att den skulle bli en tittarsuccé redan efter 24 timmar är något jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag tror att Börje hade varit så nöjd!, säger Valter Skarsgård.

genomslagskraft 

Börje Salming gjorde det ingen svensk gjort före honom. Han bokstavligt talat slog sig in i världens tuffaste hockeyliga NHL. Han var en legend som satte sitt avtryck på en hel värld – både på och utanför isen. Ett bevis på hans otroliga genomslagskraft är också premiären av dramaserien om hans liv. Viaplays nya storsatsning Börje – The Journey of a Legend hade premiär under söndagen den 19 november där förväntningarna hade byggts upp under flera veckor. Och det blev en omedelbar tittarsuccé. Börje är den mest sedda originalserien på premiärdagen på Viaplay i Sverige - någonsin. På TV3 hade Börje 396 000 tittare och den totala tittarsiffran kommer fortsätta öka med extrainsatta repriser. 

– Att Börje var större än oss alla är bevisat nu. Han var folksjälen personifierad, mannen av stål med hjärtat av guld som ledde oss framåt. Att serien blev en omedelbar tittarsuccé är beviset för hans kraft. Vi är så stolta och glada över att få vara med på den här resan, säger seriens skapare och regissör Amir Chamdin.

Börje – The Journey of a Legend har fått ett starkt mottagande av både tittare och media. Dramaserien har fått lovord av flera av Sveriges främsta tv-kritiker där bland annat Sportbladet skrev ”så snuddande nära fem dansande plus man kan komma”. 

Aftonbladet (4/5): “En underhållande, rörande och inspirerande hyllning. Börje gör väldigt mycket rätt.”

Expressen (4/5): ”Börje fångar vad det innebär att vara människa alldeles utmärkt.”

Filmtopp (4/5): “Det finns inget att ogilla med Börje.”

TV-Dags med Kjell Häglund (4/5): ”En formidabel hockeykarriärresa som pendlar mellan tittgodis och ren magi i både sport- och miljöskildringarna med suveräna skådespelare.”

Gefle Dagblad (4/5): “Ska du se en tv-serie i år är det den här” 

Dramaserie i sex delar

Börje – The Journey of a Legend är en dramaserie i sex delar regisserad och skapad av Amir Chamdin fritt baserad på hockeylegendens liv. Serien skildrar Börje Salmings resa från en ung pojke i Kiruna, via sitt genombrott i Brynäs till hans proffskarriär i Toronto Maple Leafs. Han blev en av de första européerna att spela i NHL. Börje Salming var personligt involverad i projektet hela vägen tills han tragiskt gick bort i sjukdomen ALS den 24 november förra året.  

Valter Skarsgård spelar huvudrollen som Börje Salming med Hedda Stiernstedt, Jason Priestley, Oscar Skagerberg, Pelle Holmström, Jack Langedijk, Kelly van der Burg och A.C. Peterson i bärande roller. Lika mycket som serien handlar om hockey är det också en historia om kärlek, vänskap och lojalitet.

– Dramaserien Börje är verkligen en diamant i vårt utbud som vi är så stolta över och vi har verkligen gjort allt för att nå ut med denna serie. Därför är det så extremt glädjande att se att budskapet nått fram och att så många tittare bänkade sig för att se premiären. Börje Salming slog så många rekord på isen och serien Börje slog så många rekord på TV3 och Viaplay. Vi är otroligt tacksamma. Denna serie förtjänar all framgång, säger Joakim Franke, innehållschef på iaplay Group i Sverige. 

Börje – The Journey of a Legend är en dramaserie i sex delar som hade premiär den 19 november på Viaplay och TV3 och visas fortsatt på söndagar. En repris av Börje går även klockan 22:10 på TV3 på torsdagar. Börje är inspelad i Sverige, Kanada och Mexiko. Serien bygger på en originalidé av regissören Amir Chamdin (Partisan, Cornelis). Manusförfattare är Martin Bengtsson som också skrivit boken "I skuggan av San Siro", vilken ligger till grund för filmen Tigrar. Producent är Johanna Wennerberg på Warner Bros. ITVP Sweden. Exekutiv producent på Viaplay Group är Sara Askelöf.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.