Står fast vid uppsägningarna

Det var dagen efter i Umeå IK. När sanningar framkom och påvisade hur fotbollssektionen fattat beslut om lönehöjningar för samtliga tre anställda som nu hotar att hoppar av. Men det blev aldrig ett konkret resultat i lönekuvertet.
Sportchefen Roland Arnqvist, den som ytterst får kredit för föreningens frammarsch, har sagt upp sig tillsammans med ytterligare två anställda.
Ulf Halvarsson, fotbollssektionens ordförande, ska göra ett försök till medling.
Roland Arnqvist är inte alls lika övertygad om att vare sig eller hans kollegor kommer att ångrar sig.
- En uppsägning är inget man gör bara på skoj. Jag har bara sagt upp mig en gång förut i mitt liv. Den gången stod jag i alla fall fast vid beslutet...

En lunchmöte ska nu vara början till en försoning.
– Herregud, jag har ju känt Ulf Halvarsson i nästan hundra år. Självklart äter jag lunch med honom, däremot vet jag inte om det leder till att vi kommer att föra några fortsatta förhandlingar, säger Arnqvist.
Uppgiften om att löneförhandlingarna aldrig gav resultat och att det var ett utlösande skäl tillbakavisar Arvqvist.    
- Nja, det var nog snarare droppen.
Redan i mars beslutade fotbollssektionens styrelse att höja lönerna. För Roland Arnqvist från 20 000 till 24 000 kronor i månaden, för Susanne Granberg från 18 000 till 20 000 och för Tobias Sundström till 16 200.
Ärendet hänsköts till huvudstyrelsen, men sedan dess har inget hänt.
– När vi efter ett halvår ställde frågan och fick veta att det var ett kanske – nivån skulle bli 23 000, 19 500 respektive 16 000 – reagerade vi.
Umeås ordförande Bengt Lundberg försöker förklara att menar att avgörandet har dröjt beroende på centrala förhandlingar med HTF.
I dag säger Lundberg:
– Förhandlingarna blev klara i slutet av juli. Sedan har fotbollsordföranden Ulf Halvarsson varit bortrest. Men retroaktivitet gäller, så några pengar behöver ingen gå miste om. Och vårt bud var ju bara ett förhandlingsbud.

Nu framkommer att tvisten inte enbart rör sig om ersättningens storlek. Men Arnqvist vill inte berätta vad det rör sig om.
– Den debatten vill jag inte föra i media. Men jag vill säga att Umeå IK har nått stora sportsliga framgångar, är känt och respekterat i hela världen och ekonomin är god och i balans. Då kan man visa det också, säger Roland Arnqvist.    
Bengt Lundberg betonar i intervjun i Västerbottens-Kuriren:
– Som ytterst ansvarig i föreningen vill jag hålla mig informerad om vad som händer i större och viktiga frågor. Men några bromsklossar är vi inte. Fotbollssektionen har haft fria händer inom de uppsatta ramarna. Snarare är det så att jag först i tidningarna fått veta att vi värvat landslagsstjärnan Marta från Brasilien, eller att var personal åker till OS i Aten.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.