F1-förhandlingarna kraschade

Det blir med stor sannolikhet inget Formel 1-lopp på Silverstone nästa säsong. På onsdagen kraschade förhandlingarna mellan ägarna och F1-cirkusen. Nu riskerar Storbritannien att för första gången på 50 år missa ett GP-lopp i F1.
Formel 1-mogulen och sportens starke man Bernie Ecclestone har fått mycket kritik i hemlandet sedan han uteslöt Storbritannien ur den preliminära F1-kalendern för 2005. Efter många uttalanden från gamla förare, politiker och media, halkade plötsligt Silverstone in i kalendern igen. Men på onsdagen tröttnade Ecclestone på alla spekulationer.

- Man kan inte fortsätta försöka sälja något till någon som inte vill köpa. Vi har ett land som står berett att gå in med hundratals miljoner dollar för att bygga en bana och arrangera en F1-tävling med de krav vi har, kommenterar Ecclestone till brittisk media.

Det som skiljer Silverstones ägare, BRDC, British Racing Drivers Club, och Ecclestone (eller F1 om ni så vill) åt handlar om långsiktigt åtagande, ekonomiska garantier och hur mycket pengar som ska betalas.

- Jag förstår inte hur jag ska kunna tacka nej till ett sådant erbjudande F1 nu fått, för att istället välja Silverstone, utan garantier och för ett betydligt lägre pris. Så fungerar det inte i affärer, säger Ecclestone krasst.

Ecclestone har tidigare drivit igenom att flytta Formel till banor och platser som Shanghai, Bahrain och Kuala Lumpur. TV-marknaden och EU:s regler och direktiv när det gäller tobaksreklam har i mycket hög grad påverkat Formel 1-sportens vilja att hitta nya länder och platser.

Den 10 december avgör Internationella Bilsportförbundet FIA, definitivt hur F1-kalendern ska se ut för 2005. Storbritanniens GP har alltid funnits med sedan 1950. Men nu hänger mörka moln över den klassiska banan Silverstone, hemmaplan för den stolta brittiska racingindustrin.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.