Rekonstruktionen är inledd

För några veckor sedan tvingades Viaplay groups ledning erkänna att gigantiskt mycket pengar saknades., nämligen 8 miljarder. Nu har en rekonstruktion av bolaget inletts samtidigt som köparna av abonnemangskort till i synnerhet idrott ska få betala mycket mera i fortsättningen Då framkommer att Anders Jensen, före detta koncernchef för Viaplay Group hade 32 miljoner i årslön2022 (333 200)och kollegan. Filippa Wallestam, tidigare innehållschef  kom upp i  9 650 900 kr. 

Viaplay Group AB höll på onsdagen en extrainsatt stämma på Waterfront Congress Centre i Stockholm Foto: Anders Wiklund / TT

Vid en extra stämma  har nu Viaplays ägare gett klartecken till en dramatisk räddningsplan för bolaget, skriver Viaplay i ett pressmeddelande.

Det blev möjligt tack vare att viaplays ägare – i synnerhet storägaren Schibsted, enades om  ett upplägg som innebär att via en riktad nyemission nära nog ger bort sitt inflytande över bolaget till de nya huvudägarna, franska Canal Plus och tjeckiska PPF.

Plus en emittering

Viaplay vill också med en emittering av nya aktier dra in 4 miljarder kronor i nytt kapital.  Notera att ett antal småsparare drabbas.

Viaplay benämns omväxlande som streamingbolaget eller produktionsbolaget, men oavsett finns det en marknad där ute, med kunder som faktiskt är villiga att betala 549 kr i månaden, enligt nya prislistan, för att se idrott live.

Frågan är bara om kunderna  är tillräckligt många. Tidigare optimism var ju inte det minsta realistisk, det har ju framkommit.

Nu kommer också rapporter om rekordmånga tittare vid Tour de Ski och   Junior-VM i hockey. Svenskarnas framgångar lockade rekordpublik i Viaplay, TV6 och TV10.

2,6 miljoner såg Tour de Ski

Juniorkronornas semifinal mot Tjeckien sågs av över 1 miljon tittare och Tour de Ski-sändningarna hade en räckvidd på 2,6 miljoner tittare.

– Helt magiska siffror och vi inleder 2024 med tittarrekord och ökad räckvidd jämfört med förra året både i JVM och Tour de Ski. Våra sportsändningar engagerar en miljonpublik och nu kör vi igång nästa mästerskap, säger Lotta Folcker, sportchef på Viaplay Group.

Hon avser handboll-VM där Viaplay också har sändningsrättigheterna.

Thomas Ejderhov

Fakta

Vid en nyemission kan de nya aktierna köpas av både befintliga ägare och nya ägare. Befintliga aktieägare får alltid så kallade teckningsrätter till de nya aktierna. De som redan äger aktier i bolaget får alltså företräde att köpa dem till ett överenskommet pris. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.