Stjärnglansen flagnar

World Cup är slut för svensk del. Hockeyeran med ett antal idoler likaså. Och i konsekvensens namn borde stjärnglansen och de lyriska rapporterna från NHL också flagna. National Hockey League, den förmodligen mest kommersiella ligan i idrottsvärlden. Kanske också den med mest överdriven status.
"National Hockey League, NHL, är en professionell ishockeyliga i Nordamerika. Den grundades 1917 och är idag världens mest prestigefyllda hockeyliga. Varje NHL-säsong avslutas med Stanley Cup-turneringen, som spelas mellan de bästa lagen i varje grupp under våren fram till midsommar", står det att läsa i encyklopedin.
Efter Börje Salmings (och delvis Inge Hammarströms) genombrott har rapporterna och beskrivningarna av de svenska succéerna varit hur många som helst.

Ni känner till alla rubriknamn - och deras miljonlöner. Inte för att det egentligen spelar en avgörande roll för vad de presterar på isen, men arvodena ger en viss bekräftelse på att spelarna verkligen är oerhört duktiga och ska ha betalt därefter.
Så kommer de hem, tar på sig landslagsdräkten och blir inte så märkvärdiga som vi vill tro eller via media påverkats till att veta.
World Cup spelas när NHL-ledningen vill. Alltså på en tidpunkt då det inte stör utan mera tjänar som en förberedelse inför allvaret, dvs ordinarie NHL-säsong.
World Cup spelas på två kontinenter, bara det... Jämför med ett OS eller med ett EM-slutspel när intresset verkligen är fokuserat, när uppgörelsen verkligen ska ske.
World Cup är uppfunnet med ekonomiska värderingar. Allt från biljettpriser till glorifiering sker med NHL-stämpel. Nu blir allt i stället billigt.

Dagen efter fiaskot mot Tjeckien är kritiken förödande mot den grupp som har hyllats mer än några andra hockeyspelare.
"Den här turneringen startade med att svenskarna släckte sommargrillarna, stoppade golfklubborna i bagen, snörde på sig "grillorna" och åkte ut på isen. World Cup är inget VM. Det är en propagandaturné för storföretaget NHL och då är träning och förberedelser en underordnad sak", skriver Åke Stolt i Sydsvenska Dagbladet.
Många känner sig lurade. Frågan är vad som sker som en följd av en massiv kritik. Hur kommer de framtida rapporterna om spelarna och NHL att se ut? Det känns lite tragikomiskt att just nu pågår en utdragen tvist som gäller spelarnas löner. Oavsett hur det slutar, lockout eller ej, så ska eventuellt ett antal stjärnor gästspela i elitserien. De ska bli affischnamn.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.