De har en framtidstro igen

Kommunstyrelsen räddar Örebro SK Fotboll från konkurs. Totalt går Örebro kommun in med sju miljoner kronor.
ÖSK får tre miljoner kronor för att klara den akuta krisen, resterande fyra miljoner betalas ut under tio år, med början 2006.
I utbyte får kommunen namnrättigheterna till Eyravallen.
Enligt Mats Sjöström, kommunstyrelsens ordförande, finns det flera intressenter som vill köpa namnet på Eyravallen. Uppgifter gör gällande att företaget Würth står redo att genomföra ett köp tämligen omgående.
Mats Sjöström tror att kommunen slutligen gör en ekonomisk vinst, då han hoppas på en affär på ca tio miljoner kronor.
- Då får vi in mer än vad vi har betalat ÖSK. En del av mellanskillnaden vill vi socialdemokrater satsa på KIF Örebros damlag, säger Mats Sjöström i ett pressmeddelande.

En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen (s, fp, kd och c) röstade ja till miljonstödet.
Därmed räddas ÖSK från konkurs och kanske också från en ny granskning av licensnämnden.
Mats Sjöström gav sin uppriktiga syn på saken:
- Vi har tvingats att hantera den här frågan, det är inget vi önskat.
Hans bedömning är att räddningspaket ändå är den billigaste och vettigaste lösningen för kommunen.

Alterntivet innebära att kommunen går miste om en fordran på klubben. Nu när klubben undkommer konkurs finns det en förhoppning om att ÖSK-arna kan göra rätt för sig nån gång i framtiden.
Hotet om att förlora den enda hyresgästen på Eyravallen tvingade också fram det här beslutet.
Som partierna redovisade:
- Det är ingen rolig historia som vi har bakom oss, men trots allt som har hänt vill vi ta ett långsiktigt ansvar för kommunens medel (kd).
Vi har inte fattar beslutet med någon större övertygelse. Min ideologiska grund säger mig att kommunen inte ska syssla med vare sig försäljning av namn på idrottsarenor eller stöd till elitfotbollsklubbar (Folkpartiets Staffan Werme)

I ÖSK:s styrelse intensifieras ansträngningarna för att förbättra ekonomin.
- Nu finns det en möjlighet att fortsätta driva klubben, säger ÖSK Fotbolls Rose-Marie Frebran.
Närmast ska valberedningen jobba ihop en delvis ny styrelse. En valberedning där kommunen kräver en plats. Det finns också önskemål om en adjungerad styrelseplats och insyn i valet av nya ledamöter.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.