Förbundet i tufft angrepp på ÖSK

Från en fotbollsmatch till ett verbalt krig. Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, undrar till och med om det finns något slut på hela historien.
Vad Svenska Fotbollförbundet trodde enbart skulle tjäna goda syften när elitlicensen infördes har blivit till något som kan liknas vid en lång dokussåpa. En rad olika affärskonstruktioner har i stället uppstått i alla elitklubbar.
I fokus – ett ifrågasättande av Örebro SK, dess rutiner och beteende. Det är nämndef hit och dit, överklaganden, advokater, processer, med mera. Redovisningsteknik har blivit viktigare än att träffa rätt på en volleyspark.

Senaste inslaget i historien är Svenska Fotbollförbundet replik bestående av hård motattack mot en av sina medlemmar, Örebro SK.
Förbundet har lämnat in sitt yttrande om ÖSK:s arbete och rutiner till riksidrottsnämnden och det är en tuff utlåtelse.

Förbundordförande Lars-Åke Lagrell kommer aldrig att bli särskilt populär i Örebro med omnejd.
Hans mailväxling där han fördömde ÖSK kom till allmän kännedom via tidningen Nerikes Allehanda.
Nu har han gett klartecken till att förbundet anlitar experter som tillåts angripa en av förbundssmedlemmarna mycket hårt.
- Vi måste spela på samma spelplan, är Lars-Åke Lagrells försvar.

Processadvokaten Claes Lundblad, från Mannheimer Swartling, är förbundets ombud. Han svarar i ett 22 sidor tjockt dokument på ÖSK:s överklagan till riksidrottsnämnden (Rin).
- Vi anser att samarbetsavtalet med Spelarinvest (riskkapitalbolaget) överhuvud taget inte borde beaktats, säger Lundblad till Aftonbladet.
På flera punkter påvisas att ÖSK:s kontrollbalansräkning från 30 juni förra året egentligen visade upp ett negativt eget kapital.
Slutsatsen är att de cirka 5,5 miljoner kronor som bolaget investerade i ÖSK:s spelartrupp inte borde ha ingått i kontrollbalansräkningen.
Det intressanta är att varken licensnämnden eller appellationsnämnden hade en sådan åsikt.
Lundblad försvarar utlåtandet:
- Nej, men de berörde frågeställningen. Ett mål som går igenom tre instanser på det här sättet mognar när frågorna klarnar.
Att ÖSK gjorde en så kallad skuldreservering på det belopp som riskkapitalbolaget investerade, fick appellationsnämnden att regaera. Här instämmer förbundet och för säkerhets skull ska redovisingsexperter stärka den teorin om ett felaktigt beteende.
Den 2 februari sammanträder Rin. Förbundet vill då kalla flera personer ur ÖSK:s ledning till förhör - bland annat ÖSK:s ordförande Christer Liljenberg och föreningens revisor Gerry Ohlsson.

Lars-Åke Lagrell är belåten med vad förbundet har åstadkommit:
- Jag har inte lagt mig i hanteringen, men jag är nöjd med utformningen. Svaret beskriver på ett bra sätt situationen.
- När vi ställs mot en förening som valt att ta till alla till buds stående medel måste vi agera likadant. Förbundet måste låta likvärdiga yrkesmänniskor och experter få hantera frågan, säger Lars-Åke Lagrell.


Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, reagerar kraftigt på förbundets beteende.
- Förbundet tar in saker som redan är avgjorda.
- Appellationsnämnden, som är en del av fotbollförbundet, har godkänt allt utom redovisningen av spelarna - det var det vi gick till riksidrottsnämnden med. Det är det vi vill ha prövat.
Att förbundets ombud uppmanar eventuella vittnen att "uppliva sitt minne" gör Åbjörnsson upprörd.
- Det är oerhört kränkande, så skriver man verkligen inte.
ÖSK vill nu har ett förhandsbesked från Rin om vad som ska ske vid mötet den 2 februari.
- Annars måste vi också dra in ännu fler saker. Och då ser jag inget slut på den här historien, säger Rolf Åbjörnsson.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.