Örebro fann ingen nåd

Beslutet att degradera Örebro till superettan står fast, meddelade Svenska fotbollsförbundets appellationsnämnd i dag. Det innebär att Assyriska är klart för allsvenskt spel 2005.
Thomas Ejderhov


Appellationsnämnden stöder licensnämndens ursprungliga beslut, som ÖSK har överklagat.                        
Kl 16.00 i dag kom beskedet.
Hos Assyriska utspelades glädjescener, då ingen riktigt velat tro att det första beskedet skulle stå fast.
Ordförande Zeki Bisso var ändå en av dem som trodde på ewtt fortsatt ja till Assyriska.
- Vi utgår ifrån att licensnämnden gjort en grundlig utredning. Om de gjort ett så grovt fel så faller hela funktionen med licensnämnden, sa under väntan på det slutgiltiga beslutet.

Desto större optimism fanns hos ÖSK:s delegationen inför mötet med appellationsnämnden.
- Efter dagens möte måste jag säga att jag bara kan se en utgång av det här, menade ÖSK:s ordförande Christer Liljenberg på torsdagen.
- Vi får behålla vår plats i allsvenskan.
Därav var besvikelsen desto större på fredagseftermiddagen.

Det blir alltså ingen 40:e allsvensk säsong för Örebro SK. Inte 2005 i alla fall. Klubben har haft ekonomiska problem sedan licensnämnden infördes och åtminstone för utomståede förefaller det som om besvären är beständiga eftersom skulderna är så många till antalet.
ÖSK hade 2001 ett negativt kapital på nära en miljon kronor. 2002 hade det stigit till 4,5 miljoner kronor. Ett halvår senare visade ÖSK positiv eget kapital och fick licens för 2004.
Men bara ett halvår senare var underskottet 7,65 miljoner och i maj 2004 avfärdade licensnämnden föreningens handlingsplan. Den 1 september hade fristen gått ut för anrika Örebro SK.

Beslutet låg nu hos appellationsnämnden, där två ledamöter anses jäviga och inte fanns med i förhandlingen med Örebro.
Örebros delegation med advokaten Rolf Åbjörnsson i spetsen tyckte att man hade en bra presentation och framför allt en bra plan för en rekonstruktion skulle ske. I går träffades ÖSK-gruppen och Svenska fotbollförbundets appellationsnämd.
Ytterst handlade det om riskkapitalbolaget, Örebro spelarinvest AB, och hur solvent, alltså kreditvärdigt, den affärsgruppen var.
- Örebro har överklagat beslutet från licensnämnden och det skall vi nu ta ställning till, sa ordförande Ove Lindh efter mötet utan att avslöja sina innersta tankar.
I går stod det klart.

Att bolaget saknade pengar blev avgörande. Örebro redovisade en intäkt i balansräkningen på 5 550 000 kronor, efter att bolaget köpt andelar i samtliga 29 spelare i ÖSK:s trupp.
Licensnämnden ansåg att det inte fanns så mycket pengar i bolaget och hävdade att det saknades 550 000 kronor.
Därför tvingas Örebro SK lämna allsvenskan.

Fotbollförbundets hårda linjen betraktar många som ett första steg för en allmänt tuffare linje inom idrotten. I åtskilliga idrotter lever föreningarna över sina tillgångar och tyngs av stora skulder. Beloppen tenderar också till att växa. Nu kommer flera förbund att snegla mot fotbollen. Det här är pilotfallet som kommer att förändra idrotten.

Fotnot: Appellationsnämndens beslut kan överklagas till riksidrottsnämnden, men då krävs att Örebro kan påvisa att appellationsnämnden fattat beslut på formellt felaktiga grunder.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.