Förbundet i tufft angrepp på ÖSK

Från en fotbollsmatch till ett verbalt krig. Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, undrar till och med om det finns något slut på hela historien.
Vad Svenska Fotbollförbundet trodde enbart skulle tjäna goda syften när elitlicensen infördes har blivit till något som kan liknas vid en lång dokussåpa. En rad olika affärskonstruktioner har i stället uppstått i alla elitklubbar.
I fokus – ett ifrågasättande av Örebro SK, dess rutiner och beteende. Det är nämndef hit och dit, överklaganden, advokater, processer, med mera. Redovisningsteknik har blivit viktigare än att träffa rätt på en volleyspark.

Senaste inslaget i historien är Svenska Fotbollförbundet replik bestående av hård motattack mot en av sina medlemmar, Örebro SK.
Förbundet har lämnat in sitt yttrande om ÖSK:s arbete och rutiner till riksidrottsnämnden och det är en tuff utlåtelse.

Förbundordförande Lars-Åke Lagrell kommer aldrig att bli särskilt populär i Örebro med omnejd.
Hans mailväxling där han fördömde ÖSK kom till allmän kännedom via tidningen Nerikes Allehanda.
Nu har han gett klartecken till att förbundet anlitar experter som tillåts angripa en av förbundssmedlemmarna mycket hårt.
- Vi måste spela på samma spelplan, är Lars-Åke Lagrells försvar.

Processadvokaten Claes Lundblad, från Mannheimer Swartling, är förbundets ombud. Han svarar i ett 22 sidor tjockt dokument på ÖSK:s överklagan till riksidrottsnämnden (Rin).
- Vi anser att samarbetsavtalet med Spelarinvest (riskkapitalbolaget) överhuvud taget inte borde beaktats, säger Lundblad till Aftonbladet.
På flera punkter påvisas att ÖSK:s kontrollbalansräkning från 30 juni förra året egentligen visade upp ett negativt eget kapital.
Slutsatsen är att de cirka 5,5 miljoner kronor som bolaget investerade i ÖSK:s spelartrupp inte borde ha ingått i kontrollbalansräkningen.
Det intressanta är att varken licensnämnden eller appellationsnämnden hade en sådan åsikt.
Lundblad försvarar utlåtandet:
- Nej, men de berörde frågeställningen. Ett mål som går igenom tre instanser på det här sättet mognar när frågorna klarnar.
Att ÖSK gjorde en så kallad skuldreservering på det belopp som riskkapitalbolaget investerade, fick appellationsnämnden att regaera. Här instämmer förbundet och för säkerhets skull ska redovisingsexperter stärka den teorin om ett felaktigt beteende.
Den 2 februari sammanträder Rin. Förbundet vill då kalla flera personer ur ÖSK:s ledning till förhör - bland annat ÖSK:s ordförande Christer Liljenberg och föreningens revisor Gerry Ohlsson.

Lars-Åke Lagrell är belåten med vad förbundet har åstadkommit:
- Jag har inte lagt mig i hanteringen, men jag är nöjd med utformningen. Svaret beskriver på ett bra sätt situationen.
- När vi ställs mot en förening som valt att ta till alla till buds stående medel måste vi agera likadant. Förbundet måste låta likvärdiga yrkesmänniskor och experter få hantera frågan, säger Lars-Åke Lagrell.


Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, reagerar kraftigt på förbundets beteende.
- Förbundet tar in saker som redan är avgjorda.
- Appellationsnämnden, som är en del av fotbollförbundet, har godkänt allt utom redovisningen av spelarna - det var det vi gick till riksidrottsnämnden med. Det är det vi vill ha prövat.
Att förbundets ombud uppmanar eventuella vittnen att "uppliva sitt minne" gör Åbjörnsson upprörd.
- Det är oerhört kränkande, så skriver man verkligen inte.
ÖSK vill nu har ett förhandsbesked från Rin om vad som ska ske vid mötet den 2 februari.
- Annars måste vi också dra in ännu fler saker. Och då ser jag inget slut på den här historien, säger Rolf Åbjörnsson.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.