Fortsatt köprusch i elitserien

Jakten på NHL-spelare fortsätter i elitserien. Det är en kapprustning som saknar motstycke. När miljonerna rullar står det också klart att några av klubbarna kommer att få stora problem när den enorma köpruschen är över och allt ska betalas.
Sportchefen i HV 71, Dag Larsson, är ärlig:
- Vi har knutit till oss tre NHL-spelare som kommer att debutera nu i november och det är vad vi känner att vi orkar med för tillfället. Men jag kan inte säga att vi inte kommer att värva fler, om andra klubbar börjar värva utav bara helsike vet jag inte hur vi gör. Vi kan inte stillasittande se på en kapprustning.
Hans uttalande delas av många ansvariga ledare.
- Det är helt klart en kapprustning som pågår. Och vi kan ju inte bara sitta och titta på i den. Vi tycker att vi har ett ganska bra lag nu, men ingenting är heligt och främmande längre. I början av serien tyckte vi att vi hade ett av de fyra bästa lagen, men utan våra värvningar tror jag inte att vi hade varit bland de åtta knappt, säger Lars Glennert, sportchef i Färjestad, till Göteborgs-Posten.

I Luleå Hockey vill man avvakta så länge.
– Vi har ansträngt vår budget så mycket vi kan i det här läget, säger Johan Strömwall – klubbdirektör i Luleå Hockey.
Han ser hur de andra lagen köper in nya spelare.
– Visst värvar de friskt. Men det känns som om vi var lite före dem med våra värvningar. Sedan villa vi inte ta några chanser.
- Det kan ju hända att det finns lag som lånat pengar för värvningar och sedan hoppas att ta igen pengar på höjda publikintäkter. Men det känns som en risktagning, fungerar inte det måste man sparka spelarna i januari. Vi vill inte hamna i den situationen, säger Strömwall.

Ingen tror längre på en NHL-säsong, därmed finns oerhört många spelare tillgängliga. Klubbarna håller kontakterna vid liv och synar spelarlistorna när nu transferfönstret öppnas igen.
I dag finns det 47 NHL-spelare i Sverige. Frågan är hur många som tillkommer innan säsongen är över.
Från den här månaden får NHl-spelarnas ersättning från sitt fackförbund, där det lär finnas så mycket fonderade pengar att det räcker i två år.

Elitklubbarna sneglar mot varandra - och delar ett gemensamt problem, nämligen vad de ska göra med alla unga spelare som tvingas bort ur trupperna när NHL-spelarna kliver in.
- Den frågan blir mer och mer aktuell ju längre lockouten pågår, säger Mats Ahdrian i Västra Frölunda.
- Vi diskuterar mycket nu hur vi ska se till att våra spelare i utvecklingstruppen ska få bästa möjliga träningar och matcher. Vi bygger ju även för en morgondag.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.