Rekonstruktionen är inledd

För några veckor sedan tvingades Viaplay groups ledning erkänna att gigantiskt mycket pengar saknades., nämligen 8 miljarder. Nu har en rekonstruktion av bolaget inletts samtidigt som köparna av abonnemangskort till i synnerhet idrott ska få betala mycket mera i fortsättningen Då framkommer att Anders Jensen, före detta koncernchef för Viaplay Group hade 32 miljoner i årslön2022 (333 200)och kollegan. Filippa Wallestam, tidigare innehållschef  kom upp i  9 650 900 kr. 

Viaplay Group AB höll på onsdagen en extrainsatt stämma på Waterfront Congress Centre i Stockholm Foto: Anders Wiklund / TT

Vid en extra stämma  har nu Viaplays ägare gett klartecken till en dramatisk räddningsplan för bolaget, skriver Viaplay i ett pressmeddelande.

Det blev möjligt tack vare att viaplays ägare – i synnerhet storägaren Schibsted, enades om  ett upplägg som innebär att via en riktad nyemission nära nog ger bort sitt inflytande över bolaget till de nya huvudägarna, franska Canal Plus och tjeckiska PPF.

Plus en emittering

Viaplay vill också med en emittering av nya aktier dra in 4 miljarder kronor i nytt kapital.  Notera att ett antal småsparare drabbas.

Viaplay benämns omväxlande som streamingbolaget eller produktionsbolaget, men oavsett finns det en marknad där ute, med kunder som faktiskt är villiga att betala 549 kr i månaden, enligt nya prislistan, för att se idrott live.

Frågan är bara om kunderna  är tillräckligt många. Tidigare optimism var ju inte det minsta realistisk, det har ju framkommit.

Nu kommer också rapporter om rekordmånga tittare vid Tour de Ski och   Junior-VM i hockey. Svenskarnas framgångar lockade rekordpublik i Viaplay, TV6 och TV10.

2,6 miljoner såg Tour de Ski

Juniorkronornas semifinal mot Tjeckien sågs av över 1 miljon tittare och Tour de Ski-sändningarna hade en räckvidd på 2,6 miljoner tittare.

– Helt magiska siffror och vi inleder 2024 med tittarrekord och ökad räckvidd jämfört med förra året både i JVM och Tour de Ski. Våra sportsändningar engagerar en miljonpublik och nu kör vi igång nästa mästerskap, säger Lotta Folcker, sportchef på Viaplay Group.

Hon avser handboll-VM där Viaplay också har sändningsrättigheterna.

Thomas Ejderhov

Fakta

Vid en nyemission kan de nya aktierna köpas av både befintliga ägare och nya ägare. Befintliga aktieägare får alltid så kallade teckningsrätter till de nya aktierna. De som redan äger aktier i bolaget får alltså företräde att köpa dem till ett överenskommet pris. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.