Förbundet i tufft angrepp på ÖSK

Från en fotbollsmatch till ett verbalt krig. Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, undrar till och med om det finns något slut på hela historien.
Vad Svenska Fotbollförbundet trodde enbart skulle tjäna goda syften när elitlicensen infördes har blivit till något som kan liknas vid en lång dokussåpa. En rad olika affärskonstruktioner har i stället uppstått i alla elitklubbar.
I fokus – ett ifrågasättande av Örebro SK, dess rutiner och beteende. Det är nämndef hit och dit, överklaganden, advokater, processer, med mera. Redovisningsteknik har blivit viktigare än att träffa rätt på en volleyspark.

Senaste inslaget i historien är Svenska Fotbollförbundet replik bestående av hård motattack mot en av sina medlemmar, Örebro SK.
Förbundet har lämnat in sitt yttrande om ÖSK:s arbete och rutiner till riksidrottsnämnden och det är en tuff utlåtelse.

Förbundordförande Lars-Åke Lagrell kommer aldrig att bli särskilt populär i Örebro med omnejd.
Hans mailväxling där han fördömde ÖSK kom till allmän kännedom via tidningen Nerikes Allehanda.
Nu har han gett klartecken till att förbundet anlitar experter som tillåts angripa en av förbundssmedlemmarna mycket hårt.
- Vi måste spela på samma spelplan, är Lars-Åke Lagrells försvar.

Processadvokaten Claes Lundblad, från Mannheimer Swartling, är förbundets ombud. Han svarar i ett 22 sidor tjockt dokument på ÖSK:s överklagan till riksidrottsnämnden (Rin).
- Vi anser att samarbetsavtalet med Spelarinvest (riskkapitalbolaget) överhuvud taget inte borde beaktats, säger Lundblad till Aftonbladet.
På flera punkter påvisas att ÖSK:s kontrollbalansräkning från 30 juni förra året egentligen visade upp ett negativt eget kapital.
Slutsatsen är att de cirka 5,5 miljoner kronor som bolaget investerade i ÖSK:s spelartrupp inte borde ha ingått i kontrollbalansräkningen.
Det intressanta är att varken licensnämnden eller appellationsnämnden hade en sådan åsikt.
Lundblad försvarar utlåtandet:
- Nej, men de berörde frågeställningen. Ett mål som går igenom tre instanser på det här sättet mognar när frågorna klarnar.
Att ÖSK gjorde en så kallad skuldreservering på det belopp som riskkapitalbolaget investerade, fick appellationsnämnden att regaera. Här instämmer förbundet och för säkerhets skull ska redovisingsexperter stärka den teorin om ett felaktigt beteende.
Den 2 februari sammanträder Rin. Förbundet vill då kalla flera personer ur ÖSK:s ledning till förhör - bland annat ÖSK:s ordförande Christer Liljenberg och föreningens revisor Gerry Ohlsson.

Lars-Åke Lagrell är belåten med vad förbundet har åstadkommit:
- Jag har inte lagt mig i hanteringen, men jag är nöjd med utformningen. Svaret beskriver på ett bra sätt situationen.
- När vi ställs mot en förening som valt att ta till alla till buds stående medel måste vi agera likadant. Förbundet måste låta likvärdiga yrkesmänniskor och experter få hantera frågan, säger Lars-Åke Lagrell.


Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, reagerar kraftigt på förbundets beteende.
- Förbundet tar in saker som redan är avgjorda.
- Appellationsnämnden, som är en del av fotbollförbundet, har godkänt allt utom redovisningen av spelarna - det var det vi gick till riksidrottsnämnden med. Det är det vi vill ha prövat.
Att förbundets ombud uppmanar eventuella vittnen att "uppliva sitt minne" gör Åbjörnsson upprörd.
- Det är oerhört kränkande, så skriver man verkligen inte.
ÖSK vill nu har ett förhandsbesked från Rin om vad som ska ske vid mötet den 2 februari.
- Annars måste vi också dra in ännu fler saker. Och då ser jag inget slut på den här historien, säger Rolf Åbjörnsson.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.