""Lånade"" pengar i hemlighet

När IFK Växjö gick med 1,4 miljoner i förlust lånade klubben från de aktivas konto. Carolina Klüft och Camilla Johansson är två av stjärnorna som drabbades personligen.
IFK Växjö är klubben med stjärnor, men sponsorpengarna sinar i alla fall. När dessutom klubbens arrangemang har gått back ordentligt växte underskottet.
För en dryg månad sedan avslöjades allt i klubben. Medlemmarna fick veta hur illa ställt det var med ekonomin. Då framkom att föreningen hade använt stora belopp av de pengar som egentligen tillhörde de aktiva. Då ansågs det vara enda sättet att täcka utgifterna.

Enligt TT togs 213.037 kronor av Carolina Klüfts pengar. Linda Persson och Erika Mårtensson bidrog också utan veta om det. Det var från detta gemensamma konto en tidigare anställd plockade pengar.
Allra värst drabbades Camilla Johansson som förlorade 100 000 kronor som hon skulle ha betalat ett träningsläger i Sydafrika efter nyår.
Nu är inte föreningens fondering av de aktivas pengar ovanligt inom friidrotten. Prispengar, bonusar och sponsorbidrag samlas för att användas till träningsläger, startavgifter etc.
I IFK Växjö skapades ett gemensamt konto för tre år sedan när Carros pappa, Johnny Klüft, var klubbchef.

Föreningen lever med det problemet att företag föredrar att sponsra enskilda, men inte klubben i lika hög utsträckning. Det bekräftar Växjös ordförande Mats Olofsson:
- "Carros" framgångar ger ju inga pengar direkt till klubben.
Han vill gärna förklara hur bekymren har uppkommit.
- Problemen kommer av att våra intäkter varit mycket mindre än vad vi väntat oss.
Klubbens egen gala, Wexiö Games, har gett underskott två år i rad, inte minst beroende på värsta tänkbara regnväder vid båda tillfällena.
- Bara i år förlorade vi 300.000 där.
Enbart för att locka kända friidrottare krävdes startpengar på över 600.000 kronor.
Samtidigt tappade föreningen 1,2 miljoner i sponsorintäkter och när också motionsarrangemanget Växjöloppet slutade i en svidande förlusten växte det ekonomiska hotet.
- Vi har lärt oss av det och kommer i framtiden att lita mer till ideella krafter, säger Mats Olofsson.

Nu har klubben lyckats rädda anseendet något och tack vare en kredit kan Camilla Johansson ändå åka till Sydafrika.
- När jag fick reda på det första gången blev jag chockad, men nu har vi fått löfte om att det ska lösa sig och att vi ska få tillbaka våra pengar. Det finns inga garantier, men man måste lite på vad de säger.
Klubben har inte velat dölja det felaktiga beteendet och har dessutom informerat alla inblandade om turerna.
- Tre av de fyra har också plockat ut pengar efter att detta blev känt och de har fått ut exakt vad de ville ha, säger Olofsson.


En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.