Följetong I: ovisshet i allsvenskan

För att rätt ska bli rätt, fast på den punkten är enigheten total splittrad, så förlängs processen runt Örebro SK ytterligare. Det blev konsekvensen av Riksidrottsnämndens beslut på fredagen.
Örebroaffären kräver ytterligare utredning. Det dröjer till den 18 februari innan Rin:s beslut offentliggörs. Sju veckor före den allsvenska premiären.
Då får alla vet vilka som ska spela i den serien…
Rin ska ta upp ärendet i sak nu på onsdag den 2 februari, men utan att ta beslut. Det sker den 18 februari.
Det tillkännagavs i ett pressmeddelande från Riksidrottsnämnden i går. Rin samlas för att fatta beslut i ärendet den 16 februari och två dagar senare ska beslutet preliminärt offentliggöras.

Rin beslutade tidigare denna månad att ge Örebro prövningstillstånd för en överklagan mot Svenska fotbollförbundets beslut att tvångsdegradera Örebro från allsvenskan då föreningen inte klarade kravet för en elitlicens.
Nu spricker tidtabellen. En konsekvens blir att Svenska fotbollförbundet hade måste ställa in representantskapsmötet till den 13 februari..

– Så här kan vi inte ha det. När det här är över så måste vi ta upp en diskussion om hur vi ska kunna hantera sånt här smidigare, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell i en kommentar.
Kommer allsvenskan att kunna starta den 9 april?
– Det utgår jag ifrån. Frågan är med vilka, säger Lagrell.

Får Örebro rätt av Rin ska beslut fattas om hur många lag, och vilka, som ska få spela i allsvenskan. Tidigare har licensnämndens gett Assyriska klartecken till den allsvenska platsen. I slutet av februari kan Södertäljelaget vara tillbaka i superettan.
– Det är fullständigt orimligt att lagen ska behöva vänta till i slutet av februari innan de vet i vilken serie de ska spela, säger Lars-Åke Lagrell.
Han ger inte Örebro eller Rin skulden för den utdragna processen:
– Vi har ett rättssystem som vi får leva med, men sedan, när beslutet är taget, måste vi titta på det. Om det är rimligt att det ska ta fyra månader med en sån här rättsprocess.
Rin beslöt på fredagen också att i överklagan endast ta upp de frågor som behandlades av förbundets licens- och appelationsnämnd.

Örebro önskade att endast att frågan om hur skulden till Örebro Spelarinvest AB redovisats skulle behandlas av RIN. Men nämnden ska ta titta på alla delar som berörts av förbundets licens- och appellationsnämnder.    

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.