Förbundet i tufft angrepp på ÖSK

Från en fotbollsmatch till ett verbalt krig. Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, undrar till och med om det finns något slut på hela historien.
Vad Svenska Fotbollförbundet trodde enbart skulle tjäna goda syften när elitlicensen infördes har blivit till något som kan liknas vid en lång dokussåpa. En rad olika affärskonstruktioner har i stället uppstått i alla elitklubbar.
I fokus – ett ifrågasättande av Örebro SK, dess rutiner och beteende. Det är nämndef hit och dit, överklaganden, advokater, processer, med mera. Redovisningsteknik har blivit viktigare än att träffa rätt på en volleyspark.

Senaste inslaget i historien är Svenska Fotbollförbundet replik bestående av hård motattack mot en av sina medlemmar, Örebro SK.
Förbundet har lämnat in sitt yttrande om ÖSK:s arbete och rutiner till riksidrottsnämnden och det är en tuff utlåtelse.

Förbundordförande Lars-Åke Lagrell kommer aldrig att bli särskilt populär i Örebro med omnejd.
Hans mailväxling där han fördömde ÖSK kom till allmän kännedom via tidningen Nerikes Allehanda.
Nu har han gett klartecken till att förbundet anlitar experter som tillåts angripa en av förbundssmedlemmarna mycket hårt.
- Vi måste spela på samma spelplan, är Lars-Åke Lagrells försvar.

Processadvokaten Claes Lundblad, från Mannheimer Swartling, är förbundets ombud. Han svarar i ett 22 sidor tjockt dokument på ÖSK:s överklagan till riksidrottsnämnden (Rin).
- Vi anser att samarbetsavtalet med Spelarinvest (riskkapitalbolaget) överhuvud taget inte borde beaktats, säger Lundblad till Aftonbladet.
På flera punkter påvisas att ÖSK:s kontrollbalansräkning från 30 juni förra året egentligen visade upp ett negativt eget kapital.
Slutsatsen är att de cirka 5,5 miljoner kronor som bolaget investerade i ÖSK:s spelartrupp inte borde ha ingått i kontrollbalansräkningen.
Det intressanta är att varken licensnämnden eller appellationsnämnden hade en sådan åsikt.
Lundblad försvarar utlåtandet:
- Nej, men de berörde frågeställningen. Ett mål som går igenom tre instanser på det här sättet mognar när frågorna klarnar.
Att ÖSK gjorde en så kallad skuldreservering på det belopp som riskkapitalbolaget investerade, fick appellationsnämnden att regaera. Här instämmer förbundet och för säkerhets skull ska redovisingsexperter stärka den teorin om ett felaktigt beteende.
Den 2 februari sammanträder Rin. Förbundet vill då kalla flera personer ur ÖSK:s ledning till förhör - bland annat ÖSK:s ordförande Christer Liljenberg och föreningens revisor Gerry Ohlsson.

Lars-Åke Lagrell är belåten med vad förbundet har åstadkommit:
- Jag har inte lagt mig i hanteringen, men jag är nöjd med utformningen. Svaret beskriver på ett bra sätt situationen.
- När vi ställs mot en förening som valt att ta till alla till buds stående medel måste vi agera likadant. Förbundet måste låta likvärdiga yrkesmänniskor och experter få hantera frågan, säger Lars-Åke Lagrell.


Örebro SK:s juridiska ombud, advokaten Rolf Åbjörnsson, reagerar kraftigt på förbundets beteende.
- Förbundet tar in saker som redan är avgjorda.
- Appellationsnämnden, som är en del av fotbollförbundet, har godkänt allt utom redovisningen av spelarna - det var det vi gick till riksidrottsnämnden med. Det är det vi vill ha prövat.
Att förbundets ombud uppmanar eventuella vittnen att "uppliva sitt minne" gör Åbjörnsson upprörd.
- Det är oerhört kränkande, så skriver man verkligen inte.
ÖSK vill nu har ett förhandsbesked från Rin om vad som ska ske vid mötet den 2 februari.
- Annars måste vi också dra in ännu fler saker. Och då ser jag inget slut på den här historien, säger Rolf Åbjörnsson.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.