Idrottsvärlden skänker pengar

Idrottsvärlden bidrar till insamlingarna för de katastrofdrabbade i Asien. Från stjärnprydda Manchester United till mindre klubbar i Sverige, alla enas runt sympatiåtgäder av olika slag.
Runt om i världen vill även idrottsutövare visa sympati och även bidra med pengar till insamlingar.
Fotbollsspelarna i Premier League skänker stora summor pengar. Manchester United bidrar med nästan två miljoner kronor.
Premier League-klubbarna har gått sammanoch bidrar med vardera 50 000 pund. Totalt innebär det en miljon pund, cirka 13 miljoner svenska kronor.
Men några klubbar vill bidra med ännu mer pengar. Manchester skickar ytterligare 100 000 pund och Londonlaget Charlton donerar 50 000 pund extra.
- Att bara se katastrofen på tv har varit hemskt, så det går knappt att förstå hur det måste ha varit för de involverade, säger Charltons lagkapten Matt Holland till BBC.

V75 i Örebro på nyårsdagen blev en nedtonad tävlingsdag, där offren för katastrofen i Sydostasien hedrades. Hela överskottet från V75 skänktes till Röda Korset och Radiohjälpen. Det stannade vid ca 5 miljoner. Dessutom valde flera av tränarna att skänka sina kör- och tränarprovisioner.

Vid TV4:s stödgala bidrog Svenska Spel med 2,6 miljoner kronor. Företaget har också ställt ut insamlingsbössor på sina fyra casinon. När pengarna är räknade ställer företaget upp med motsvarande belopp till Röda Korset.
- Totala gåvan ser ut att bli 3 miljoner, säger Svenska Spels informationschef Claes Tellman till SVT-sport.        
                                        
Idrottens högsta organ, Riksidrottsförbundet (RF) startar inte någon egen insamlingskampanj utan hänvisar till hjälporganisationer, i synnerhet Röda Korset.
- Vi vill inte föreslå att man ställer in matcher eller evenemang. Idrotten har ett klart positivt värde och det ger människor möjlighet att samlas. Jag tror det viktigaste som vi inom idrottsrörelsen kan bidra med är vår stödjande gemenskap, säger Gunnar Larsson.

Många föreningar och förbund, t ex Bilsportförbundet, har beslutat att skänka pengar till olika hjälporganisationer. Vid många matcher sker insamlingar. Svenska Bandyförbundet vill att en tyst minut ska hållas vid samtliga allsvenska respektive division I-arenor fram till och med den 6 januari. Dessutom ska Röda Korset erbjudas att genomföra insamlingar vid arenorna.

Jonas Björkman reser till Indien för att spela tennis - men låter inspelade pengar stanna i katastrofområdet.
Han har också ansträngt sig för att flera spelare och deras organisation ATP ska donera pengar. Nu är det klart att ATP skänker 25 000 dollar till Unicef för att stödja offren. Arrangörerna donerar pengar och arrangerar auktioner för att få in mera. Storstjärnorna Lleyton Hewitt och Roger Federer ställer upp med signerade racketar och annat som ska säljas.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.