Aktiebolag vanligt inom golfen

Golfens framtid debatteras. En röst menar: - Min idealklubb är den där aktiebolaget äger och sköter driften av banan och den ideella föreningen sköter det som har med idrotten att göra. Och att de två har ett förhållande i samförstånd.
Det är tidningen Svensk Golf som har samlat några herrar med stor erfarenhet och som från nära håll har sett sportens förvandling.
Dels hur antalet spelare har ökat lavinartat.
Dels hur affärsresonemanget tar över.
Vissa banor blir av enklare karaktär där vem som helst kan pröva på sporten för en låg och för tillfället enskild kostnad. Andra banor får kosta nästan hur mycket som helst att både anlägga och besöka för en spelare. Som St Hills i Göteborg där 18 hål kostar 90 miljoner kronor.
Vidbynäs utanför Södertälje är ytterligare en bana med rejäl budget. Som den ansvarige, Keith Karlsson, säger:
- Vi satsar alla resurser på banan – och greenkeepern blir vår viktigaste person.
- Det krävs något som sticker ut rejält och som bygger på kvalitet rakt igenom. Det är som att jämföra Kitzbühel med Sunne. Ger man sig in i det här med de allra högsta ambitionerna är det Kitzbühel som gäller.
Peter Nyberg, tidigare golfansvarig vid Björn Borg Sports Club, ser ändåp en korsbefruktning mellan det ideella och det affärsstrikta:
- Man kan faktisk vara VD i bolaget och samtidigt jobba med den ideella föreningen. Ekonomin är så jäkla viktig. Får vi ett överskott, ja, då kan vi ge en spelare ett par hundra tusen och hjälpa honom att åka ut och spela. De pengarna tar vi ur bolaget, men om det går dåligt kan vi inte bygga upp idrottsverksamheten.
Hälften av alla klubbar i landet drivs numera via aktiebolag – en följd av en ekonomisk realitet.
Svensk Golf samlade Peter Nyberg, Keith Karlsson, Martin Sternberg, Joakim Sabel och Anders Hammarström, ansvarig för klubb- och banutveckling på Svenska Golfförbundet.
Ämne: golfens förändring.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.