Låst läge i NHL-förhandlingarna

Spel eller inte? Nej, det blev ingen lösning på konflikten mellan NHL och spelarfacket NHLPA vid mötet i Toronto. En konsekvens är att ännu flera NHL-spelare kan komma till Sverige.
NHL avvisade spelarfackets förslag som främst innebar en 24-procentig sänkning av lönerna, men inget lönetak.
- Förslaget är bara en modifiering av det gamla systemet och innebär inte någon egentlig förändring, tycker kommissionären Gary Bettman.    
Därför sa NHLPA nej till NHL:s motbud.
Bettman tror ändå att parterna vill fortsätta att förhandla.
-Från spelarfackets sida har vi just nu inga planer på att jobba fram ytterligare ett förslag. Om de inte är villiga att ta bort lönetaket, säger Daniel Alfredsson som är med i NPLA.
Många av de inblandade tycks bära på uppfattningen att NHL-säsongen inte blir av. Därmed kan publikfesterna i Elitserien fortsätta.
- Ägarna verkar helt instängda i sin egen lilla värld, tycker Daniel Alfredsson.
NHL-ledningen kräver lönetak vilket spelarna inte kan tänka sig – därmed är förutsättningarna låsta.
Gary Bettman höll fast vid sin uppfattning:
- Om två, tre år är lönerna upp i samma nivå som tidigare. Deras förslag är ingen långsiktig lösning på problemet.
Parterna redovisade sina ställningstaganden utan att försöka enas om ett nytt möte.
414 av säsongens 1 230 matcher har inte spelats. Allt tyder på att det inte blir någon match över huvud taget.

12 NHL-spelare blir kvar i Sverige oavsett vad som sker med förhandlingarna mellan spelarfacket NPLA och ligaägareföreningen.

Totalt finns 318 NHl-spelare i 15 länder i Europa. därav 71i Ryssland, 62 i Sverige och 57 i Tjeckien. Den klubb som verkligen har förstärkt med transatlanter är ryska AK Bars Kazan där inte mindre än tolv NHL-spelare tjänstgör.

MoDo är den klubb som har flest ”säsongsspelare”, nämligen Peter Forsberg, Tommy Salo. Mattias Timander och Bryan Muir, även om den sistnämnde kanske släpps av föreningen då han inte har motsvarat förväntningarna.
Här är spelarna som blir kvar i elitserien hela säsongen:
Brynäs:
Andreas Dackell, f, Montreal.
Djurgården:
Mariusz Czerkawski, NY Islanders.
Frölunda:
Tom Koivisto, b, Phoenix.
HV 71:
Mathias Tjärnqvist, f, Dallas.
Linköping:
Tony Mårtensson, f, Anaheim.
Luleå:
Mikael Renberg, f, Toronto.
Malmö:
Mikko Luoma, b, Edmonton.
Modo:
Tommy Salo, mv, Colorado.
Bryan Muir, b, LA Kings.
Mattias Timander, b, Philadelphia.
Peter Forsberg, f, Colorado.
Södertälje:
Rastislav Stana, mv, Washington.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.